Viering en herdenking afschaffing slavernij in gemeente Hoorn

13-06-2023

HOORNGIDS HOORN | 1 juli is de jaarlijkse viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij: Keti Koti. Dit jaar luidt Keti Koti ook het begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in, want het is 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. In de gemeente Hoorn is er daarom een aantal activiteiten in de maand juni. Dit wordt gedaan in samenwerking met o.a. stichting Netwerk, We Promise, Art 1.NHN en Westfries Museum. Meer details over de activiteiten op www.hoorn.nl/ketikoti (http://www.hoorn.nl/ketikoti).

Masterclass Vrouwen in verzet tijdens de slavernij
Tijdens de ’Masterclass Vrouwen in verzet tijdens de slavernij’ op 14 juni bespreekt slavernij-educator Britt Marie van der Drift het verzet tijdens de slavernij en koppelt zij verschillende vormen van verzet aan portretten van vrouwen die een sleutelrol speelden.
Keti Koti tafel
De Keti Koti dialoogtafel is een nieuwe traditie waarbij wordt stilgestaan bij de omgang met de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en koloniale verleden. Dit middels het delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens in relatie tot het thema. Op 21 juni is iedereen welkom in de Noorderkerk. Aanmelden kan via www.hoorn.nl/ketikoti (http://www.hoorn.nl/ketikoti).
Tula Leeft!
Tula Leeft! Is een vertelconcert op 22 juni door Izaline Calister waarin het leven van Tula, zijn erfenis, idealen en betekenis worden gedeeld en gevierd.
Dialoog eettafel
Van de reguliere eettafelbijeenkomsten bij Stichting Netwerk wordt er op 29 juni een speciale eettafel van gemaakt: met Surinaams en Antilliaans eten en een gastspreker.
Verhalenverteller met wandelingen
Julian Wijnstein is een beeldende verhalenverteller uit Hoorn. Als een historisch personage leidt hij wandelingen en vertelt hij verhalen, onder meer over het koloniaal verleden.
Herdenkingsjaar
In het komende herdenkingsjaar houdt de viering en herdenking rondom het slavernijverleden ieders aandacht middels diverse activiteiten.

Slavernij Suriname Slavernij Suriname