Eerste deel Hoornse stadsstrand officieel geopend

01-07-2023

HOORNGIDS HOORN | Op vrijdag 30 juni is het eerste deel van Stadsstrand Hoorn officieel in gebruik genomen. Gemeente Hoorn deed dit samen met Alliantie Markermeerdijken, HHNK, provincie Noord- Holland en vele omwonenden en andere genodigden. Vanaf zaterdag 1 juli is dit eerste deel van het stadstrand open voor iedereen.

Nadat vertegenwoordigers van de gemeente, Alliantie Markermeerdijken, HHNK en provincie Noord- Holland hun woorden hadden gesproken in schouwburg Het Park, werden de aanwezigen uitgenodigd om als eerste bezoekers het Hoornse stadsstrand  te betreden. Onder begeleiding van projectmedewerkers van gemeente en Alliantie kregen ze in groepen een rondleiding over het eerste deel van het stadsstrand. Dit deel ligt tussen schouwburg Het Park en de toekomstige uitkijkheuvel halverwege het stadsstrand.

Wethouder Arthur Helling: ”Wat fijn om zoveel enthousiaste reacties te krijgen. Mensen zijn blij dat dit deel van het strand open kan, zodat we deze zomer al kunnen genieten van dit nieuwe recreatiegebied aan het Markermeer. Het kan alleen maar mooier worden. We gaan dit jaar veel ervaring opdoen die we goed kunnen gebruiken voordat het gehele stadsstrand opengaat in de zomer van 2024”.

Voorzieningen eerste deel stadsstrand

In samenspraak met inwoners zijn de sport- en spelmogelijkheden op het stadsstrand ingevuld. Halverwege het eerste deel van het strand staat een groot schip waar veel kinderen tegelijk op kunnen spelen. Vlakbij de uitkijkheuvel in aanleg is ook nog een kleinere speelplek. Voor de sportieve bezoekers is er een groot fitness/calisthenics park. Vlakbij de uitkijkheuvel staat een foodtruck waar je iets te eten en drinken kan kopen. Daar zijn ook de tijdelijke toiletten te vinden. Op de 160 meter lange strekdam bij de schouwburg kan gewandeld worden. Verspreid over het eerste deel van het stadstrand zijn 300 permanente fietsparkeerplekken. Omdat autoparkeren nog niet mogelijk is, zijn er tijdelijk 300 extra fietsparkeerplekken gemaakt. Kijk voor meer informatie over de locatie van de voorzieningen op de plattegrond: https://strand.hoorn.nl/plattegrond (https://strand.hoorn.nl/plattegrond).

Kom op de fiets naar het stadsstrand

Omdat de autoparkeerplaatsen voornamelijk uit gras bestaan dat nog onvoldoende is gegroeid, kunnen de parkeerplaatsen nog niet worden gebruikt. De gemeente roept daarom op om met de fiets of het OV naar het stadsstrand te komen. Je komt op het stadsstrand via de toegangsweg aan het begin van het stadsstrand, naast de schouwburg. Deze weg is vooralsnog alleen voor voetgangers en fietsers. Op zonnige weekenddagen waarop veel bezoekers komen, worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. De verwachting is dat na de zomervakantie de parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden. Ook de ingezaaide bloemrijke grasvelden kunnen nog niet gebruikt worden, ook daar moet de natuur haar werk nog doen.

Zomer 2024

Komende periode wordt er hard verder gewerkt aan het tweede deel van het stadsstrand. Dit deel krijgt een mooi strandpaviljoen met terras, een grote zwemsteiger, een beachvolleybalveld, een voetbalveld, fiets- en wandelpaden, een vlonderpad langs het tussenwater, meerdere parkeerterreinen en bruggen die het stadsstrand met de huidige dijk verbinden. Daarnaast maakt de Alliantie Markermeerdijken de innovatieve dijkversterking verder af: de oeverdijk met het natuurgebied dat daarop wordt aangelegd en het fiets- en wandelpad dat vanaf het stadsstrand over de oeverdijk doorloopt richting Scharwoude. Naar verwachting wordt het gehele stadsstrand samen met de dijversterking volgend jaar zomer opgeleverd.

Naast het stadsstrand komt een hondenlosloopgebied. Dit gebied wordt een hondenstrand waar hondenbezitters met hun hond kunnen recreëren. Het ligt ten zuiden van de strekdam vlakbij het strandpaviljoen en gaat ook zomer 2024 in gebruik. Kijk voor meer informatie over het stadsstrand op https://strand.hoorn.nl (https://strand.hoorn.nl).

Officiele opening eerste deel stadsstrand 30 juni 2023 Officiele opening eerste deel stadsstrand 30 juni 2023

Reacties
Reactie: (Ruud van der Meer)
5-7-2023, 08:30
Ik ben een Kayak vaarder en voorheen was er een overdraag plaats in de Hulk naast het gemaal vlakbij Scharwoude komt deze plaats nog terug en zo ja wanneer? Bij voorbaat dank voor reactie. Groet Ruud.