Always Forward wint ruim van Hercules Zaandam

Beslissingswedstrijd volgt tussen Always Forward en Schagen United op neutraal terrein

Always Forward - Hercules Zaandam 3-0

Always Forward heeft zich zondag geplaatst voor de finale van de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. In de thuiswedstrijd tegen Hercules Zaandam werd het na een doelpuntloze eerste helft uiteindelijk 3-0 voor de mannen van Egidio Oude Groen en Jeroen van Giersbergen.

De ploegen hadden niet alleen te kampen met elkaar, maar ook met de hitte. Hadden de weergoden vorige week nog gezorgd voor voor de tijd van het jaar betrekkelijk koele omstandigheden, deze zondag liep de temperatuur op tot boven de 30º C. De hittebestendigheid van de spelers was echter bewonderenswaardig. Bij Hercules liepen voor de rust zelfs nog diverse spelers rond met lange mouwen. Na een behoorlijk gelijk opgaande eerste helft kreeg Forward in de tweede 45 minuten allengs een overwicht. Direct na de tweede mini-break sloeg de ploeg toe met twee snel na elkaar gescoorde doelpunten, waaraan in de blessuretijd nog een derde treffer werd toegevoegd.

Hercules begon energiek aan de door scheidsrechter Lampers en twee neutrale grensrechters, Guergouri en Van den Berg, geleide wedstrijd. Direct na de aftrap volgde een langdurige aanval, die zijn einde vond in een voorzet die voorbij de tweede paal de achterlijn passeerde. In de zevende minuut moest doelman Tristan Detmers wel degelijk aan de bak toen de bal na een inworp en enig heen-en-weerwerk in het Forward-strafschopgebied bleef ‘hangen’. Een speler van de bezoekers kreeg een schietkans, maar zag zijn inzet knap gestopt door de Forward-keeper, die zich even later eveneens ontfermde over een diep gespeelde bal, voor een Zaanse spits gevaarlijk kon worden.
Always Forward antwoordde met een aanval over links, waaruit Clyde Limbach de bal bij Tom de Weerd bezorgde. De  Hercules-doelman verwerkte het van even buiten het strafschopgebied afgevuurde schot van de centrumspits knap tot corner. Deze werd door dezelfde doelman, in samenwerking met zijn verdediging, slechts half afgeslagen, maar de inzet uit de rebound leverde via een Zaans lichaam slechts een tweede hoekschop op.
De uitblinkende Nick Bot behoefde na een op hem gemaakte overtreding een oplapbeurt.  De door Mick v.d. Gulik genomen vrije trap leverde een krullende voorzet op, waaruit de bal helaas rechtstreeks in de handen van de Hercules-doelman belandde, net zoals dat in het verdere verloop van de wedstrijd nog bij diverse corners zou gebeuren. De Zaanse doelman greep ook knap in bij een trekbal van Lucas Laan die zich, na een combinatie met Clyde Limbach, bij de doellijn van twee tegenstanders had ontdaan. Cemil Zaal voorkwam met een uitstekende ingreep, ten koste van een corner, dat de Hercules-counter een doorbraak opleverde en uit die corner vloog de bal rakelings voor het kopgrage hoofd van een inlopende Zaankanter langs.
De wedstrijd werd halverwege de eerste helft even stilgelegd voor een korte drinkpauze.
Met een actie van Joost Ruttenberg op rechts, besloten met een schot dat via een Hercules-verdediger een hoekschop opleverde, begon een levendige fase in de wedstrijd. Nadat Tom de Weerd met een actie op links ten onrechte geen corner kreeg toegewezen, volgde een gevaarlijke Hercules-aanval, die beëindigd werd met een prima ingreep van Clyde Limbach. In de tegenaanval bereikte Nick Bot met een fraaie pass Joost Ruttenberg, die kon doorbreken, maar zijn inzet gestuit zag door de uitlopende Hercules-doelman. Onmiddellijk daarna volgde een Zaanse aanval over rechts, maar de doorgebroken schutter van dienst zag zijn schot de mist ingaan.
Lucas Laan raakte aangeslagen en Hélène van Rooij moest op vrijwel dezelfde plek als eerder in de wedstrijd opnieuw succesvol oplapwerk verrichten.
In de slotfase van het eerste bedrijf bleef de Forward-defensie, met weer sterke rollen voor Gilles Duiveman McEwan en Patrick Tap, knap overeind bij een gevaarlijk ogende Hercules-aanval. In de Forward-uitbraak die daarop volgde, zette Nick Bot met een prachtige pass Lucas Laan aan het werk. De linkerspits brak door en zijn voorzet ging langs de keeper, maar werd bij het doel nog net weggehaald door een verdediger van de bezoekers. Daarna bereikte Nick Bot met nog twee fraaie passes Joost Ruttenberg in het centrum. Vooral de tweede leek een grote kans op te leveren, maar de Hercules-doelman kon ingrijpen toen Joost Ruttenberg, in off-balance positie, de bal bij zijn aanname iets te ver van zijn voet liet springen.

Na de pauze creëerde Always Forward vrijwel vanaf de aftrap de eerste kans. Uit een aanval over links bracht Lucas Laan Clyde Limbach in stelling. Het schot was prima, maar de redding van de Hercules-doelman even fraai. Vijf minuten later kregen de bezoekers hun grootste kans van de wedstrijd en ontsnapte Forward aan een achterstand. Een aanval leverde een voorzet op, die een spits bereikte. Deze legde de bal terug op een medespeler die zijn schot zag afstuiten op een Forward-been. De bal belandde vervolgens voor de voeten van een spits die, tot opluchting van de Forward-aanhang, van dichtbij hoog over knalde. Kort daarna bereikte Gilles Duiveman McEwan met een fraaie diepe pass Lucas Laan die na een rush een schot afvuurde, dat de Hercules-doelman weer knap wist te stoppen. In de counter kwam een Zaanse spits oog-in-oog met Tristan Detmers, die de situatie met een uitstekende ingreep in twee instanties meester bleef.
Hierna begon Always Forward steeds meer de overhand te krijgen, al was alertheid bij tegenstoten van de bezoekers geboden. Nick Bot leverde een prachtige pass af bij Tom de Weerd, wiens schot via een Hercules-verdediger langs het doel ging. Direct daarna combineerden Lucas Laan en Tom de Weerd over links. De Hercules-doelman verwerkte de voorzet maar half. De bal belandde bij Joost Ruttenberg die een doelpoging waagde met een boogbal, maar die werd door een verdediger uit het doel gehouden. Even later ging Lucas Laan aan de haal op een dieptepass, maar hij werd net buiten het strafschopgebied door middel van een overtreding gestuit. Gilles Duiveman McEwan knalde de bal tegen het Hercules-muurtje.
Joeri Kerkhoven kwam in het veld voor Mick v.d. Gulik. Vlak voor de drinkpauze vuurde Nick Bot – die in de loop van de tweede helft diverse malen met fraaie dieptepasses een van zijn voorwaartsen  in kansrijke positie bracht, maar die telkens teruggefloten zag worden wegens buitenspel –  na een combinatie met Lucas Laan, over/naast.
Kort na de hervatting ontving Joost Ruttenberg een pass op rechts. Er volgde binnen het Hercules-strafschopgebied een korte combinatie die Nick Bot in balbezit bracht. Die ontweek een tegenstander en schoot de bal vervolgens vlak langs de paal tegen het net (1-0). Net als vorige week tegen VVW werd de voorsprong twee minuten na de openingstreffer verdubbeld. Na een goede verdedigende actie van Tom de Weerd volgde een flitsende counter via Joeri Kerkhoven, die de bal over de breedte bezorgde bij Lucas Laan, die op zijn beurt gemakkelijk het door de keeper verlaten doel vond (2-0). Dat was de laatste actie van Lucas Laan in de wedstrijd. Hij werd vervangen door Tom Hoeve. Enkele minuten later volgden de wissels van Tom de Weerd met Daimy Mac Donald en van Sander Bol met Jari Nolles.
In de slotfase probeerde Hercules nog wat terug te doen. Tristan Detmers ving een hoge voorzet van rechts en redde even later knap op een kopbal uit een nieuwe voorzet van rechts. De twee opeenvolgende hoekschoppen die hieruit voortvloeiden liepen uit op een betrekkelijk onschuldige achterbal. In de blessuretijd ontving Joost Ruttenberg een diepe pass van Joeri Kerkhoven op rechts. Na een verdediger te hebben gepasseerd trok hij naar binnen en scoorde met een schuiver in de uiterste hoek (3-0). Daimy Mac Donald leek even later na een rush van 80 meter eveneens te gaan scoren, maar een verdediger wist hem daar op het laatste moment van te weerhouden, met een actie die wegens het onbestraft blijven daarvan voor enige deining op de tribune zorgde.
Doordat Schagen United de uitwedstrijd bij Limmen heeft gewonnen volgt nu een beslissingswedstrijd tussen Always Forward en Schagen United op neutraal terrein.
Always Forward - Hercules Zaandam 3-0 (0-0).  71, Bot 1-0; 73, Laan 2-0; 90+1, Ruttenberg 3-0.
Always Forward: Tristan Detmers, Jari Nolles (82, Sander Bol), Gilles Duiveman McEwan, Patrick Tap, Clyde Limbach, Nick Bot, Cemil Zaal, Mick v.d. Gulik (62, Joeri Kerkhoven), Joost Ruttenberg, Tom de Weerd (82, Daimy Mac Donald) en Lucas Laan (73, Tom Hoeve).

Verslag: Hans Smit

=================================================================================
HSV Sport - Nieuwe Niedorp 1-2
De Zouaven - RKHVV 2-3
Sint Boys - Zwaagdijk 1-0
Onze Gezellen - Woudia 5-2
Succes - RKEDO 1-2
Limmen - Schagen United 1-3

Always Forward - Hercules Zaandam 11 juni 2023 Always Forward - Hercules Zaandam 11 juni 2023