Burgerinitiatief over park aan Westerdijk uitgesteld

19-07-2023

HOORNGIDS HOORN | Het burgerinitiatief van bewoners aan de Westerdijk om een park aan te leggen op de plaats van waar nu een in hun ogen foeilelijke parkeerplaats is, is uitgesteld, zo meldt ons woordvoerder Rico Klaassen Bos. Om de parkeerplaats om te toveren in ’Westerpark’ dienen nog vele stappen te worden gezet. 
  
Rico Klaassen Bos: ”Begin 2021 hebben wij 200 handtekeningen opgehaald voor een burgerinitiatief. Het betrof hierbij een plan om van de lelijke parkeerplaats op de Westerdijk te herstellen naar een mooi, groen plantsoen. De gemeenteraad was positief over dit plan, met de opmerking om verder uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn, en heeft het college opgedragen om met een voorstel te komen. Na 2,5 jaar is er nog altijd geen voorstel gekomen vanuit het college.”

Gesprek met de wethouder
Vandaag hebben enkele bewoners een gesprek gevoerd met wethouder Arthur Helling en een ambtenaar. Rico Klaassen Bos: ”Wij hebben ons ongenoegen geuit dat er naar onze mening onvoldoende is gedaan en we niet goed op de hoogte zijn gehouden over de voortgang van ons burgerinitiatief. We hebben daarbij het belang aangegeven van dit gebied: het is een verbindingsstuk van het nieuwe stadsstrand naar het centrum.
De wethouder beaamde dat het proces en de communicatie rondom het burgerinitiatief beter had gekund. Het college heeft de afweging gemaakt en besloten dat ze dit project nu geen prioriteit geven en dat er geen geld beschikbaar is om het in de Kadernota op te nemen.”

Nooit een voorstel gekomen
Het bijzondere is echter dat de gemeenteraad twee jaar geleden het college heeft opgedragen om met een voorstel te komen. Dit voorstel zou in de Kadernota 2023 komen, maar het college heeft dus besloten het niet op te nemen in de Kadernota. Er is dus nooit een voorstel gekomen. Volgens het college heeft de gemeenteraad indirect ingestemd om het project niet op te nemen in de Kadernota, omdat de gemeenteraad er zelf ook niet meer op terug is gekomen en er geen vragen over heeft gesteld.
Rico Klaassen Bos: ”Wij als bewoners vinden dit een omgekeerde wereld en denken er nu over om raadsleden in te schakelen om vragen te stellen over dit proces. Feit blijft dat de parkeerplaats toe is aan een opknapbeurt. Ook het plein voor de witte huizen zou aangepakt worden na oplevering. Dit ligt nu al lange tijd stil. De wethouder heeft toegezegd te zullen onderzoeken welke aspecten wellicht wel al opgepakt kunnen worden op kortere termijn. Na de zomervakantie krijgen we hier een update over. Wellicht dat het plan ook verder opgepakt kan worden als het project stadsstrand helemaal klaar is. Wij als bewoners waarderen het zeer dat de wethouder en ambtenaar tijd voor ons hebben gemaakt, maar hopen dat we in de toekomst beter worden meegenomen in de stappen die worden gezet.”

Westerpark aan de Westerdijk Hoorn Westerpark aan de Westerdijk Hoorn