Onderzoek in Hoorn naar ondergrondse wateropslag door PWN leidt tot vragen

21-08-2023

HOORNGIDS HOORN | Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer stelt vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over de plannen van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) om onderzoek te doen naar de opslag van water in de grond onder Hoorn of in de nabijheid van Hoorn.

Ellen van der Knaap: ”Het is goed dat het PWN naar de toekomst kijkt en wil onderzoeken of het mogelijk is een extra drinkwatervoorraad aan te leggen in de grond onder Hoorn. Toch roept dit wat vragen op. Gaat de extra wateropslag gevolgen hebben voor de energietransitie in Hoorn? Er wordt ook gewerkt aan de aanleg van een warmtenet door HVC. De gemeente Hoorn heeft als doel om in 2040 helemaal van het gas af te zijn. Voor het warmtenet wordt ook gezocht naar bronnen, zoals geothermie. Dat is warmte die uit de grond wordt gehaald. Wordt er straks zoveel in de grond ’geroerd’ dat we Groningse taferelen gaan krijgen? Hoeveel risico is er?”

Woningbouw
”Een ander punt is woningbouw. Kan het zo zijn dat woningbouw hierdoor bemoeilijkt wordt of dat er aan de gemeentegrens (waar PWN onderzoek zou willen doen) geen nieuwe woonwijk kan komen? Veel vragen en onzekerheden waar de gemeente zich naar onze mening in een vroeg stadium in moet verdiepen.”
Hieronder zijn de vragen te lezen die gesteld zijn aan het college van B&W. 

Geacht College,
Naar aanleiding van het artikel in het NHD van 15 augustus 2023 over verkennend onderzoek van N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) naar een optie om diep onder de grond in Hoorn of in de buurt van Hoorn een extra drinkwatervoorraad aan te leggen hebben wij de volgende vragen:
Bent u bekend met de plannen van waterleidingbedrijf PWN tot een onderzoek naar het aanleggen van een ondergrondse drinkwatervoorraad in de buurt van of onder Hoorn? Zo ja, in hoeverre is de gemeente Hoorn hierbij betrokken? Krijgt de gemeente Hoorn alleen de uitkomsten van het onderzoek of wordt de gemeente Hoorn ook op andere manieren bij dit onderzoek betrokken? Zo ja, hoe wordt de gemeente Hoorn betrokken?
Zijn er, als het onderzoek van waterleidingbedrijf PWN aangeeft dat er een watervoorraad kan worden aangelegd in de bodem onder Hoorn, gevolgen voor het proces van de energietransitie in Hoorn? Zijn boringen naar bronnen voor geothermie in dat geval nog mogelijk in Hoorn? Wordt de beoogde afronding van Hoorn Aardgasvrij uit de Transitievisie Warmte in 2040 dan nog gehaald?
Wat betekenen het onderzoek en eventuele aanleg van een ondergrondse drinkwatervoorraad door waterleidingbedrijf PWN überhaupt voor de stabiliteit van de grond onder Hoorn? Hoeveel risico is er op lekkage, verzakkingen, trillingen/aardbevingen?
Heeft de aanleg van extra watervoorraad in de (buurt van) Hoornse bodem door PWN consequenties voor de woningbouw of voor de aanleg van een nieuwe woonwijk aan de gemeentegrens van Hoorn?
Met vriendelijke groet,
Namens Fractie Tonnaer, 
Ellen van der Knaap, gemeenteraadslid

PWN IJsselmeer PWN IJsselmeer