Belastingzaken na een scheiding: 3 tips voor wat je gelijk moet regelen

11-09-2023

HOORNGIDS REGIO | Het aantal echtscheidingsaanvragen laat na de zomermaanden al jaren een piek zien. Bij een relatiebreuk komt veel kijken, zowel privé als financieel en voor je belastingzaken. Om gescheiden Noordhollanders daarbij zo goed mogelijk op weg te helpen, geeft de Belastingdienst drie tips voor wat je meteen moet regelen.

“Na een scheiding is het handig om een paar belastingzaken meteen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen of aanvragen van een voorlopige aanslag, uitzoeken of je samen of alleen aangifte inkomstenbelasting wilt doen en het invullen van de scheiden-checklist. Dat geeft overzicht en je weet waar je financieel aan toe bent”, zegt Naziema Bodha, medewerker van de Belastingdienst.

1. Wijzig je voorlopige aanslag of vraag er één aan
Als je situatie verandert, zoals na een scheiding, heeft dat ook gevolgen voor de bedragen die je terugkrijgt of moet betalen. Door je voorlopige aanslag aan te passen na je scheiding, betaal of krijg je elke maand een bedrag op basis van je nieuwe situatie. Zo weet je waar je financieel aan toe bent. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Dan kan je er één aanvragen op belastingdienst.nl/voorlopigebelastingdienst.nl/scheiden (http://belastingdienst.nl/scheiden)aanslag.

2. Bedenk of je samen of apart aangifte doet
Je kunt over het jaar van de scheiding nog samen aangifte inkomstenbelasting doen als fiscaal partners. Je kunt de inkomsten en aftrekposten dan nog eenmaal gunstig verdelen. Aangifte doen als fiscaal partner kan ook apart van elkaar, maar het meest handig is om dit samen te doen. Daarmee verminder je de kans op fouten. Houd bij je keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen. Zoals bij zorgkosten.
Wil je weten wat voor jou het beste is? Maak een proefberekening over het jaar van de scheiding met en zonder de inkomsten van je partner. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag in te vullen op Mijn Belastingdienst, zonder deze te verzenden. Maak ook voor je toeslagen een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening (http://toeslagen.nl/proefberekening).

3. Vul de scheiden-checklist in
Elke situatie is anders. Vul daarom de checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. Na het beantwoorden van vier vragen zie je meteen waar jij op moet letten. Meer weten? Kijk voor alle vragen op belastingdienst.nl/scheiden (http://belastingdienst.nl/scheiden).

Echtscheidingsaanvragen Echtscheidingsaanvragen