Hoornse wethouders één jaar aan de slag

16-06-2023

HOORNGIDS HOORN | Half juni 2023 zijn onze zes wethouders één jaar aan de slag. Voor Dick Bennis, René Assendelft en Karin Hakhoff is dat een nieuwe ervaring: hiervoor waren ze jaren raadslid. Axel Boomgaars was eerst wethouder in de gemeente Ouder-Amstel.  Marjon van der Ven en Arthur Helling waren al eerder wethouder in Hoorn.

Vergaderen op locatie
Samen met de burgemeester vormen de wethouders het college van B&W. Iedere dinsdagochtend overlegt het college over nieuwe voorstellen. Het overleg is vaak op een locatie in Hoorn, Zwaag of Blokker, in combinatie met een werkbezoek. Dit jaar zijn al veel bedrijven, (sport)verenigingen, scholen en stichtingen bezocht.

Samen op pad
De burgemeester en wethouders hebben allemaal hun eigen onderwerpen, zoals afval, verkeer, wonen, onderwijs, welzijn en nieuwe (bouw)ontwikkelingen. Maar soms trekken ze er ook gezamenlijk op uit. In maart, tijdens NL Doet, knapte het college de tuin van Kindcentrum het Fluitschip op. Een maand later deelden ze samen planten uit op de Plantjesmarkt in Risdam-Noord.

Terugblik op het afgelopen jaar
Hoe kijken de wethouders zelf terug op het afgelopen jaar? We vroegen het aan Dick Bennis: ”Wethouder mogen zijn in Hoorn is een prachtige baan. Een uitdaging ook. Mooi is dat ik veel meer betrokken ben bij ontwikkelingen dan toen ik nog raadslid was. Ik vind het leuk om zaken waar onze bewoners mee te maken hebben, op te pakken. Grote en kleine onderwerpen. In mijn portefeuille met openbare ruimte, sport en recreatie, wijkbeheer en participatie, zit ik daar middenin. Ik probeer mezelf altijd zo open mogelijk op te stellen en zie het als meest belangrijk om zichtbaar en benaderbaar te zijn. Met beide voeten op de grond.”

Gedreven
”We vormen als college een team waarin we elkaar kunnen en mogen helpen. Dat is fijn. En we gunnen elkaar ook iets. Dat is misschien wel het belangrijkste. Als wethouder werk ik veel samen met de ambtelijke organisatie. Ik kan niet anders zeggen dan dat onze ruim 700 medewerkers zeer gedreven zijn om dagelijks met onze stad bezig te zijn. En dat is niet altijd makkelijk. Aan alle zaken zitten meerdere kanten en het algemene belang afwegen tegen individueel belang, is per definitie lastig. Daarin speelt ook de huidige tijdgeest mee. Tegenwoordig wordt er vaak al geoordeeld voordat er eerst geluisterd is naar de verschillende kanten. Aan mij en mijn collega’s de taak om daarin te blijven investeren.
Uiteindelijk zijn het de positieve geluiden die ons energie geven. Al met al ben ik blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Het is een geheel nieuwe ervaring, maar zo nu en dan buiten je comfortzone stappen maakt ieder mens mooier.”

Foto: wethouders Helling, Bennis, Assendelft, Van der Ven, Hakhoff en Boomgaars tijdens de plantjesmarkt
 

Hoornse wethouders aan de slag op locatie Hoornse wethouders aan de slag op locatie