Vragen over Subsidieregeling Impuls Jongerencultuur

Specifieke subsidie voor jongeren beschikbaar gesteld door het ministerie van OCW

HOORNGIDS HOORN | Gemeente Hoorn ontvangt een specifieke uitkering van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) om een impuls te geven aan cultuurparticipatie van jongeren. Dit wordt aan jongeren beschikbaar gesteld onder de naam ’Subsidieregeling Impuls Jongerencultuur’. Het gaat om in totaal € 30.000 in dit jaar en hetzelfde bedrag volgend jaar. ”De uitkering is bestemd voor Jongeren die in de coronaperiode veel hebben moeten missen, ook op cultureel vlak. Dat terwijl cultuurdeelname positieve effecten heeft op ons welzijn. In het kader van herstel is er daarom in het bijzonder oog voor cultuurparticipatie door jongeren”, aldus het ministerie van OCW.

Het Hoornse college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de stichting ’Join the Project’ een adviserende rol te geven bij het beoordelen van de aanvragen.

Marieke Rijk en Renzo van Houten van Fractie Tonnaer vragen zich af waarom het jongerenpanel hierbij niet wordt betrokken. Het vermoeden bestaat dat het jongerenpanel niet meer actief is. Als dat vermoeden juist is, vragen zij het college om te beginnen met een doorstart van het jongerenpanel en inspiratie daarvoor op te doen bij het Jongerenadviesraad (JAR) van de SED-gemeenten.

Verder vragen de beide raadsleden van Fractie Tonnaer aan het college om de bekendheid van het bestaan van de subsidieregeling te vergroten via bijvoorbeeld jongerenwerk of scholen, zodat veel jongeren op de hoogte zijn van deze regeling en daardoor de gelegenheid krijgen om mooie creatieve culturele activiteiten te bedenken en uit te voeren.

 

Aan het college van Burgemeester en Wethouder van de gemeente Hoorn

Hoorn, 25 juli 2023

Betreft: Overige vragen n.a.v. de raadsbrief subsidieregeling impuls jongerencultuur

Geacht college,

Naar aanleiding van de informatieve brief die wij op 18 juli hebben ontvangen m.b.t subsidieregeling jongerencultuur heeft onze fractie de volgende vragen:

1.  In de brief lezen wij dat “Stichting Join the Project” de enige organisatie in Hoorn van, voor en door jongeren is. Onze fractie is in de veronderstelling dat er in de gemeente Hoorn een jongerenpanel “dat ondersteund wordt door de gemeente Hoorn” actief is of was, klopt dit? En zo ja, waarom wordt dit panel niet betrokken? En zo nee, waarom is dit panel niet actief?

2.  Kunt u toelichten waarom dit panel niet betrokken wordt bij de advisering/beoordeling van de subsidies?

3.  Als dit panel niet actief is, bent u voornemens een doorstart te maken?

4.  Bent u bekend met het Jongerenadviesraad (JAR) van de SED-gemeenten, zo ja kan het college hier inspiratie mee opdoen?

5.  Welke subculturen vertegenwoordigen de jongeren uit de Stichting Join the Project?

6.  Hoe haalt Stichting Join the Project de wensen vanuit alle jongeren in de Hoornse samenleving op?

7.  Kan het college via andere wegen, zoals jongerenwerk of scholen bekend maken dat er gebruik van de subsidieregeling kan worden gemaakt?

Vriendelijke groet,

Namens Fractie Tonnaer,
Gemeenteraadslid Marieke Rijk
Gemeenteraadslid Renzo van Houten

Subsidieregeling_Impuls_Jongerencultuur Subsidieregeling_Impuls_Jongerencultuur