Storm doet bomen bezwijken

05-07-2023

HOORNGIDS HOORN | De storm heeft z’n sporen nadrukkelijk nagelaten in Hoorn. Aan Onder de Boompjes ligt een boom bijna sierlijk over het water. Op de Westerdijk is een boom bezweken en datzelfde geldt voor soortgelijke ontwortelingen bij de Veliusbrug en in het Havenkwartier. De Weel was vanuit de Grote Waal gedurende langere tijd niet toegankelijk, maar is inmiddels weer begaanbaar na ingrijpen van de gemeentelijke dienst.

De Liornestraat ligt bezaaid met takken en ook andere straten geven door de grote hoeveelheid takken en bladeren een groenere indruk dan normaal. Ook kliko’s zijn een gewilde prooi voor de storm. In parken is ook zichtbaar veel schade. De storm is inmiddels al aan het afnemen en zal in de loop van de middag zijn teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau, zodat mensen weer normaal naar buiten kunnen. Het waterniveau was op verschillende plaatsen zodanig hoog dat kades overstroomden, hetgeen veroorzaakt zou zijn door een niet afgesloten sluis.


Reddingsboot
Reddingsboot Hayo van Reddingsbrigade Notwin Hoorn is tijdens de storm gealarmeerd ter assistentie van de reddingsboten van Marken. Diverse woonboten zijn door de harde wind losgeslagen. De mensen aan boord zijn via de reddingsboten geëvacueerd.

Afgelastingen
Door de extreme weersomstandigheden zijn enkele evenementen afgelast om te voorkomen dat bezoekers zich door slecht weer zouden moeten verplaatsen. Daaronder het concert dat voor vandaag gepland stond in de Oosterkerk. 

Boom omgewaaid Onder de Boompjes B Boom omgewaaid Onder de Boompjes B