Zorgen om organisatie van de Tweede Kamerverkiezing in Hoorn

Rob Droste VVD Hoorn: "Bij de afgelopen provinciale verkiezingen ging dat namelijk niet helemaal goed”

HOORNGIDS HOORN | De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De colleges van burgemeester en wethouders van gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie van verkiezingen. Uit een artikel van Binnenlands Bestuur blijkt dat veel gemeenten nog niet begonnen zijn met het werven van vrijwilligers.

Door onderbezetting van vrijwilligers stonden stemmers bij de Provinciale Statenverkiezing afgelopen maart in de stembureaus in Hoorn vaak in de rij met een wachttijd van een kwartier tot een half uur. In sommige stembureaus zelfs met uitschieters van een uur of langer. De stembureauvrijwilligers klaagden over een tekort aan collega’s, waardoor zij door de onderbezetting sterk oververmoeid raakten. Het tellen van de stemmen duurde tot zeer laat in de avond en soms zelfs tot de vroege ochtend.

De fracties VVD Hoorn, Hoorn Lokaal, ÉénHoorn, D66 Hoorn en CDA Hoorn, hopen dat zich dit bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezing niet gaat herhalen. Zij stellen hier schriftelijke vragen over aan het college van burgemeester en wethouders:

Hoorn, 20 juli 2023

Artikel 36: organisatie landelijke Tweede Kamerverkiezingen

Geacht college,

1)  Wat is de algemene stand van zaken aangaande de organisatie van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Hoorn?
2)  Hoe wordt er gezorgd voor voldoende vrijwilligers?
3)  Hoe worden lange rijen bij stembureaus zo veel mogelijk voorkomen?
4)  Welke maatregelen worden er genomen om stembureaus zo goed mogelijk toegankelijk te maken?
5)  Hoe gaat u zorgen dat de vergoeding voor vrijwilligers proportioneel is aan de werkzaamheden?
6)  Welke lessen zijn er getrokken uit de organisatie van de provinciale statenverkiezingen eerder dit jaar, bijvoorbeeld aangaande stemmen tellen tot diep in de nacht?
7)  Ben u bereid communicatiemiddelen in te zetten voor het werven van vrijwilligers voor stembureaus?

In afwachting van uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Rob Droste, VVD Hoorn
John Halsema, Hoorn Lokaal
Guido Breuker, ÉénHoorn
Niek Heijne, D66 Hoorn
Rob Brandhoff, CDA Hoorn


Foto’s: archief HoornGids, rijen bij Provinciale Statenverkiezing 

Rij voor Stembureau Stadhuis bij provinciale staten verkiezing in maart Rij voor Stembureau Stadhuis bij provinciale staten verkiezing in maart
Rij voor Stembureau De Kreek bij provinciale staten verkiezing in maart Rij voor Stembureau De Kreek bij provinciale staten verkiezing in maart

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
22-7-2023, 12:02
Ik zou er nog een vraag aan toevoegen. Deze: Wat onderneemt u TEGEN zakkenrollers? Ja, ook die vraag, want er zijn mensen in de rij gerold.