Een volwassen skatepark in het Julianapark (+ HoornRadio interview met Jens Stuifbergen)

Commissievergadering 20 juni

HOORNGIDS | Dat Hoorn toe is aan een skatebaan die verder af ligt van bewoning en die ook past bij skaters die beschikken over een hogere skatevaardigheid is duidelijk. Bovendien is een skatepark nodig die ook geschikt is voor steppers en BMX’ers. Het initiatief ‘Update het skatepark’ won op 28 oktober 2021 de initiatievenmarkt en de initiatiefnemers hebben meegedacht en -gesproken over de inrichting van het nieuwe skatepark. Er is uitgebreid gekeken naar de beste locatie ervan en gekozen is voor een locatie in de buurt van het grote parkeerterrein bij het Julianapark. Om het park te realiseren is een budget van € 750.000,- nodig.

Dat het plan niet door iedereen op dezelfde manier wordt ontvangen blijkt uit de standpunten die twee insprekers naar voren brengen. Paul Luiken van de actiegroep ‘Takken af van Julianapark’ doet als inspreker zijn best om aan te geven dat het een heilloos plan is. Kern van zijn betoog: stad met steeds meer stenen en steeds minder groen. Een andere inspreker is Jens Stuifbergen, skater en iemand die namens de skaters dankbaar is dat Hoorn het initiatief om een nieuw skatepark aan te leggen heeft omarmd. Andere sportverenigingen hebben steeds minder leden, maar het aantal skaters groeit. Hij legt uit waarom de voorgestelde plek C in het Julianapark de meest ideale plek is. Het stadsstrand lijkt hem nog te ingewikkeld om daar een skatepark te realiseren.

 

Gesprek met inspreker/skater Jens Stuifbergen over skaten in het Julianapark 

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.43 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Jens Stuijfbergen2023-06-20.mp3)

 

De raadsfracties hebben hun overwegingen over de hoeveelheid groen dat opgeofferd gaat worden. De oude skatebaan teruggeven aan de natuur is een deel van de oplossing. D66 wil de aanleg niet langer ophouden door te zoeken naar een andere locatie en hoopt dat elders nog groen gecompenseerd zal worden. Van GroenLinks mag wel tijd uitgetrokken worden voor het zoeken naar alternatieve ruimte. CDA juicht initiatieven toe om mensen tot meer bewegen aan te moedigen, zeker met de urban sporting die bij de nieuwe skatebaan ook mogelijk wordt. Liberaal Hoorn vraagt zich af of de grond geschikt gemaakt kan worden, omdat dit nu nog niet duidelijk is en dringt aan op meer onderzoek. De Realistische Partij verwijst naar een krantenartikel uit 2021 waarin een wethouder zegt dat het niet in het Julianapark zal worden aangelegd. Sociaal Hoorn betreurt het dat het plan niet compleet is, omdat er onzekerheid is over de grond en wil dat andere plekken weer overwogen worden.

Wethouder Dick Bennis stelt dat er al eerder aan de raad is doorgegeven dat ook het Julianapark een mogelijke plek is en daar is toen geen afwijzende reactie geweest. Voor nader locatieonderzoek is geld gereserveerd. Pas wanneer dat aantoont dat de locatie niet geschikt is, wordt gezocht naar een andere locatie. Het zal een groen skatepark worden naast uiteraard de stukken waar beton zal worden gestort. Hij bestrijdt dat de gemeente te weinig doet aan groenvoorzieningen. Hij ziet mogelijkheden om elders voor compenserend groen te zorgen. De oude plek wordt natuurlijk weer groen. Hij ziet geen heil in het opnieuw doen van onderzoeken van geschikte plekken, want dat kost meer geld en houdt de aanleg langer op. 

De discussie levert nog geen zekerheid op of dit voorstel het in de komende raadsvergadering zal halen.

Inspreker Jens Stuijfbergen namens de skaters Inspreker Jens Stuijfbergen namens de skaters
Inspreker Paul Luiken namens Julianaparkgebruikers Inspreker Paul Luiken namens Julianaparkgebruikers
Dick Bennis Dick Bennis