Financiële beeld gemeente Hoorn: dit jaar € 3 miljoen bezuinigen

05-06-2023

HOORNGIDS HOORN | De jaarrekening en de kadernota zijn jaarlijks financiële momenten om terug te kijken en vooruit te blikken. Wat zijn de resultaten van de gemeente Hoorn en liggen we op koers met onze prioriteiten?

2022 sluit positief
Als gemeente sluiten we 2022 af met een positief resultaat van ruim 7,3 miljoen euro. Dat komt omdat enkele werkzaamheden doorlopen in 2023, maar ook door een aantal financiële meevallers. Deze extra financiële ruimte wordt geïnvesteerd in inwoners, de stad en de dorpen.

Pijnlijke keuzes noodzakelijk
De kadernota laat zien dat we met onze investeringen en projecten op koers liggen. Het toekomstperspectief laat wel zien dat dit een steeds grotere uitdaging wordt. De Rijksoverheid geeft nog steeds geen duidelijkheid hoeveel geld gemeenten krijgen vanaf 2026. Deze onzekerheid en de stijgende prijzen door onder meer inflatie, bouwkosten en rentestijging leidt ertoe dat de rode cijfers oplopen. De gemeenteraad staat de komende jaren voor keuzes die ook pijn gaan doen. Om de ambities en plannen haalbaar en betaalbaar te houden, staat de raad eind 2023 al voor de eerste keuzes om een tekort van 3 miljoen terug te dringen. In het najaar volgt een voorstel hoe om te gaan met de grotere bezuinigingsopgave die na 2024 volgt.

Samen
Durven. Doen! Dromen. Dat is in drie woorden de kern van het coalitieakkoord. En dat doen we samen. De gemeente Hoorn ondersteunt de inwoners die lastig kunnen rondkomen. In 2022 kwamen er 359 woningen bij in Hoorn, waaronder 193 sociale huurwoningen. Dat is minder dan we willen en nodig is. Hoorn blijft dan ook inzetten op versnellen van de woningbouw en is begonnen aan het vitaliseren van onze binnenstad en havens. Het stadsstrand gaat open, waardoor onze stad nog levendiger en bruisender wordt.

Ontsluiting
Het onderzoek naar de ontsluiting van de binnenstad is in volle gang, Gehoopt wordt dat de gemeenteraad eind 2023 hierover een besluit kan nemen. Er is begonnen aan de verbouwing van het Westfries museum en er wordt gewerkt aan een nieuwe Kunst- en Cultuurnota. Hoorn doet nog veel meer samen, op het gebied van duurzaamheid, beweging, in onze havens en in het sociaal domein. Dat kan worden beschouwd als het hart van het beleid.

Prioriteiten op koers
In het coalitieakkoord zijn achttien prioriteiten benoemd. Alle prioriteiten zijn al in gang gezet en sommige kunnen zelfs al worden afgevinkt, zoals het voornemen om niet te bezuinigen op armoedebeleid, extra geld voor het onderhoud van de openbare ruimte, het aantrekken van drie extra gemeentelijke handhavers (boa’s) en een extra investering in inclusiebeleid. Er is veel geld vrijgemaakt om het programma Kansen voor de Kersenboogerd te versnellen en de wijk een grote kwaliteitsimpuls te geven, het verbeteren van de afvalverwerking in de binnenstad wordt op dit moment onderzocht, er is extra geld voor bewegen en ontwikkelen op scholen en in verschillende wijken is men bezig met onderhoud, duurzaamheid en meer groen. Een skatebaan gaat de jongeren in onze stad blij maken en er wordt onderzoek gedaan naar een volwaardig poppodium.

Stadhuis Hoorn maart 2022 Stadhuis Hoorn maart 2022