Elektrische capaciteit beschikbaar door verminderde vraag

01-06-2023

HOORNGIDS REGIO | Er is goed nieuws voor 9 bedrijven in Westfriesland die op de wachtlijst staan voor een (grotere) aansluiting op het elektriciteitsnet. Netbeheerder Liander kan de aangevraagde elektrische capaciteit eerder aanbieden dan verwacht. Op de elektriciteitsstations Westwoud in Zwaagdijk-Oost en Hoorn Geldelozeweg blijkt de vraag naar capaciteit lager dan geprognotiseerd. Dit betekent dat de ondernemers op de wachtlijst hun plannen direct kunnen realiseren.     

Door de energietransitie, aanhoudende economische groei, de stevige woningbouwopgave en digitalisering van de samenleving stijgt de vraag naar elektriciteit. Verduurzaming speelt daarbij een belangrijke rol. Onder andere elektrisch vervoer, warmtepompen voor woningen en elektrische boilers voor bedrijven nemen in snel tempo toe. Het elektriciteitsnet raakt daardoor helaas op steeds meer plekken vol. Ook in Westfriesland is dit al langere tijd het geval. 
 
Wachtlijst
Netbeheerder Liander plaatst bedrijven die zich in het gebied willen vestigen, of bestaande bedrijven die extra vermogen willen, op een wachtlijst. Het bedrijf betreurt de situatie en werkt hard aan uitbreiding van het net. Tegelijk monitort de netbeheerder doorlopend of er vermogen beschikbaar komt. Dat is het geval voor de elektriciteitsstations Westwoud en Hoorn Geldelozeweg. Door het bijstellen van prognoses is het nu mogelijk om de wachtlijst grotendeels op te lossen. Liander werkt op basis van prognoses voor vele tientallen jaren die constant bijgesteld worden. In de praktijk blijkt soms dat aangevraagde vermogen toch niet wordt benut door bedrijven. Dit vermogen kan dan worden ingezet voor andere ondernemers.
 
Vraag blijft groeien 
De vraag naar vermogen in Noord-Holland blijft groter dan het elektriciteitsnet aankan. De herijking van de prognoses voorkomt dan ook niet dat het elektriciteitsnet in Westfriesland overbelast blijft. Door meerdere knelpunten in het elektriciteitsnet kunnen 23 bedrijven van de wachtlijst nog niet de gevraagde capaciteit krijgen. Ook bedrijven die zich willen vestigen in het gebied kunnen daardoor niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen. Dat geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden. 
Om in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien is het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet een noodzakelijke stap. Hiervoor is allereerst de uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsstation Westwoud nodig. Zowel Liander als Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, hebben daar diverse grootschalige werkzaamheden gepland. Zo wordt de schakeltuin van het station vervangen, worden de huidige transformatoren ingeruild voor exemplaren met veel meer vermogen en komen er meer ‘stopcontacten’ op het station. Liander verwacht de extra capaciteit die daarmee wordt gecreëerd tussen 2026 en 2028 in gebruik te kunnen nemen.  

Slimme oplossingen  
Liander blijft werken aan andere innovaties en slimme oplossingen om meer ondernemers van extra elektriciteit te voorzien, zoals congestiemanagement. Hierbij vraagt de netbeheerder aan de grootste verbruikers van elektriciteit om hun piekverbruik op een later moment te plannen of eigen energiebronnen in te zetten. Naar verwachting wordt eind 2023 duidelijk of congestiemanagement in Westfriesland nog extra ruimte op het net kan opleveren. Daarnaast investeert Liander ook in de rest van Westfriesland fors in uitbreiding van elektriciteitsstations en kabels. De netbeheerder breidt vrijwel alle stations in de regio uit en bouwt zes nieuwe stations. Hiermee bouwt Liander een toekomstbestendig elektriciteitsnet.

Zonnepanelen en windmolen Zonnepanelen en windmolen