Schoon Westfriesland doet mee aan de actie: 'Plastic Peukmeuk'

28-06-2023

HOORNGIDS REGIO | Zaterdag 1 juli doet Schoon Westfriesland mee met de jaarlijkse actie: ’Plastic Peukmeuk.’ Dat betekent dat ze die dag de straten zo veel mogelijk verlossen van sigarettenfilters. Waarom zo veel moeite doen om iets op te ruimen wat je bijna niet ziet liggen? Omdat er veel gif zit in deze filters en dit komt samen met het plastic wat verwerkt wordt in sigarettenfilters in ons milieu.

In de zomer van 2018 begon Bernadette Hakken (inmiddels 57 en logopedist in het onderwijs) met het rapen van sigarettenfilters. ”Het Peukenmeisje” zoals haar bijnaam inmiddels is heeft in de loop der jaren veel peuken opgeruimd. Op 19 april 2021 raapte ze haar 250.000e peuk van de straat.

Giftige stoffen
Bernadette heeft ondertussen veel aandacht gekregen voor haar activiteiten, wat heeft geleid tot uitgebreide onderzoeken. Het laatste onderzoeksrapport is van CE Delft, dat tot de conclusie komt dat 1 sigarettenfilter tot 1000 liter water vervuilt. Deze cijfers worden ondersteund door onderzoeken uit Duitsland. Alleen al de nicotine uit een peuk blijkt al 400 liter water te vervuilen, de rest van de vervuiling wordt veroorzaakt door de ruim 4000 overige gifstoffen uit een peuk. Het leven onder water wordt door de gifstoffen ernstig verstoord. Bijvoorbeeld watervlooien gaan dood, waardoor sommige vissen hun maaltijd niet meer krijgen en dus kunnen uitsterven.

Internationaal
In het buitenland zijn ook steeds meer mensen actief bezig met de problemen rondom de vervuiling van sigarettenfilters. De actie ’Plastic Peukmeuk’ wordt internationaal ondersteund door 13 verschillende organisaties in 10 verschillende landen waaronder Duitsland, Australië, Zweden, Belgie en Zwitserland. Internationaal heet de actie: ’Plastic Buttsmut.’ Prachtig resultaat tot zover maar daar stopt het natuurlijk niet.

Schoon Westfriesland zoekt vrijwilligers
Zaterdag 1 juli gaan de verschillende initiatieven van het opruimcollectief ’Schoon Westfriesland’ met zo veel mogelijk vrijwilligers op zo veel mogelijk plaatsen gezamenlijk sigarettenfilters rapen. De sigaretten worden na het rapen geteld en meegenomen in het landelijk gemiddelde. Ook kunnen de sigarettenfilters van mensen die individueel willen lopen ingeleverd worden bij de organisatie, zodat ze mee kunnen tellen in de landelijke cijfers. Iedereen die mee wil helpen is van harte welkom. Er wordt gezamenlijk geraapt in Wervershoof, Andijk, Medemblik, Hoorn, Enkhuizen en Hoogkarspel. Voor meer informatie of aanmelden: schoonwestfriesland@gmail.com (mailto:schoonwestfriesland@gmail.com) .

Screenshot_20230625_232652_Gallery Screenshot_20230625_232652_Gallery