Bedelarij in de Kersenboogerd wordt aangepakt

27-06-2023

HOORNGIDS HOORN | Eind april hebben wij op basis van vragen van Fractie Tonnaer laten weten dat via diverse kanalen klachten binnen blijven komen over bedelaars in de Kersenboogerd. Overdag zijn zij meestal actief rond het station Kersenboogerd en het nabije winkelcentrum. ’s Nachts bellen zij bij mensen aan of bonken op de ramen. Meestal vragen zij om €20 omdat ze ”geen geld hebben voor de trein/bus” of zichzelf hebben buitengesloten.

Velen weten inmiddels dat ze deze mensen moeten negeren of ”nee” moeten zeggen, maar er zijn ook genoeg mensen die wel op de vraag ingaan. Ook kwetsbare groepen als ouderen en kinderen worden aangesproken en om geld gevraagd. Als ze geen contant geld hebben, geven ze soms hun telefoonnummer. De bedelaars sturen dan een Tikkie.

Al jaren gaande
De overlast die deze bedelaars veroorzaken is inmiddels een aantal jaren bekend. Mensen blijven horen dat ze dit moeten melden bij de politie, want die bouwt een dossier op. Maar velen vragen zich af hoelang dit nog kan duren, want er verandert niets. Voor Fractie Tonnaer was de maat vol: ”Artikel 2:65 is vastgelegd en moet gehandhaafd worden. Wijkbewoners moeten niet midden in de nacht de stuipen op het lijf gejaagd worden. Vandaar dat wij nu vragen stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders.” 


Toezicht
De vragen zijn inmiddels beantwoord. Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer laat weten: ”Wij zijn blij dat het college de vragen ziet als aanleiding om opnieuw strikt toezicht te gaan houden op de veroorzaakte overlast in Centrumgebied Kersenboogerd. Wat ons wel verbaast, is dat het college spreekt over slechts één bekende melding over het bedelen bij de gemeente Hoorn in de afgelopen twee jaar. Misschien berust dit op een misverstand. We denken dat er toch vaker meldingen zijn gedaan, vooral ook bij de politie. Op social media werd en wordt er vaak en veel geklaagd.”

Heterdaad
”Wij hopen dat de situatie nu na een aantal jaren zal verbeteren en dat mensen niet meer bij nacht en ontij worden lastiggevallen, hoewel het moeilijk zal zijn om de bedelaars op heterdaad te betrappen. Alleen dan kan er proces-verbaal worden opgemaakt.” De vragen en de antwoorden erop zijn hieronder te lezen.

Geachte mevrouw Van der Knaap,
U heeft vragen gesteld over personen die in het centrumgebied van de Kersenboogerd bedelen. Hierbij beschrijft u een situatie waarbij er al een aantal jaren klachten zijn vanuit de Kersenboogerd over vrouwen die bedelen op straat en aan de deur. Dit bij nacht en ontij, ’s Nachts wordt er bij mensen aangebeld en op de ruiten geklopt. Overdag is de overlast voornamelijk in de buurt van de pinautomaat op het Betje Wolffplein en bij station Hoorn Kersenboogerd. Met name kwetsbaren (ouderen en kinderen) worden aangesproken. Als zij geen contact geld hebben en hun telefoonnummer geven, worden er door de bedelaars Tikkies verstuurd. In de raadsvergadering van 21 september 2021 is de Algemene plaatselijke verordening Hoorn (hierna: Apv Hoorn) gewijzigd waarbij een artikel is toegevoegd met een verbod op bedelen op of aan de weg of in een voor het publiek toegankelijk gebouw. Anderhalf jaar na deze toevoeging is de overlast nog steeds hetzelfde en krijgen melders alleen het advies om dit te melden bij de politie zodat er een dossier kan worden opgebouwd.

In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.

Vraag 1 Bent u bekend met bovengenoemde overlast? Zo ja, waarom wordt deze overlast niet aangepakt op grond van art 2:65 van de Apv Hoorn?
Bij de gemeente Hoorn zijn er twee dames bekend die dergelijke overlast veroorzaken in de Kersenboogerd. Ook de politie Noord-Holland is bekend met deze dames. De afgelopen twee jaar is er één melding bij de gemeente Hoorn binnengekomen over een bedelaar in de Kersenboogerd. Uw vragen zijn voor ons aanleiding om opnieuw strikt toezicht te houden op dergelijke overlast. Om op grond van artikel 2:65 van de Apv Hoorn te kunnen handhaven dient op heterdaad geconstateerd te worden dat er door een persoon gebedeld wordt. Dit is lastig vast te stellen omdat die activiteit vaak al geëindigd is als de toezichthouders van de gemeente Hoorn of agenten van de politie ter plaatse zijn. Ook zijn er hulpverlenende instanties betrokken bij deze situatie, maar helaas hebben de dames aangegeven geen hulp te willen ontvangen.

Vraag 2 Waarom en hoe lang moet de politie een dossier opbouwen om iets te kunnen ondernemen?
Als de politie een melding krijgt over bedelen dan gaan zij ter plaatse en proberen zij de betreffende persoon of personen staande te houden. Hierbij dient de betreffende melding wel voldoende informatie te bevatten als aanknopingspunten voor de politie. Als er ter plaatse voldoende feiten of omstandigheden aanwezig zijn om de persoon in kwestie te verbaliseren dan gaat de politie hiertoe over. Echter, met regelmaat komt het voor dat de bedelaars alweer vertrokken zijn als de politie ter plaatse komt. Het is echter niet zo dat de politie een dossier moet opbouwen met constateringen van meerdere overtredingen met betrekking tot bedelen voordat zij kunnen verbaliseren. Bij één geconstateerde overtreding gaat de politie over tot verbaliseren.

 

Vraag 3 Bent u zich ervan bewust dat vooral kwetsbare mensen de dupe zijn van deze bedelarij?
Wij zijn ons ervan bewust dat met name kwetsbare mensen de dupe zijn van bedelarij. Wij roepen een ieder dan ook op om melding te maken van bedelarij via 0800-8844.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Kersenboogerd nabij station Kersenboogerd nabij station

Reacties
Reactie: (Frits)
28-6-2023, 12:18
Alleen aandacht voor 2 (tijdelijke) bedelaars? Maar niet voor de naar aandacht bedelende irritante straatracers, wat al minstens zo’n 20 jaar gaande is? @ zie de vele slipsporen in de Cocaïneboogerd west; de kapotgegereden of opgeblazen verkeersborden, enz. Moet deze brief nu suggereren dat de ‘gemeente Hoorn’ begaan is met de leefbaarheid en veiligheid van een woonwijk? Laat me niet lachen…