Politiek stelt vragen over onverkort doorgaan IRONMAN in tropische hitte

In 2019 werd de Schutz Marathon bij vergelijkbare temperatuur afgelast

HOORNGIDS HOORN | Het kwik tikte zondag in ons land tropische temperaturen aan. Ook in Hoorn en Westfriesland was het uitzonderlijk heet. Raadsfracties vragen zich af waarom dit geen reden is geweest om het sportevenement IRONMAN Westfriesland aan te passen of te beperken.

Volgens berichten van de Veiligheidsregio zijn negentig deelnemers en toeschouwers van IRONMAN Westfriesland onwel geraakt door de extreme hitte en zijn acht personen voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. De vragende raadsleden vragen zich af hoe het kan dat de Schutz Marathon in 2019 bij vergelijkbare temperatuur werd afgelast en IRONMAN Westfriesland onverkort is doorgegaan.

Verder worden vragen gesteld over de organisatie van het evenement. Zo hebben de atleten in hun wetsuit een halfuur in de zon moeten wachten omdat het evenement later dan gepland van start ging. Lees hieronder de 18 artikel 36-vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Artikel 36-vragen dienen binnen de termijn van maximaal 30 dagen te worden beantwoord.

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn
Postbus 603
1620 AR Hoorn

Hoorn: 26 juni 2023
Betreft: Artikel 36-vragen over de Ironman Westfriesland 2023

Geacht college,

Wij hebben naar aanleiding van de calamiteiten en negatieve berichtgeving rond de Ironman Westfriesland van afgelopen zondag de volgende vragen voor u:

 

1)  Waarom heeft de organisatie van de Ironman het programma niet aangepast of afgelast naar aanleiding van de ruim tevoren voorspelde hoge temperaturen, terwijl andere sportevenementen daar wel voor kozen?

2)  Kunt u ons meenemen in de overwegingen van de Burgemeester om blijkbaar niet in te grijpen, ook niet toen het gedurende de dag steeds heter werd?

3)  Welke organisaties en instanties hebben hierover overleg gehad en uiteindelijk besloten dat het evenement zonder aanpassingen of beperkingen door kon gaan?

4)  Waarom werd de Schutz Marathon Hoorn in 2019 wel afgelast bij vergelijkbare temperaturen?

5)  Hoeveel mensen zijn er in totaal onwel geworden en hoeveel daarvan moesten er uiteindelijk in het ziekenhuis behandeld worden?

6)  Was de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) actief betrokken bij het advies om de Ironman zonder aanpassingen door te laten gaan?

7)  Heeft de organisatie gebruik gemaakt van de hitte index en -zo ja- welke metingen hebben zij dan op welke wijze verricht?

8)  Wie heeft besloten dat het evenement een half uur later moest beginnen, waardoor de deelnemers een half uur langer in hun warme wetsuit in de zon moesten wachten en is dat achteraf een verstandige beslissing geweest?

9)  Welke financiële gevolgen zou aanpassing of afgelasting hebben gehad en zijn deze onderling besproken? Heeft dit op enigerlei wijze invloed gehad op de genomen beslissing?

10) Hoeveel ambulances waren er betrokken bij de hulpverlening, heeft dat in de regio geleid tot langere aanrijtijden en door wie worden deze kosten betaald?

11) Hoeveel ijsbaden waren er beschikbaar en was dat voldoende?

12) Volgens de organisatie deden er dit jaar ruim duizend deelnemers mee uit 64 landen, maar hoeveel van hen waren professionele triatleten?

13) Was het Julianapark goed genoeg bereikbaar voor de hulpdiensten om daar de start en finish te organiseren?

14) Waren er voor de deelnemers voldoende schaduwplekken in het Julianapark om na de finish af te koelen?

15) Klopt het dat er na de finish maar een (1) flesje water per deelnemer beschikbaar was, omdat er anders niet voldoende voor iedereen zou zijn?

15) Was een (1) foodtruck voldoende voor het aanwezige publiek om eten en drinken te kopen, aangezien er verder geen horeca in de directe omgeving was?

17) In hoeverre is ten aanzien van de organisatie en afsluiting rekening gehouden met de maandelijkse koopzondag?

18) Wat is er waar van de geruchten dat de Ironman Westfriesland volgend jaar niet meer op de kalender terugkeert?

Alvast dank voor de spoedige beantwoording.

Met vriendelijke groet,

Arnold Wegner, PvdA Hoorn

Roger Tonnaer, Fractie Tonnaer

Chris de Meij, Liberaal Hoorn

Bianca Bos, VVD Hoorn

Ambulance bij IRONMAN Westfriesland Ambulance bij IRONMAN Westfriesland