Hoorn viert de Slag op de Zuiderzee op 14 en 15 oktober

450-jarig jubileum voor onderbelichte, maar historisch belangrijke zeeslag

HOORNGIDS HOORN | Na de eerste succesvolle editie van vorig jaar viert Hoorn opnieuw de Slag op de Zuiderzee, en wel op 14 en 15 oktober. Havenstad Hoorn viert de vrijheid met een weekend vol muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Ook zijn er stadswandelingen en lezingen (van auteur Simone van der Vlugt tot archeologische zoektochten naar scheepswrakken), vindt zondag de eerste Hoorn Sail plaats (met vlootschouw onder leiding van de Hoornse burgemeester), zijn er o.a. LHBTQIA+verhalenkamers rondom het thema vrijheid en kunnen kinderen de held uithangen in Hoorn. Zo zet Hoorn het thema neer op historische en actuele wijze, en biedt de stad vrijheid aan iedereen.

Alle activiteiten in het weekend zijn gratis toegankelijk. Dit jaar viert Hoorn de Slag op de Zuiderzee nog grootscheepser, want dit is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch zo belangrijke zeeslag. In 2023 is het namelijk precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Noteer 14 en 15 oktober dus alvast in je agenda. Het hele programma verschijnt binnenkort op www.slagopdezuiderzee.nl (http://www.slagopdezuiderzee.nl). Volg de Slag op de Zuiderzee ook op Facebook en Instagram: @slagopdezuiderzee. Kijk hier de korte video (1 min) voor een impressie: https://youtu.be/pjESF994UE8 (https://youtu.be/pjESF994UE8).

De stedelijke viering van de Slag op de Zuiderzee wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Hoorn, stichting Hoorn Kunst & Cultuur, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank, Stichting Ondernemers Stad Hoorn.

Foto’s: Benno Ellerbroek

Slag op de zuiderzee10 Slag op de zuiderzee10
Slag op de zuiderzee11 Slag op de zuiderzee11