Lappendag 2023, feest zonder incidenten

22-08-2023

HOORNGIDS HOORN | Na een vlekkeloos verlopen Kermis Barbecue, als altijd op de laatste zondag van de kermis georganiseerd door Showband Hoorn op het Doelenplein, is ook Lappendag uitgelopen op een feest waarbij geen noemenswaardige incidenten zijn geweest. Het tien dagen durende evenement kwam met Lappendag ten einde.

De kermisexploitanten zijn meer dan tevreden en zullen ongetwijfeld volgend jaar weer in de rij staan om een plekje te bemachtigen op de Hoornse kermis, de bijna-grootste kermis van Nederland. En ook de vele tienduizenden bezoekers hebben kunnen genieten van de attracties, waaronder enkele zeer spectaculaire. Tijdens Lappendag waren de marktkramen al in de zeer vroege uurtjes klaar voor een te verwachten drukte van mensen uit de hele regio. Overal kwamen ze dan ook vandaan. Lopend, op de fiets, met de bus, met de trein of door behulpzame kennissen afgezet in de Hoornse binnenstad. 

Overal druk en gezellig
In het Havenkwartier, op de Vale Hen, de Dubbele Buurt, de Veemarkt en overal elders in de stad was het genieten geblazen van de zon, het gezelschap en de verkoelende drankjes. Herk van Hoof, eigenaar van zowel De Volendammer als het Schippershuis, is dan ook een tevreden man. “De laatste dagen ben ik nauwelijks aan slapen toe gekomen, maar het was het waard. We hebben een geweldige kermis gedraaid en Lappendag was weer helemaal top.” Op Facebook bedankte hij iedereen voor een ongelofelijke gezellige en fijne dag. 
De ondernemers op het Kerkplein en de Roode Steen lieten eenzelfde geluid horen: ”Wat een fantastisch FEEST was dit weer. Kerkplein en de Roode Steen hadden ook dit jaar weer podia vol muzikaal vertier klaar staan. Uiteraard bekostigen de pleinen dit evenement weer helemaal zelf.”

Schitterend weer
Mede door het voortreffelijke weer was het niet alleen druk bij de marktkramen, maar ook in de kroegen en op de pleinen waar live-muziek te horen was. Tegen 4 uur werd het opvallend rustiger in en rond de kroegen. Velen hebben kennelijk nog de oude regeling in het achterhoofd. De burgemeester van Hoorn had eerder bepaald dat de sinds vele jaren ingevoerde drooglegging beperkt zou blijven tot twee uurtjes, te weten van 18.00 tot 20.00 uur. In die korte periode dienden de kroegen gesloten te blijven en was het detailhandelsinrichtingen, slijterijen, broodjeszaken (zoals shoarmazaken), cafetaria’s en snackbars in de binnenstad niet toegestaan om alcoholische dranken in de verkoop te hebben.

Rustige avond
In de avonduren werd het feest her en der nog voortgezet. Maar de meeste kroegen hielden het na de verplichte drooglegging voor gezien. Volgens een kroegbaas zitten die paar mensen die dan nog komen of helemaal vol, of ze verteren zo weinig dat de horeca daar niet voor open hoeft te blijven. Er is dan ook geen bovenmatige drukte geweest. Lappendag is voornamelijk een feest dat overdag wordt gevierd. Uitbundig en zonder een centje pijn. De schoonmaakploegen gingen ’s avonds al aan de slag om de binnenstad weer schoon te maken. Een vlekkeloze kermis en een rimpelloze Lappendag mogen op deze wijze nog heel lang herhaald worden. Vanwege het uitstekende verloop van Lappendag 2023 kan mogelijk overwogen worden om de drooglegging volgend jaar te beperken tot één uurtje of een uur later te stoppen.

Lappendag 2023 Kleine Noord Lappendag 2023 Kleine Noord
Lappendag 2023 Veemarkt Lappendag 2023 Veemarkt