Klantvriendelijke zonnepanelenactie Intermaris

Maatwerk voor bewoners Boerewagen, Kerkewagen en Speelwagen

HOORNGIDS HOORN | De bewoners van de Boerewagen, Kerkewagen en Speelwagen in de Risdam in Hoorn hebben de afgelopen maanden de mogelijkheid gekregen om aan te geven of ze in aanmerking wensten te komen voor het gebruik van zonnepanelen. Intermaris heeft daar diverse bijeenkomsten voor georganiseerd en gesprekken kunnen voeren met de bewoners. Daarbij werd aangegeven dat het slechts doorgang zou kunnen vinden als minimaal 70% van de bewoners akkoord zou gaan. 

Mede door stemmingmakerij van verschillende bewoners die aanhikten tegen een verhoging van de servicekosten met € 23 per maand en daardoor predikten dat ”Alles alleen maar ten voordele zou zijn van Intermaris” en ”Trap er niet in” werd die 70% niet gehaald. De voorstanders hebben nog getracht om de medebewoners te wijzen op de voordelen (lagere energielasten zowel voor zichzelf als voor de algemene ruimtes), maar het had niet tot gevolg dat de 70% werd gehaald.

Toch zonnepanelen voor iedereen
Onlangs heeft Intermaris een brief naar de betreffende bewoners gestuurd waarin werd aangegeven dat de zonnepanelen hoe dan ook op het dak zullen worden geplaatst en dit zonder verdere financiële consequenties. Intermaris: ”We deden een aanbod voor het plaatsen van vier zonnepanelen tegen een verhoging van de servicekosten. De besparing op de energierekening is in de meeste gevallen hoger dan de servicekosten. Als minimaal 70% van de bewoners akkoord ging, zouden we de panelen op alle woningen plaatsen. Die 70% haalden we niet. 50% van de bewoners stemde vóór zonnepanelen. De andere 50% stemde tegen zonnepanelen of stemde niet. Ondanks dit onbevredigende resultaat plaatsen we toch overal zonnepanelen en passen de meterkasten aan.” 

Dakwerkzaamheden
Voor iedere woning plaatst Intermaris vier zonnepanelen op het dak. Maar, de zonnepanelen worden alleen aangesloten bij de bewoners die akkoord gingen met het aanbod. En ook alleen die bewoners kunnen dus gebruik maken van de zonnepanelen en betalen de extra (inmiddels verlaagde) servicekosten. Intermaris: ”We plaatsen de zonnepanelen bij alle woningen omdat we het dak vernieuwen. Dit is daarom het beste moment om de zonnepanelen (alvast) te plaatsen. Toekomstige bewoners of bewoners die zich nog bedenken, kunnen dan alsnog gebruik maken van de panelen. We sturen iedereen eind augustus een informatiefolder met een nieuw aanbod. De servicekosten voor de zonnepanelen hebben we verlaagd. Want veel bewoners die tegen het aanbod stemden, vonden de kosten voor zonnepanelen te hoog. Nu krijgt iedereen de kans om alsnog voor zonnepanelen te kiezen. Gaat na het nieuwe aanbod wel minimaal 70% van de bewoners akkoord, dan sluiten we in alle woningen de zonnepanelen aan. Bij wie al vóór stemde bij het eerste aanbod, worden de zonnepanelen sowieso aangesloten. Uiteraard met de lagere servicekosten.”

Voor de tegenstemmers verandert er niets
Bij degenen die tegen de zonnepanelen stemden en/of geen antwoordformulier hebben ingevuld worden de zonnepanelen niet aangesloten. Intermaris plaatst de panelen wel en ook de meterkast wordt aangepast, maar zij betalen geen extra servicekosten. Wie alsnog zonnepanelen wil gebruiken kan dat aangeven aan Intermaris. De woningcorporatie zorgt aansluitend voor een correcte afwerking.

Glazenwagen Hoorn B Glazenwagen Hoorn B

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
31-7-2023, 11:51
U zult het denk ik vooral merken aan de rekening die u van uw energieleverancier krijgt en dat met name het deel "elektriciteit". In overige kosten is er weinig of niets van te merken.

Reactie: (A.Hol)
29-7-2023, 13:40
Dan ben ik zeer benieuwd en met mij 86 andere bewoners van de Glazenwagen hoeveel de verlaagde kosten bedragen. want het zou toch niet kunnen dat er verschil zit in de woningblokken.

Reactie: (Frits)
28-7-2023, 09:41
"Als minimaal 70% van de bewoners akkoord ging, zouden we de panelen op alle woningen plaatsen." Nu de 70% niet is gehaald moet 'TOEVALLIG'' net het dak worden vernieuwd, en komen alle zonnepanelen er toch. Leuk geprobeerde Splintermaris-tactiek :-) Wrs is er een wettelijke plicht tot 'verduurzaming' middels o.a. zonnepanelen. Dus kan je beter nooit vóór stemmen, dan betaal je minder en komen de zonnepanelen er evengoed wel...

Reactie: (Wim Boon )
26-7-2023, 14:59
Intermaris klant vriendelijk vergeet dat maar !!!