Vervolg bericht: Oud-wethouders: ”Nieuw College Hoorn misleidt burgers”

ingevoerd op 15-6-2006

Zie vorig bericht over vragen van oud-wethouders aan B&W vanwege plannen Oostereiland.

Vervolg brief:

Overeenkomstig artikel 43 van het reglement van Orde hebben wij de volgende vragen:
1. Bent u het eens met de beschrijving van het werk van de stuurgroep Oostereiland en de resultaten die dit heeft opgeleverd?
2. Het College heeft o.a. besloten het Oostereiland met de gebouwen niet aan te kopen. Ook heeft u besloten het Alkovengebouw in principe wel aan te kopen en te bestemmen voor culturele, toeristische en educatieve activiteiten. Verder heeft het College besloten zich in te zetten voor behoud op het eiland van de vereniging Botterbehoud, St. De Hoornse Schouw en St. Werf de Zagerij. Welke beslissingen heeft uw College m.b.t. het Oostereiland nog meer genomen? Wanneer denkt u deze beslissingen aan de raad voor te leggen?
3. Voor het Oostereiland organiseert u een ideeënmarkt. Uiteindelijk wilt u komen tot de ontwikkeling van een stedenbouwkundig plan. U beschikt over talloze ideeën en over een stedenbouwkundig plan. Wanneer kan de presentatie van de bestaande en beschikbare stedenbouwkundige studie van het Oostereiland plaatsvinden en wilt u RGD en Domeinen hierbij organisatorisch ondersteunen?
4. Het eiland en de opstallen zijn eigendom van Domeinen. Ook zijn de RGD en Domeinen al geruime tijd betrokken bij de ontwikkelingsrichting van het eiland. In hoeverre zijn zij door u geïnformeerd over de koerswijziging van uw college? Heeft u de RGD en Domeinen betrokken bij de opzet van de ideeënmarkt? Zo ja, wat wordt hun rol? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u bereidt de intentieovereenkomst met de RGD en Domeinen te ondertekenen? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u het met ons eens dat bij het niet ondertekenen van de intentieovereenkomst het Oostereiland door Domeinen aan een willekeurige ontwikkelaar verkocht zal worden. Vindt u dit wenselijk of bent u hier onverschillig over?
7. U organiseert een ideeënmarkt over het Oostereiland, terwijl u over heel veel ideeën beschikt. In samenwerking met de gemeent Hoorn is door de RGD een stedenbouwkundige studie gemaakt. Voor de nieuwe ontwikkeling van het Oostereiland heeft het college diverse beslissingen genomen. Ook beschikt u over een nog niet ondertekende intentieovereenkomst tussen RGD, Domeinen en de gemeente Hoorn. Daarom is de ideeënmarkt geen serieuze start voor de nieuwe ontwikkeling van het Oostereiland. Feitelijk is de ideeënmarkt bedoeld om draagvlak te krijgen en weerstand vooraf te verkleinen voor de bestaande stedenbouwkundige studies m.b.t. het Oostereiland. Denkt u met de organisatie van een ideeënmarkt voor het Oostereiland draagvlak te krijgen voor de stedenbouwkundige ontwerpen, onder met name inwoners van het Havenkwartier, Visserseiland en de binnenstad?
8. Er is sprake van eerdere besluitvorming, diverse ruimtelijke knelpunten en veel achterstallig onderhoud. Er zullen daarom miljoenen euro’s in het eiland geïnvesteerd moeten worden om alleen al de kades aan te pakken, de vervuiling op te ruimen en het achterstallig onderhoud weg te werken. Dit legt een behoorlijke (financiële) claim op de toekomstige planontwikkeling. Op welke manier gaat u aandacht besteden aan deze factoren tijdens of voorafgaande aan de ideeënmarkt?
9. De resultaten van de stuurgroep zijn mede tot stand gekomen door de betrokkenheid van vier raadsleden uit verschillende fracties. Op welke wijze denkt u de raad bij de verdere ontwikkeling van het Oostereiland te betrekken? Welke rol vervult de gemeenteraad bij de ideeënmarkt?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.
 
Met vriendelijke groet,
 

Roger Tonnaer (raadslid PvdA)
  
Arthur Helling (raadslid D66)

Reacties
Reactie: (piet)
27-6-2006, 12:01
Ik vind de reaktie van Henk Meyer merkwaardig.

Eindelijk eens een zeer pittige reaktie uit de gemeenteraad, wat uit een democratisch oogpunt zeer te waarderen valt.

Bovendien nog juist ook.

Ik hoop dat de huidige raadsleden zich niet zo laten inpakken door B &W, zoals dat zo vaak in de vorige raadsperiode gebeurde.

Van de fractie van de PvdA, behalve dan van Tonnaer, mogen we blijkbaar niet veel critische geluiden verwachten.
Heeft wethouder van Es zoveel invloed ?

Reactie: (Henk Meijer)
20-6-2006, 16:42
Toch leuk dit verwijt van 2 oud wethouders. Alleen schijnen ze zelf vergeten te zijn (vooral die Tonnaer) dat ze zelf altijd alle infomatie hebben achtergehouden. Overigens geeft deze actie van Tonnaer alleen maar aan dat zijn eigen (PvdA) partij groot gelijk had toen ze hem buitenspel wilden zetten.