Wie mag de Hoornse warmtenetten aanleggen?

Raadsvergadering 11 juli

HOORNGIDS HOORN | Wie gaat of gaan in de komende jaren in Hoorn de warmtenetten aanleggen? Het college heeft aangegeven dat het weinig zinvol is om als gemeente een eigen warmtebedrijf op te starten. Van de partijen die dit wel kunnen realiseren acht zij HVC een goede kandidaat. Een onderzoek liet zien dat het verkieslijker is om met HVC een gezamenlijke onderneming hiervoor op te zetten.

HVC en Intermaris gaan een warmtenet ontwikkelen in de Kersenboogerd. In 2026, wanneer het project daar is afgerond is ervaring opgebouwd en kan op basis daarvan worden besloten al of niet financieel deel te nemen in een warmtebedrijf met HVC.

Vanuit Fractie Tonnaer wordt wel aangedrongen op het stimuleren van bewonersinitiatieven en energie coöperaties te faciliteren. In een amendement ingediend met de fracties CDA, VVD en PvdA, wordt deze vraag neergelegd. Wethouder Arthur Helling is niet erg voor het stimuleren van deze initiatieven. Hij wil best stimuleren, maar op dit moment is het niet handig, want het is nog niet duidelijk wat de gemeente op dit gebied precies kan doen. Ook dit agendapunt kende een schorsing. Na de schorsing voegde de wethouder nog toe dat hij het amendement overbodig acht en vindt dat de raad hiermee aan het ”miezemuizen is over details”.

Met een krappe meerderheid werd het amendement aangenomen. Het voorstel kreeg een ruime meerderheid.

Over Hoonse warmtenetten Over Hoonse warmtenetten