Oververhitte IRONMAN Westfriesland

26-06-2023

HOORNGIDS REGIO | Het sportevenement Ironman Westfriesland is dit weekend weer gehouden met duizenden deelnemers uit vele tientallen landen. En het was heet. Heel heet. Dat had tot gevolg dat er meer uitvallers waren dan gewoonlijk en daarnaast mensen die door de extreme warmte onwel werden. Uiteindelijk bleken er enkele mensen zelfs naar het ziekenhuis te zijn vervoerd. 

Zoals bekend gaat het hier niet om een wandeltocht, het is geen sportief uitje, maar een uiterst serieus te nemen topsportevenement, met deelnemers uit vele landen, waaronder internationale topatleten, die daar langdurig voor trainen en weten wat hen te wachten staat: 1.9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer hardlopen. Dat is bepaald zwaar te noemen en dat weten alle deelnemers. De duizenden toeschouwers lieten zich door de warmte niet weerhouden om een geschikte locatie op te zoeken van waaruit het spektakel kon worden gevolgd.

Julianapark
Start en finish waren in het Julianapark, dat voor de gelegenheid een totale metamorfose had ondergaan, met tenten, fietslocaties, etc. Aldaar en rond het parcours waren vele vrijwilligers en professionals ingeschakeld die ruim van tevoren waren aangetrokken en op de hoogte werden gehouden van de nieuwste ontwikkelingen. Waaronder de weersomstandigheden. Aangeraden werd om indien mogelijk een schaduwrijk plekje op te zoeken, daar waar mogelijk een parasol te gebruiken en vooral drinken ter beschikking te houden en aan te laten vullen.

Veel Fransen
Tot de deelnemers behoorden opvallend veel Fransen. We spraken enkele enthousiaste sporters uit Toulouse die zeer te spreken waren over de organisatie van het evenement en meer specifiek ook over Hoorn zelf. Vanwege de enorme toeloop was het enkele van hen niet gelukt om in Hoorn zelf te overnachten, waardoor sommigen noodgedwongen waren uitgeweken naar Berkhout (”Berkoet”) en zelfs naar Opmeer. Dat hadden ze er overigens graag voor over. Ze hebben het kortstondige verblijf in Nederland als zeer positief ervaren, net als hun deelname aan het topsportevenement. Bij een mogelijke volgende editie van Ironman zullen ze weer met genoegen het prachtige Frankrijk achter zich laten om neer te strijken in Westfriesland, waarmee ze tot hun genoegen kennis hebben kunnen maken tijdens het hardlopen en fietsen. 

Wel of niet afgelasten
Na afloop van het evenement was er enige discussie over het al dan niet laten doorgaan van dit sportgebeuren vanwege de hitte. Zowel de deelnemers als de organisatie waren van mening dat het verantwoord was om het lang van tevoren georganiseerde sportevenement te laten doorgaan. Iedereen wist waaraan hij of zij begon en aanpassingen of andere ingrepen werden niet nodig geacht. Datzelfde geldt overigens voor andere sportevenementen elders in Nederland.

Ironman 2023 Westerdijk Ironman 2023 Westerdijk