Vragen over bouwplannen op groenstrook tussen Goudsmidsstraat en Provincialeweg

08-08-2023

HOORNGIDS HOORN | Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer verbaast zich over de berichten dat de gemeente Hoorn tot woningbouw zou hebben besloten op het ’laatste stukje’ openbaar groen tussen Goudsmidsstraat en Provincialeweg. 

Bewoners van de Goudsmidsstraat en omgeving, noch de gemeenteraad zijn over de voorgenomen woningbouw door het college geïnformeerd. De fractie vraagt zich daarom af in schriftelijke vragen hierover aan het college van burgemeester en wethouders, welke instantie in of buiten het stadhuis tot woningbouw op die plek heeft besloten:

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: geplande woningbouw tussen Goudsmidsstraat – Provincialeweg

Hoorn, 7 augustus 2023

Geacht College,

Dankzij alerte bewoners en artikel in het NHD-Dagblad voor West-Friesland van 5 augustus jl. is onze fractie erop attent gemaakt dat de gemeente Hoorn en Intermaris samen plannen maakt voor de bouw van woningen op een van de laatste stukjes openbaar groen in de wijk Hoorn-Noord, tussen Goudsmidsstraat en de Provincialeweg.

Deze voorgenomen woningbouw komt boven op de eerder geplande sloop en vervanging van 89 sociale huurwoningen in de Sint Jozefstraat en Sint Eloystraat en van 166 sociale huurwoningen in Sapmastraat, Vijandtstraat, Clement Maertenszstraat en Johannes Poststraat. Zoals u weet of zou moeten weten, is onze fractie tegen sloop en voor renovatie van de woningen in Hoorn-Noord.

Voor de bouw van woningen tussen de Goudsmidsstraat en Provincialeweg laat u onderzoek doen naar de bodem en naar de verblijfplaatsen van vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Beschermde dierensoorten, honderd grote bomen en een van de weinige groenstroken in de wijk verdwijnen voor woningbouw. Onze fractie weet niet door welke instantie in of buiten het stadhuis tot woningbouw op deze openbare groenstrook is besloten? Verder valt het op dat bewoners noch gemeenteraad over de voorgenomen woningbouw en de gestarte onderzoeken door het college zijn geïnformeerd.

In gevolg op verzoek van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (19 juli 2023) om vernietiging van het raadsbesluit betreffende de aanpassing van het Reglement van Orde, stellen wij overeenkomstig het oorspronkelijke RvO de volgende vragen:

1.  Waarom en door wie is besloten in principe woningen te bouwen op de groenstrook tussen Goudsmitstraat en Provincialeweg?

2.  Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar de bodemgesteldheid en aanwezige diersoorten. Wanneer worden de uitkomsten van het onderzoek bekendgemaakt? Wilt u ook onderzoek doen naar het huidige tekort aan openbaar groen in de wijk Hoorn-Noord? Is het juist dat voor deze woningbouw minstens honderd grote bouwen gekapt moeten worden? Waar overweegt u de gekapte bomen door herplant te compenseren? In Hoorn-Noord, Bangert-Oosterpolder, of elders in de regio?

3.  Gaat alleen Intermaris woningen bouwen op de groenstrook tussen Goudsmidsstraat en Provincialeweg weg? Voor welke doelgroep en hoe hoog wordt daar gebouwd? Hoeveel woningen denkt u te kunnen bouwen op deze groenstrook?

4.  Zijn er door de gemeente Hoorn en Intermaris al afspraken gemaakt voor woningbouw en grondaankoop en zo ja welke afspraken?

5.  De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat overheden die een onroerende zaak willen verkopen, in beginsel gelegenheid moeten bieden aan potentiële gegadigden om mee te dingen. Bent u van plan de groenstrook te verkopen door zich te houden aan de uitspraak van de Hoge Raad of overweegt u de grond ondershands aan Intermaris te verkopen?

6.  Bent u het met ons eens dat vermindering van openbaar groen in de wijk Hoorn-Noord in strijd is met de geldende nota Groenvisie en dat fijnstof veroorzaakt door het verkeer op de Provincialeweg schadelijk is voor de gezondheid van de toekomstige bewoners?

7.  Hoe en wanneer gaat u de bewoners en de gemeenteraad informeren over de woningbouw op de groenstrook achter de woningen van de Goudsmidsstraat? Kunt u precies aangeven wanneer en hoe bewoners bezwaar kunnen maken tegen de voorgenomen bouw?

8.  Wanneer stopt u met grootschalige woningbouw op te kleine groene inbreilocaties in Hoornse woonwijken? Voor de zoveelste keer pleiten wij voor het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk aan de rand van onze gemeente. Wanneer gaat u daar in overleg met de gemeenteraad, regio en provincie werk van maken?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

 

Foto: Google maps

Plattegrond locatie Goudsmidstraat Plattegrond locatie Goudsmidstraat