Plannen voor aanpassing Westfrisiaweg

ingevoerd op 13-6-2006

Dat er dringend iets moet gebeuren aan een betere doorstroming van het verkeer op de Westfrisiaweg is duidelijk. Daarom heeft de provincie in samenwerking met de gemeenten en het georganiseerd bedrijfsleven een pakket maatregelen opgesteld dat voorziet in opwaardering van de Westfrisiaweg. Op 5 juli ondertekenen alle betrokken partijen een intentieverklaring over opwaardering van de Westfrisiaweg in Heerhugowaard.

Alvorens de intentieverklaring te ondertekenen, vragen B en W van Hoorn de gemeenteraad om een standpunt of een besluit. Dit in verband met de daaraan verbonden financiële risico’s. 

Uitgangspunt in de verklaring is dat de partijen de intentie hebben om gezamenlijk de gefaseerde opwaardering van het gehele tracé van de Westfrisiaweg tussen Heerhugowaard en Hoorn/Enkhuizen aan te pakken. Daarbij verklaren zij zich maximaal in te zetten om de uitvoeringstermijnen te halen en de daarvoor benodigde procedures te doorlopen.

Risico’s
Gezien de impact en het belang van de intentieverklaring voor de gemeente Hoorn vragen Burgemeester en Wethouders van Hoorn om een standpunt of een besluit van de gemeenteraad alvorens zij de intentieverklaring ondertekenen. In hun brief van 30 mei aan de raad benadrukken zij dat de opwaardering van de Westfrisiaweg van eminent belang is voor Hoorn, maar dat er financieel gezien risico’s aan verbonden zijn. De intentieverklaring lijkt wellicht vrijblijvend, maar is dat niet. Zo garanderen de regionale partijen aan de provincie dat zij 10% van de totale investeringskosten voor de opwaardering van de Westfrisiaweg zullen bijdragen (artikel 2 lid 3). Bovendien zullen zij zich naar beste vermogen inspannen om voor een percentage tot maximaal 25% in de totale investeringskosten van de gehele opwaardering bij te dragen. B en W wijzen de raad er dan ook op dat de garantverklaring er een is met een financieel open einde.
Aan de andere kant verstaat het college artikel 6 van de intentieverklaring aldus, dat het beëindigen daarvan indien een bestuursovereenkomst niet tot stand komt, van toepassing is op de gehele intentieverklaring, inclusief de in artikel 2 lid 3 opgenomen garantbepaling.
Met andere woorden: als verdere onderhandelingen die moeten leiden tot het maken van een bestuursovereenkomst niet tot overeenstemming leiden, of als de betreffende bestuursorganen (waaronder de gemeenteraden) hun goedkeuring daaraan onthouden, is de gehele intentieverklaring beëindigd.

Zwaarwegend belang
‘Het belang van de opwaardering van de Westfrisiaweg voor Hoorn weegt voor ons zeer zwaar’, schrijft het college, ‘en dat maakt het bewust nemen van risico’s (hetgeen in dit stadium bij een dergelijk omvangrijk project overigens onvermijdelijk is) alleszins acceptabel’. Stel dat de opwaardering niet doorging, dan zou dat tot ingrijpende financiële gevolgen leiden vanwege de infrastructurele maatregelen die dan in Hoorn getroffen moeten worden. Dit nog afgezien van de effecten die dit zou hebben op het gebied van ruimte en leefomgeving.

Dat opwaardering van de Westfrisiaweg voor Hoorn van doorslaggevend belang is, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Hoorn 1,6 miljoen euro bijdraagt in de aanlegkosten van een ongelijkvloerse kruising Bangert en Oosterpolder. Bovendien heeft Hoorn gratis een hoeveelheid grond ter waarde van 2,26 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de provincie voor verdubbeling van de Westfrisiaweg.

Prioriteit voor tracé A7-Markerwaardweg
Eerste prioriteit voor de uitvoering is gegeven aan de realisatie van het tracé A7 tot aan de Markerwaardweg. Daarna zal de ontsluiting van de N242 naar de N507 ten noorden van Heerhugowaard worden aangepakt.
Het pakket van maatregelen ziet er als volgt uit:
• een aansluiting van de N242 naar de N507 (ten noorden van Heerhugowaard) zonder directe aansluiting op de Middenweg;
• het kruispunt Dorpsstraat-N507 wordt opgeschoven richting Avenhorn, en wordt geregeld met een rotonde. De Dorpsstraat in Obdam wordt afgesloten van de N507 en er wordt een oostelijke omleiding rond Obdam gerealiseerd;
• de Bobeldijkerweg wordt afgesloten (‘geknipt’) ter hoogte van de Slagterslaan;
• het kruispunt N507-N243 bij De Goorn krijgt in beide richtingen extra opstelstroken;
• de aansluiting Avenhorn op rijksweg A7 wordt voorzien van een extra opstelstrook in de richting Alkmaar.
Maatregelen uit het pakket die op het Hoornse deel van de Westfrisiaweg N302 slaan:
• de aansluiting ‘Hoorn-Noord’ op de A7 (afslag N302) krijgt dubbele rijstroken;
• het deel van de N302 tussen de A7 en de Markerwaardweg krijgt 2x2 rijstroken en wordt een autoweg (100 km/uur);
• er komen ongelijkvloerse kruisingen van de N302 met de Wogmergouw, de Oostergouw en de Strip.
Ook de Noorderboekert en de Markerwaardweg krijgen ongelijkvloerse kruisingen. Over de nieuwe infrastructuur in het meest oostelijk deel van de Westfrisiaweg (Markerwaardweg-Houtribdijk) hebben Gedeputeerde Staten besloten om een streekplanherziening te maken, waarin de in het verkeersonderzoek beschouwde varianten en eventuele andere varianten nader worden onderzocht. De voorkeur van de stuurgroep Westfrisiaweg gaat uit naar een nieuwe weg tussen de N302 en de N506. Het gaat hier om een 2x2-weg met een 100 km/uur regime.