Tweede Kamer kiest voor grenscorrectie tussen Hoorn en Wognum

Bedrijventerrein Westfrisia Noord komt op Hoorns grondgebied

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de voorgenomen fusies van de gemeenten Wester-Koggenland en Obdam en die van Wognum, Noorder-Koggenland en Medemblik. De Tweede Kamer heeft bovendien een wetswijziging aangenomen waardoor het (toekomstige) bedrijventerrein Westfrisia Noord, dat nu nog bij Wognum hoort, op Hoorns grondgebied komt.

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn noemde het eindresultaat na afloop van de stemming een ’West-Friese polderoplossing voor de korte termijn’. ”Het was beter geweest als er in een keer een goede, duurzame en samenhangende herindeling voor heel West-Friesland tot stand was gekomen, maar dat zat er niet in. Het allerbelangrijkste is in elk geval dat de kans dat er op de kortst mogelijke termijn regionale bedrijventerreinen bijkomen, flink is toegenomen. Als we als regio willen profiteren van de aantrekkende economie dan zullen we op alle fronten moeten samenwerken.” Van Veldhuizen neemt op korte termijn het initiatief voor een rondetafelconferentie met de regio over de toekomst van West-Friesland.    
Zoals bekend heeft de gemeenteraad van Hoorn op 18 april dit jaar een voorkeur uitgesproken voor een samenvoeging van Hoorn en Wognum, tezamen met een bescheiden grenscorrectie met Wester-Koggenland. Dat is volgens het gemeentebestuur van Hoorn de beste en snelste manier om te komen tot een krachtige en duurzame ontwikkeling van de regio West-Friesland met Hoorn als centrumgemeente. Een samengaan met Wognum zou Hoorn tot 2025 voldoende ruimte geven om samenhangende stedelijke functies onder één bestuurlijk gezag te ontwikkelen. Dan gaat het om voldoende ruimte voor wegen, bedrijven, woningen en recreatie.

Niet eerder in de geschiedenis is Hoorn zo tegen zijn grenzen aangelopen. Niet alleen moet Hoorn nee verkopen aan bedrijven die zich willen vestigen of willen uitbreiden, ook op andere terreinen barst de stad uit haar voegen. Zo moet Hoorn de komende jaren 5.000 woningen bouwen binnen de bestaande stad. Verder is er dringend ruimte nodig voor uitbreiding van de begraafplaatsen en moet de stad bij de buren aankloppen voor een hangplaats voor jongeren. Ten slotte krijgt de stad de komende vijftien jaar ook nog eens te maken met 30 procent meer verkeer. Voor de in maart dit jaar aangetreden nieuwe gemeenteraad waren deze ontwikkelingen reden om het college te vragen om te zoeken naar een duurzame oplossing van de ruimtenood voor Hoorn.

Suboptimaal
Er was in de Kamer veel begrip voor de Hoornse problematiek. Algemeen was het oordeel dat de huidige herindeling suboptimaal is. De Hoornse wens om samen te gaan met Wognum kwam in de ogen van veel kamerleden te laat. De Kamer is ook niet tegemoet gekomen aan de Hoornse wens om een grenscorrectie met Wester-Koggenland om een snelle ontwikkeling van het regionaal bedrijventerrein Jaagweg mogelijk te maken. De gemeenteraad van Wester-Koggenland had kort voor het kamerdebat aangegeven alsnog in te stemmen met een regionaal bedrijventerrein in Berkhout. Dat was voor de Kamer voldoende reden om geen voorstel te doen voor een grenswijziging. Wel wilde de kamer van de  minister van Binnenlandse Zaken garanties dat het bedrijventerrein Jaagweg er ook komt.  “Het vertrouwen van de Tweede Kamer schept voor de nieuwe gemeente Koggenland wel de harde verplichting om de Jaagweg nu te ontwikkelen”, aldus burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn. “Als Hoorn zullen we snel aan de slag gaan met de ontwikkeling van Westfrisia-Noord. En dat is hard nodig willen we profiteren van de aantrekkende economie.”  Wat Hoorn betreft, moet de regio nu vol inzetten op samenwerking. Van Veldhuizen: “Als regio hebben we  een hele stevige opgave op het gebied van wonen, werken en verkeer. En daarnaast zullen we ons ook nog eens positief moeten onderscheiden van andere regio’s om de concurrentieslag met succes aan te gaan.”

Reacties
Reactie: (Bas)
18-6-2006, 11:54
Aha, Heimo Azijn is weer terug. Wat jammer! Ook nu weer wordt er wat geroepen, zonder dat de roeper weet wat er aan de hand is. Verdiep je er eens in, dat is meer dan alleen de krant (soms) lezen.

Reactie: (Heimo Heringa)
16-6-2006, 13:50
Zou het kunnen dat de moeilijkheden die Hoorn heeft met de buurgemeenten, over annexatie of grenscorrecties, iets te maken hebben met de houding waarmee de Hoornse bestuurders hun collegae van de buurgemeenten ("die boeren uit Wognum") tegemoet treden? Het zal misschien sommige Hoornse bestuurders verbazen dit te horen, maar Hoorn is NIET de navel van de wereld. Of de wethouders van Hoorn wel echt direct achter God komen, in de door de Voorzienigheid vastgestelde orde in de wereld, dat staat misschien ook iets minder vast dan sommige Hoornse bestuurders aannemen.

Overigens hoeft het, bestuurlijk enzovoort, helemaal niet zo’n ramp te zijn dat Hoorn niet kan uitbreiden: er kunnen best huizen en bedrijfsterreinen gebouwd worden op de grond van buurgemeenten, mits de gemeenten maar samenwerken. Maar, als ik wethouder van "een boerendorp" in de buurt van Hoorn was, en door mijn kollega van het naburige provinciestadje behandeld zou worden als aanpalende onderhorige, tja, dan zou ik ook dwars gaan liggen waar ik kon.

Heimo Heringa