Verdeeldheid bij bewoners woonwagencentrum over calamiteitenbrug

09-07-2023

HOORNGIDS HOORN | Tijdens de commissievergadering van 4 juli kwam de te realiseren brug aan de orde bij het woonwagencentrum aan de Bobeldijkerweg, die noodzakelijk is vooraleer uitbreidingsplannen kunnen worden gerealiseerd. Van de aanvankelijke eensgezindheid van de bewoners bleek in enkele gevallen geen sprake meer. Met name de bewoners die zich aan het uiteinde van de nu nog doodlopende weg bevinden ageerden tegen de aanleg van een brug en een weg waarmee de overzijde kan worden ontsloten. Zij bepleitten een herziening van de plannen waar jaren aan gewerkt is, hetgeen een zeer langdurig oponthoud zal betekenen.

Een calamiteitenbrug is een absolute voorwaarde, zodat nood- en hulpdiensten als brandweer en ambulance het gebied kunnen benaderen. De brug moet aangelegd worden voor de start van de toekomstige uitbreiding van de woonwagenlocatie. In 2007 is gekozen voor het doortrekken van twee wegen van het bestaande deel (Bobeldijkerweg) naar het nieuwe deel (Zomervaart) van het woonwagencentrum. De weg vanuit de Zomervaart is als eerste doorgetrokken. Voor de tweede verbinding, voor de nood- en hulpdiensten, zou een nieuwe gronddam met duiker aangelegd worden ter hoogte van Bobeldijkerweg 64 en 66. Bij de start van de werkzaamheden stuitten de uitvoerende werknemers op de bewoners aan weerskanten van de weg die geen doorgang wensten te geven naar de werkplek. De ploegleider vond de veiligheid van zijn werknemers op dat moment belangrijker en besloot zich terug te trekken voor nader beraad.

Status quo
Door de onmogelijkheid de werkzaamheden uit te voeren ontstond een status quo. Het werk lag stil en de onwerkbare situatie leidde tot veel onrust op het woonwagencentrum. Bewoner De Vries (Bobeldijkerweg nummer 66) poogde alsnog zijn gelijk te halen bij de rechter, maar zonder resultaat. Daarnaast beroept hij zich op eerdere afspraken met oud-wethouder Ben Tap, die vanwege het feit dat het gaat om mondelinge gesprekken niet verifieerbaar zijn. Het besluit de tot dan doodlopende weg door te snijden naar de overzijde (Zomervaart) was al in een eerder stadium genomen, waarbij er op verschillende momenten gelegenheid was geweest om daartegen te ageren. Die waren niet aangegrepen, zodat het besluit onomkeerbaar was en het bestemmingsplan vastgesteld. Daarnaast zou opnieuw een financiële overweging gemaakt moeten worden die veel hoger zal uitpakken. Ook Intermaris zou hieraan mee moeten willen meewerken, waardoor het risico bestaat dat de planning en de financiën van de woningcorporatie ertoe bijdragen dat er alsnog besloten wordt tegen de uitbreiding of uitstel ervan. Bij uitstel van de brug zal de uitbreiding van het woonwagencentrum ook ernstige vertraging oplopen en dienen de wachtende jongeren/gezinnen dus veel langer te wachten op hun staanplaatsen.

Een weg elders
Tijdens de laatste commissievergadering hebben de bewoners van Bobeldijkerweg 64 en 66, die aan het eind van de doodlopende weg hun auto’s parkeren, aangegeven dat ze liever een weg aangelegd zien naast nummer 34. Een verschuiving van de problemen daar ook op die plek weer protesten te verwachten zijn, met als resultaat dat de uitbreiding van het woonwagencentrum nog heel lang op zich laat wachten. Een situatie die door niemand gewenst wordt. Onlangs heeft weer een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder Marjon van der Ven en de beide bewoners, waarbij de wethouder er nogmaals op gewezen heeft dat alles al is vastgelegd en dat een wijziging van de plannen - als die al mogelijk zouden zijn - een vertraging in kan houden van vele jaren. Indien er uit de overlegrondes alsnog wordt overwogen de plannen opnieuw tegen het licht te houden is het maar zeer de vraag of het stadsbestuur hier überhaupt aan mee gaat werken. Het kost immers veel capaciteit, geld en vergt wederom allerlei besluiten van de raad.

Achtergrond
Door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is gepleit voor het realiseren van twee extra wegen geschikt voor gemotoriseerd verkeer. Dit maakt de woonwagenlocatie toegankelijker voor de nood- en hulpdiensten. Dan kunnen incidenten snel en adequaat worden bestreden. Daarnaast kunnen toezichtstaken door politie en stadstoezicht beter worden uitgevoerd. Ook wordt de veiligheid en bereikbaarheid van de bewoners verbeterd. Een moderne woonwijk met een prettig woon- en leefklimaat vraagt om een goede en veilige verkeersdoorstroming en bereikbaarheid. De planning is dat de aanleg van de (calamiteiten)brug nog in 2023 wordt gerealiseerd.

Twee wegen
In 2007 is gekozen voor het doortrekken van twee wegen van het bestaande deel (Bobeldijkerweg) naar het nieuwe deel (Zomervaart) van het woonwagencentrum. De weg vanuit de Zomervaart is als eerste doorgetrokken. Voor de tweede verbinding, voor de nood- en hulpdiensten, zou een nieuwe gronddam met duiker aangelegd worden ter hoogte van Bobeldijkerweg 64 en 66. In 2011 heeft de raad besloten om deze brug aan te leggen. Deze brug is ingetekend in het bestemmingsplan. Op 17 augustus 2017 is een vergunning verzonden door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voor de aanleg van de brug. In 2017 is na bezwaren van direct omwonenden op deze tweede verbinding gekeken naar een alternatief in de vorm van een voetgangersbrug. Deze bleek zowel vanuit de bewoners als politie en veiligheidsregio niet wenselijk. De werkzaamheden voor een dam met duiker waren al in uitvoering, maar zijn vervolgens tweemaal stilgelegd. Dit vooral vanwege risico op schade van de dichtstbijzijnde woonwagen op nummer 66. Hier heeft ook een schade-expert naar gekeken. Hierover is ook een rechtszaak gevoerd door de bewoner van nummer 66. Deze bewoner is niet in het gelijk gesteld.

Zonder brug geen uitbreiding
Het is van groot belang dat de woonwagenlocatie goed bereikbaar is voor nood- en hulpdiensten en goed ontsloten is voor de woonwagenbewoners in het geval van calamiteiten. De brug had al aangelegd moeten worden voor de voorlaatste uitbreiding aan de Zomervaart. Er kan pas sprake zijn van een toekomstige uitbreiding van het aantal standplaatsen als deze brug is aangelegd. Er is bij het ontwerp en de aanleg van de brug rekening gehouden met eventuele schade die kan ontstaan. Daarvoor worden van tevoren opnames gedaan.

Plattegrond woonwagencentrum Bobeldijkerweg Plattegrond woonwagencentrum Bobeldijkerweg