Verplaatsing Albert Heijn stuit op financiën

01-08-2023

HOORNGIDS HOORN | De vestiging van supermarkt Albert Heijn aan de van Dedemstraat vormt een van de financiële knelpunten voor betaalbare woningbouw aan de noordkant van het station. Volgens Fractie Tonnaer wil Albert Heijn een te hoge vergoeding voor de verplaatsing van de vestiging aan de Van Dedemstraat naar de enkele honderden meters verder gelegen BuitenStad Hoorn. Om uit de houdgreep van Albert Heijn te komen stelt Fractie Tonnaer voor het AH-filiaal aan de van Dedemstraat gevestigd te laten. 

Gemeenteraadslid Roger Tonnaer: ”Een nieuwe supermarkt, bijvoorbeeld Jumbo, kan zich dan vestigen in het plan BuitenStad Hoorn aan de Berkhouterweg. Door de vestiging van een nieuwe supermarkt profiteren de consumenten van een gezonde concurrentie tussen de supermarkten.”

Albert Heijn zal in een later stadium reageren, aldus een woordvoerder van het supermarktconcern. Onderstaande brief is door Fractie Tonnaer verzonden aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn.

Geacht college,
De vestiging van supermarkt Albert Heijn aan de Van Dedemstraat vormt een van de financiële knelpunten voor betaalbare woningbouw aan de noordkant van het station. Hoe hoger de verplaatsingskosten, des te hoger de bouwkosten zijn voor de bouw van betaalbare koop- en huurwoningen aan de noordkant.    
Diverse keren heeft onze fractie haar zorgen uitgesproken over de door AH geëiste hoge verplaatsingskosten. Telkens zijn onze kritische opmerkingen over deze extreem hoge kosten genegeerd. Daarom willen wij u nogmaals waarschuwen tegen het hamsteren door supermarkt Albert Heijn. 
De supermarktketen wil nog steeds tegen een overdreven bedrag het filiaal aan de Van Dedemstraat verruilen voor een extra grote vestiging in BuitenStad Hoorn aan de Berkhouterweg. Op zich is de verplaatsing een goed idee, maar niet tegen elke prijs. Bovendien realiseert AH zich te weinig dat ze alleen eigenaar is van een gebouw. De onderliggende grond en het aangrenzende parkeerterrein is eigendom van NS/ProRail en heeft daarmee een ijzersterkte onderhandelingspositie. 
Om uit de houdgreep van Albert Heijn te komen, adviseren wij opnieuw het AH-filiaal aan de Van Dedemstraat gevestigd te laten. In het plan BuitenStad kan wat ons betreft zich een nieuwe supermarkt, zoals Jumbo, vestigen. Een nieuwe supermarkt in Hoorn vergroot de concurrentie en dat is gunstig voor de consument.
In gevolg op verzoek van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (19 juli 2023) om vernietiging van het raadsbesluit betreffende de aanpassing van het Reglement van Orde, stellen wij overeenkomstig het oorspronkelijke RvO de volgende art 36 vragen:
Bent u bereid de onderhandelingen met Albert Heijn over de verplaatsing te staken en in ieder geval niet elke vraagprijs van de supermarkt te accepteren?
Is het juist dat de hoge verplaatsingskosten worden doorberekend in de bouwkosten en dit de koop- en huurprijs van de te bouwen woningen verhoogt en deze onbetaalbaar wordt?
Klopt het dat Albert Heijn uitsluitend eigenaar is van het winkelpand en niet van de ondergrond en het aangrenzende parkeerterrein? 
Bent u het met ons eens dat het niet verplaatsen van het filiaal Albert Heijn aan de Van Dedemstraat een serieuze mogelijkheid is?
Wilt u met de provincie Noord-Holland overleggen zodat een nieuwe supermarkt, zoals Jumbo, zich kan vestigen in woningbouwplan BuitenStad Hoorn en de consumenten profiteren van een gezonde concurrentie tussen supermarkten?
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Foto: stationsgebied met rechts de vestiging van Albert Heijn

Stationsgebied met rechts AH Stationsgebied met rechts AH
Albert Heijn Van Dedemstraat 1 augustus 2023 A Albert Heijn Van Dedemstraat 1 augustus 2023 A

Reacties
Reactie: (buisman)
2-8-2023, 09:59
weg pesten doen ze laat hoe het er nu uit ziet alles is goed maak de kerk plein n keer af van af de blokker tot de Roode steen breek je je nek over de stenen doe dat eerst n keer goed maken