Beslissingen over skatepark doorgeschoven naar september

Raadsvergadering 11 juli

HOORNGIDS HOORN | Hoewel een grote meerderheid van de Hoornse gemeenteraad het toejuicht dat er een nieuw skatepark wordt ingericht is onduidelijk of ook groen licht gegeven kan worden voor de locatie ervan. Onduidelijk is ook nog of de grond onder de locatie van voorkeur niet te zacht en te veel verontreinigd is. Bovendien wil een actiegroep van bewoners niet dat er groen van het Julianapark aan de skatebaan wordt opgeofferd.

Voordat dit als agendapunt werd behandeld kwam van de ChristenUnie en Liberaal Hoorn het verzoek om het punt nu nog niet te behandelen, omdat niet alle benodigde informatie bekend is. Fractie Tonnaer sluit zich aan bij het verzoek. Een meerderheid van de raad wil het onderwerp niet laten liggen.

Mevr. Martine Klaassen Bos heeft als inspreekster de nodige kritiek op het college. Zij heeft indertijd voor het ingediende initiatief gestemd, maar wat nu voorligt is iets heel anders. Het college wil er een urban sports park van maken. Ze roept de raad op hun verantwoordelijkheid te nemen.

De meeste raadsfracties hebben absoluut geen bezwaar tegen een uitgebreidere versie van een skatepark. Er zijn echter nog heel wat fracties die geen vrede hebben met de keuze van de locatie in het Julianapark. Zij willen meerdere locaties laten onderzoeken. Vooral de plek naast Samcity en het wielerpark worden genoemd, omdat deze plekken al eerder zijn genoemd bij het zoeken naar een locatie. Uiteraard wordt er wel steun toegezegd aan plannen om op de plek van de oude skatebaan hoogwaardig groen terug te brengen. De wethouder wordt zelfs verweten dat hij met het gevolgde traject meer deed aan polarisatie dan aan participatie. Ligt het aan het DNA van deze raad dat er steeds weer gevraagd wordt om nieuwe onderzoeken? Dit vraagt Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) zich af. Hoewel hij de gevolgde procedure afkeurt, wil hij wel meegaan in het voorstel het skatepark in het Julianapark te plaatsen. Ook ÉénHoorn wil de jongeren niet langer laten wachten en stemt in met het plan.

Wethouder Dick Bennis geeft aan dat op zijn vroegst eind december alle benodigde informatie over het grondonderzoek bekend kan zijn. Alle andere locaties hebben ook beperkende zaken. Pas wanneer het resultaat van het grondonderzoek in het Julianapark aanleg belemmert, zal de locatie bij Samcity worden bekeken. Niet tegelijkertijd dus. Er zal in het Julianapark groen terug komen. Een voorlopig onderzoek liet zien dat het niet meteen vaststaat dat de plek voor de skatebaan een onmogelijke is. Hij ontraadt het voorstel van Sociaal Hoorn om dit agendapunt aan te houden tot eind september, omdat het proces dan vertraging zal oplopen. Het resultaat van het bodemonderzoek zou eind september klaar kunnen zijn en volgens Jeroen van der Veer levert het dus geen vertraging op.

De bespreking van dit punt liep niet echt soepel. Er waren drie schorsingen nodig voor tussenoverleg voordat een besluit kon worden genomen. Een grote meerderheid van de raad is het eens met het voorstel om dit punt in de raadsvergadering van eind september te behandelen.

Wethouder Dick Bennis over lokatie skatepark Wethouder Dick Bennis over lokatie skatepark
Martine Klaassen Bos Martine Klaassen Bos