Visie Fractie Tonnaer: Westfries Museum zelfstandig, ondergronds parkeren in stationsgebied, bouw van nieuwe stadswijk

27-06-2023

HOORNGIDS HOORN | Tijdens de voorjaarsnota die wordt behandeld ten stadhuize worden alle lokale politieke partijen in de gelegenheid gesteld terug te blikken en vooruit te kijken. Fractie Tonnaer is op voorhand bereid het publiek deelgenoot te maken van datgene wat tijdens de raadsvergadering van dinsdag 27 juni naar voren zal worden gebracht.

Enkele uitspringende zaken willen we niet onbesproken laten, te weten: ondergronds parkeren in stationsgebied, Westfries Museum zelfstandig, onderzoek ter voorkoming van sloop huizen in Hoorn-Noord, ontwikkeling van een nieuwe Hoornse woonwijk aan de rand van onze gemeente.

Ondergronds parkeren
Fractie Tonnaer spreekt de inmiddels veelbesproken wens uit om parkeren in het stationsgebied ondergronds te maken, zodat bovengronds ruimte is voor woningbouw. De ondergrondse doorsteek voor voetgangers en tweewielers is daarbij de meest voor de hand liggende optie om van weerskanten van de spoorlijn te kunnen wisselen. Roger Tonnaer: ”Enkele weken geleden voltrok zich het tweede wonder van Hoorn: door een scanauto werd ontdekt dat Hoorn 500 parkeerplaatsen over heeft. Jarenlang is ons blijkbaar wijsgemaakt dat Hoorn een chronisch tekort heeft aan parkeerplaatsen voor bewoners, bezoekers en treinreizigers. Verkeeraantrekkende evenementen zijn uit de stad geweerd en parkeervergunningen voor de binnenstad en het havenkwartier werden afgenomen of nieuwe aanvragen geweigerd. Onze fractie wil voorlopig vasthouden aan de oorspronkelijke plannen voor de Poort van Hoorn en rekening houden met de voorstellen en ideeën van de Betrokken Poorter en de Inspraak Werkgroep Stationsgebied Zuid. Wat ons betreft wordt gestart met de verplaatsing van het busstation, inclusief woningbouw daarboven, bouw van een volledig ondergrondse parkeergarage, woningbouw aan de zuidkant op de rooilijn en de aanleg van een royale ondergrondse traverse naar de binnenstad. In het geval van supermarkt Albert Heijn, die alleen tegen een woekerbedrag wil verhuizen, stellen wij voor dat dit filiaal aan de Van Dedemstraat gevestigd blijft. In het plan Buiten Stad kan zich een nieuwe supermarkt, zoals Jumbo, vestigen.”

Westfries Museum zelfstandig
De Fractie Tonnaer wil dat alle voorwerpen uit het Westfries Museum uit het slavernijverleden teruggegeven worden aan Suriname, Indonesië en Nieuw-Guinea. Dat geldt ook voor de 200 jaar oude Eskimo aan Groenland. Roger Tonnaer: ”Het Westfries Museum zal een volledig zelfstandige organisatie moeten worden zonder de gemeente Hoorn. We zijn blij dat na jaren van inspanningen in de Bangert en Oosterpolder straten vernoemd zijn naar inwoners van de voormalige gemeente Blokker, onder wie Corry van Kleef en Elle Mol. Nu pleiten wij in het bijzonder voor vernoeming van Trien de Haan, Tula, leider van de Curaçaose slavenopstand en de Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom, die enkele weken geleden door de Nederlandse regering is gerehabiliteerd. 150 jaar geleden is de slavernij afgeschaft. 1 juli wordt dit in Suriname en de Caribische gebieden herdacht en gevierd. Ook Hoorn doet op verschillende manieren mee aan dit Keti Koti. Wij stellen voor dat alle voorwerpen die het Westfries Museum uit het koloniale en slavernijverleden in eigendom heeft zonder onderzoek meteen worden teruggegeven aan Suriname, Indonesië en Nieuw-Guinea. Daarnaast zijn we voor teruggave van de ruim 200 jaar oude Eskimo met kajak aan Groenland. Wanneer dit is gebeurd en na de verbouwing en uitbreiding van het Westfries Museum moet de museumcollectie herschikt worden. Zo ontstaat meer ruimte voor wisseltentoonstellingen van hedendaagse kunst, die extra publiek zullen trekken. De inkomsten en uitgaven van het Westfries Museum worden verwerkt in de gemeentelijke rekening en begroting. Voor optimale transparantie en controle op de financiën van het museum wil onze fractie vanaf 2024 jaarlijks een aparte jaarrekening en begroting ontvangen. De volgende stap is het omvormen van het Museum tot een zelfstandige stichting.” 

Sloop in Hoorn-Noord
De gemeente wordt gevraagd zelf een onderzoek uit te voeren naar de bouwkundige staat van de genomineerde sloopwoningen in Hoorn-Noord. Roger Tonnaer: ”Samen met de PvdA-fractie zetten wij ons in voor behoud en renovatie van de huurwoningen in Hoorn-Noord. Wij zijn er nog niet van overtuigd dat sloop de beste optie is. Daarom vraagt onze fractie inzage in het bouwkundig onderzoek naar de woningen in Hoorn-Noord. Waarschijnlijk heeft Intermaris geen bouwkundig rapport. Daarom vragen wij het college zelf een onderzoek uit te voeren naar de bouwkundige staat van de genomineerde sloopwoningen in Hoorn-Noord. Alleen op basis van een gedegen onderzoeksrapport kunnen het college en de gemeenteraad een beslissing voor of tegen sloop van de woningen nemen.”

Nieuwe stadswijk
In 1974 is door de gezamenlijke vergadering van gemeenteraden van Hoorn, Berkhout, Blokker en Zwaag het Structuurplan Groot Hoorn aangenomen. Dankzij dit plan zijn achtereenvolgens de wijken Grote Waal, Risdam, Kersenboogerd en Bangert en Oosterpolder tot stand gekomen. De komende drie jaar worden in de Bangert en Oosterpolder de laatste 800 woningen gebouwd. Roger Tonnaer: ”Tussen de afbouw van de ene en de bouw van de volgende wijk bevindt zich een grote leegte, terwijl grootschalige woningbouw alleen in een nieuw aan te leggen wijk plaats kan vinden. Daarom pleiten wij voor de zoveelste keer in overleg met de gemeenteraad, regio, provincie en het ministerie voor het zetten van stappen voor de ontwikkeling van een nieuwe Hoornse woonwijk aan de rand van onze gemeente.”

Marketing
Fractie Tonnaer is van mening dat de nieuwe marketing voor Hoorn begint bij een schone, hele en veilige stad en niet met het verzinnen van de zoveelste nietszeggende slogan. Roger Tonnaer: ”Als we de voorlopige marketingplannen bekijken, vrezen wij dat alles bij het oude blijft. Onze fractie blijft erop vertrouwen dat op termijn over de marketingmislukkingen in het recente verleden uiteindelijk frank en vrij kan worden gesproken en dat daaruit conclusies getrokken worden voor de toekomst. Diverse keren heeft onze fractie samen met DRP gevraagd waarom de gemeente Hoorn jaarlijks 86.000 euro bijdraagt aan de promotie van Holland boven Amsterdam. Deze bijdrage is ver boven het gemiddelde van wat andere gemeenten in Noord-Holland Noord betalen. Compleet onverwacht liet het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord weten te stoppen met de marketingactie Holland boven Amsterdam en de restanten ervan aan de gemeenten te willen overdragen. Deze opheffing van Holland boven Amsterdam leidt niet tot een groot gemis voor het toerisme in Hoorn. Wel houdt de gemeente jaarlijks 86.000 euro over. Wij willen van het college weten waarom Holland boven Amsterdam is geflopt. Zijn in het mislukken van Hoorn Marketing en Holland boven Amsterdam overeenkomsten te vinden en wat kan Hoorn hiervan leren? Krijgt het vrijgevallen bedrag van 86.000 euro een nieuwe toeristische bestemming of gaat het bedrag naar de algemene middelen?”

Winkelleegstand
Het rijk heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld om de winkelleegstand en verloedering van winkelcentra, waaronder binnensteden, terug te dringen. Aanvragen kunnen per ronde ingediend worden. Van de eerste en tweede aanvraagronde heeft de gemeente geen gebruik gemaakt. Voor de derde ronde is 26 miljoen beschikbaar; de uiterste aanvraagdatum is 4 september. De Fractie Tonnaer wil een verbetering van de binnenstad en andere winkelcentra en vraagt het college gebruikt te maken van de Rijkssubsidieregeling tegen verloedering en winkelleegstand. Roger Tonnaer: ”Niet alleen in de binnenstad, maar ook in wijk-winkelcentra is veel winkelleegstand en gaat de kwaliteit achteruit. Door wie en wanneer wordt eindelijk iets gedaan tegen de verloedering en leegstand aan de achterkant van winkelcentrum de Huesmolen? Wie en wat blokkeert nieuwe noodzakelijke ontwikkelingen op deze locatie?” 

Overige wensen en eisen
De jaarrekening 2022 sluit met een netto overschot van 1,5 miljoen euro. Deze cijfers tonen volgens Fractie Tonnaer aan dat er in 2022 een aantal activiteiten niet uitgevoerd of doorgeschoven werd en camoufleert dat de komende jaren de begrotingstekorten zorgelijk zullen toenemen. Roger Tonnaer: ”Wij verwachten dat het college hiervoor zijn verantwoordelijkheid neemt en bij de behandeling van de begroting 2024 serieuze bezuinigingsvoorstellen levert. We gaan hierbij uit van het principe dat eerst in het stadhuis naar bezuinigingsmogelijkheden wordt gezocht, bijvoorbeeld door projecten of investeringen uit te stellen en het aantal ingehuurde externe bureaus te verminderen. Kostenverhogende maatregelen, zoals verhoging van de OZB, steunen we pas als andere maatregelen onvoldoende effect hebben.”
Verder heeft Fractie Tonnaer de ultieme wens om monumentale straten, pleinen en grachten autovrij te maken. Roger Tonnaer: ”Vermoedelijk heeft de scanauto hier geen rekening mee gehouden. Conclusies trekken uit een enkele telling door de scanauto is sowieso niet verantwoord, voorbarig en leidt tot paniekbeslissingen, zoals voor de Poort van Hoorn.”

Stationsgebied 2 Stationsgebied 2