CDA Hoorn vraagt om gemeentepost te voorzien van Steffie retoursticker

09-09-2023

HOORNGIDS HOORN | Geïnspireerd door de start van de week van lezen en schrijven 2023, vraagt CDA Hoorn raadslid Diana Dekker mede namens commissielid Matthijs Koster, aan het college van burgemeester en wethouders om de toegankelijkheid van teksten te verbeteren. 

Zoals een tiental gemeenten al doen, zouden de teksten van de gemeente Hoorn kunnen worden verbeterd door met de post de Steffie retoursticker van stichting Leer Zelf Online mee te sturen. De ontvanger kan daarmee de post retourneren als de tekst door ingewikkeld taalgebruik moeilijk te begrijpen is. 

Overige vragen over de toegankelijke communicatie van de gemeente Hoorn.

Bent u bekend met de activiteiten van stichting Leer Zelf Online, ter bevordering van toegankelijke communicatie, met onder meer de retoursticker Steffie als brieven van organisaties en overheden te moeilijk leesbaar zijn?

Bent u bekend met het feit dat 10 gemeenten, waaronder Waalwijk, de Steffie stickers meesturen met hun post, waarbij de ontvanger de post kan retourneren als de brief te ingewikkeld taalgebruik heeft?

Wat vindt het College hiervan?

Onze inwoners kunnen mailen naar duidelijketaal@hoorn.nl (mailto:duidelijketaal@hoorn.nl); kunt u een overzicht verstrekken hoeveel keer daarvan gebruik gemaakt wordt en of dit voldoende bekend (gemaakt) wordt in al onze communicatie uitingen?

Wat wordt er gedaan met de meldingen en welke aanpassingen worden vervolgens toegepast?

Welke maatregelen ter ondersteuning en verbetering van de reeds bestaande duidelijketaal@hoorn.nl en www.hoorn.nl/toegankelijkheid (http://www.hoorn.nl/toegankelijkheid) gaat u nemen als gemeente?

Neemt u tevens maatregelen in de schriftelijke communicatie zoals de (nieuws)brieven?

Wilt u daarbij de mogelijkheid van de Steffie retoursticker onderzoeken?

Wij zien de beantwoording graag tegemoet.

Diana Dekker, raadslid CDA Hoorn
Mede namens Matthijs Koster, commissielid CDA Hoorn

https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/brief-te-ingewikkeld-stuur-hem-terug-met-de-steffie-sticker (https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/brief-te-ingewikkeld-stuur-hem-terug-met-de-steffie-sticker)

Steffie sticker Steffie sticker

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
10-9-2023, 10:57
Kan het CDA ook de gemakzucht van gemeente en andere overheidsinstellingen (bv. GGD) aanpakken? Vooral verwijzingen naar Internet en QR-code wekken ergernis op bij mensen die geen computer e/o ei-phone hebben. Denk aan ouderen! Zij betalen i9n winkels veelal contant omdat betalen met pin e/o ei-phone hun pet/hoed al te boven gaat!