Vragen over realisatie van locaties voor statushouders en asielzoekers

18-07-2023

HOORNGIDS HOORN | De fracties Liberaal Hoorn (LH) en De Realistische Partij (DRP) vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn, of de berichten juist zijn, dat op de locatie Compagnie 1 (glasbak) en in Zwaagdijk-West (gemeente Medemblik), respectievelijk 150 woningen en 120 flexwoningen worden gerealiseerd voor de opvang van statushouders en asielzoekers.

De fracties zijn bezorgd over de gevolgen van twee dicht bij elkaar te realiseren opvanglocaties voor de druk op de woningmarkt, zorg en onderwijs. Zij noemen dit in de brief aan het college ”maatschappelijk onverantwoord”. De twee lokale partijen vragen het Hoornse college of zij bereid is om samen met de gemeente Medemblik op te trekken om dit aan te tonen. Het betreft politieke artikel 36-vragen, deze dienen (wettelijk) binnen 30 dagen te worden beantwoord.  

 

Aan: het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn

Betreft: Artikel 36- vragen hoge aantal statushouders onhoudbaar

Hoorn, 18 juli 2023

Geacht college,

1.   Is het juist dat er 150 woningen gerealiseerd worden op de locatie Compagnie 1 (glasbak) voor de opvang van statushouders en vluchtelingen en een paar honderd meter verder op de locatie Zwaagdijk-West ook nog eens 120 flexwoningen bijkomen? Zo niet, wat gebeurt er dan wel ?

2.   Is het maatschappelijk verantwoord om in Hoorn en Zwaagdijk-West direct grenzend aan Hoorn twee opvanglocaties te gaan realiseren. Heeft dat gevolgen voor de druk op de woningmarkt, zorg, onderwijs? Zijn er nog andere gevolgen? Wat zijn die gevolgen? Is dat op te vangen? Zo ja, hoe en welke financiële gevolgen heeft dat?

3.   Is de gemeente Hoorn bereid samen op te trekken met de gemeente Medemblik om aan te tonen dat het maatschappelijk onverantwoord is 2 locaties zo dicht op elkaar te gaan realiseren?

4.   Op welke wijze krijgen statushouders toegang tot onze zorg en toewijzing van een huisarts, wetende dat er juist een opnamestop is voor het opnemen van nieuwe patiënten.

5.   Klopt het dat we in de eerste helft van 2023 in totaal 89 statushouders moesten huisvesten? Om hoeveel statushouders gaat het in 2023 in totaal en hoeveel woningen dienen hiervoor beschikbaar te worden gesteld? Heeft dit gevolgen voor andere woningzoekers? Zo ja : wat zijn die gevolgen?

6.   Klopt het dat het aantal statushouders en andere vluchtelingen meer dan verdubbeld is ten opzichte van 2022?

7.   Leidt de opvang van statushouders en latere gezinshereniging tot extra vraag naar woningen? Om hoeveel woningen gaat het in 2022 en 2023?

8.   Is het juist dat dit jaar Intermaris naar verwachting maar 108 sociale huurwoningen oplevert?

9.   Klopt het daarmee dat er meer statushouders bij komen dan woningen toegevoegd worden op de woningmarkt?

10. Wordt daarmee de wachtlijst opnieuw alleen maar groter voor onze bewoners?

11. Klopt het dat de woningen voor Oekraïense vluchtelingen van tijdelijke aard zijn en wanneer moeten ook deze vluchtelingen opgevangen worden in reguliere woningen? Om hoeveel woningen zal het gaan? Gaat dit ten koste van andere woningzoekenden? Hoeveel woningen worden er extra gerealiseerd / bijgebouwd om deze extra vraag aan te kunnen?

12. Hoeveel woningen hebben wij thans beschikbaar gesteld aan Oekraïense vluchtelingen?

13. Welke gevolgen heeft de maatregel voor Hoorn dat het Rijk heeft aangekondigd medio dit jaar af te willen van de Crisisnoodopvang en uitsluitend met Noodopvang of in tijdelijke of reguliere woningen asielzoekers op te willen vangen.

Met vriendelijke groet,

Debbie Katers, Liberaal Hoorn

Menno Jas, DRP

Stadhuis van Hoorn Stadhuis van Hoorn

Reacties
Reactie: (Johan Goossens)
15-10-2023, 22:21
Bert Laan heeft gelijk. Hier is de beantwoording van de vragen te vinden: https://hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/db911be7-1039-4c0b-8149-c3912aacc730?documentId=c1bcca90-f1c0-4a9b-8991-3b3f9eed3502

Reactie: (Bert Laan)
15-10-2023, 11:49
Statushouders gaan niet voor, statushouders krijgen een deel toegewezen. Net als wachtlijst-zoekers, spoedzoekers of medisch-gegronde zoekers een deel krijgen toegewezen. Dat is dus niet een kwestie van voorrang, maar van evenredige verdeling. U trapt in de kwalijke framing die partijen zoals Liberaal Hoorn hier duidelijk op tafel legt.

Reactie: (Marjolein)
12-10-2023, 11:10
Mijn beste, Ik wilde graag even een reactie toevoegen. Statushouders gaan voor op een woning maar een gezin die ruimte nodig heeft voor de kinderen, waarvan kinderen een medische achtergrond hebben en hun ontwikkeling niet goed gaat verlopen wegens gebrek aan ruimte, gaan niet voor. Hoe wordt er hier naar gekeken als er niet gekeken wordt naar deze gezinnen? Deze gezinnen zijn ook urgent. Hoe wordt hier rekening meegehouden als er hier geen rekening mee wordt gehouden?