Zorgen in Hoorn over vaccinatiegraad bij jonge kinderen

D66 en VVD stellen vragen aan het college

HOORNGIDS HOORN | De fracties D66 en VVD van de Hoornse gemeenteraad, maken zich ernstige zorgen over de lage volledige deelname in Hoorn aan het Rijksvaccinatieprogramma voor jonge kinderen. In onze gemeente is de vaccinatiegraad met 89,5% ver onder het regiogemiddelde van 92,3%. Volgens het RIVM biedt een vaccinatiegraad lager dan 95% onvoldoende bescherming tegen uitbraak van ziektes als mazelen en polio. De fracties vragen aan het college om in samenwerking met de GGD actie te ondernemen. Zie de brief met vragen hierover:

Betreft: artikel 36 vragen over NOS nieuwsbericht: ‘RIVM bezorgd: vaccinatiegraad jonge kinderen zakt onder 90 procent’

Geacht college,

Hierover de volgende vragen;

1) Bent u bekend met het NOS artikel en deelt u de zorgen die het RIVM daarin uitspreekt?

2) Is er een verklaring bekend voor het feit dat Hoorn achterloopt op de regio? (89,5% t.o.v. 92,3% als het gaat om volledige deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma bij jonge kinderen)*

3) Uit de uitspraken van het RIVM blijkt dat we ons bij een percentage onder de 95% weer opnieuw zorgen
moeten maken over uitbraak van met name mazelen en polio. Zijn er in Hoorn gevallen bekend van uitbraken van deze ziekten?

4) In beantwoording op eerdere vragen van D66 en de VVD (dec 2019) stelde het college dat het in gesprek zou treden met andere gemeente Westfriese gemeenten en de GGD NHN om hier actief wat aan te doen. Is er aan de hand van die gesprekken destijds concrete actie ondernomen? Zo ja; wat dan? Zo nee; waarom niet, en bent u dan bereid zich dit jaar daar opnieuw/alsnog hard voor te maken?

5) Ziet u mogelijkheden om de dalende trend te doorbreken, vooral omdat het verder in de regio wel lijkt te lukken stabiel te blijven in 2022?

In afwachting van uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Niek Heijne, D66

Mitchel Sluis, VVD

*Bron: Dashboard - PREVENTIE & ZORG - Hoorn (gezondnhn.nl)

Vaccinatiegraad is in Hoorn laag Vaccinatiegraad is in Hoorn laag