Hoe om te gaan met Hoorns slavernijverleden (+ HoornRadio interview met burgemeester Jan Nieuwenburg)

Commissievergadering 12 september

HOORNGIDS POLITIEK - VERSLAG PETER URSEM | ”De J.P. Coen in ons bestrijden”, is volgens Jacob Jan Kooyman van Guldener (ChristenUnie) de manier om om te gaan met het Hoornse slavernijverleden. Het onderzoek naar het slavernijverleden ligt nu ter beoordeling van de Hoornse gemeenteraad. Moet er nog een vervolgonderzoek komen en wat gaat Hoorn doen nu duidelijk is hoe de Hoornse betrokkenheid met de slavenhandel is geweest.

Het Onderzoeksrapport slavernijverleden van Hoorn laat geen ruimte voor verzachtende omstandigheden rond de activiteiten van mensen die activiteiten van VOC en WIC op het gebied van slavenhandel aanstuurden en tegelijkertijd ook het stadsbestuur vormden. Het is voor een deel deze toenmalige bestuurlijke betrokkenheid bij de slavenhandel die de gemeente Hoorn voor de vraag stelt wat er mee gedaan dient te worden.

Insprekers en brievenschrijvers doen duidelijke suggesties aan de raad. In twee ingezonden brieven wordt in ieder geval gevraagd het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen en Willem IJsbrantszoon Bontekoe uit het openbare straatbeeld te verwijderen en te plaatsen in het Westfries Museum. Ook de actiegroep Doorbraak ziet dit graag gebeuren.

Er waren vijf insprekers. Er werd door hen gerefereerd aan de door de gemeente georganiseerde bijeenkomst om te spreken over dit onderwerp. Er bestaat grote ergernis over de wijze waarop de discussie werd gevoerd. Zij hebben zich gestoord aan de ‘witte’ benadering van het onderwerp. Er moet meer geluisterd worden. Er is geen plaats voor afwegingen of een meerderheid van de Hoornse bevolking wel of niet iets wil doen aan een vervolgtraject. Hoe lang duurt het nog eer Hoorn iets doet met het besef van het verleden? De Gouden Eeuw is niet meer te benoemen zonder schaamte. Hoorn dient excuses aan te bieden en iets doen aan het respectvol omgaan met de nabestaanden. Geen heling zonder herstel.

De fractiewoordvoerders benadrukken dat zij met afschuw afstand nemen van het verleden, waar Hoorn een bedenkelijke rol speelde. De dialoog zoeken en de kennis van het verleden gebruiken om het in de toekomst beter te kunnen doen. Er wordt gerefereerd aan de slavernij die nog steeds in de wereld speelt. Niet alle fracties vinden dat het Hoornse college excuses moet aanbieden. De koning en de minister-president hebben dat al ook namens de bevolking van Hoorn gedaan. De gebouwen en standbeelden in Hoorn die herinneren aan het verleden in de Gouden Eeuw staan er en getuigen van een verleden, maar kunnen nu ook worden gezien als aanleiding om het foute verleden te benoemen.

 

Gesprek met burgemeester Jan Nieuwenburg over omgang met het slavernijverleden

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (6.03 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Burgemeester Nieuwenburg over slavernijverleden.mp3)

 

Burgemeester Jan Nieuwenburg  vindt het belangrijk een document in handen te hebben dat duidelijk weergeeft wat er vroeger is gebeurd. Hij acht dit ook een komma in de discussie. Hij zoekt de steun van de gemeenteraad om de dialoog in de komende tijd te kunnen voeren. We zijn nu met elkaar het gemeentebestuur, stelt hij. ”Wat gebeurd is in onze stad is een pijnlijke herinnering.”

Hij heeft de gesprekken die vorige week zijn gehouden voor een flink deel als heel zinvol ervaren. Natuurlijk waren er ook sprekers die ongevoelig waren voor een ander gelijk. Hij constateert dat de fracties in meerderheid geen behoefte heeft aan nog meer onderzoek. Voor het standpunt geen excuses aan te bieden is die meerderheid niet duidelijk.

Foto’s: Peter Ursem en Wally Ooms

Burgemeester Nieuwenburg over slavernijverleden Burgemeester Nieuwenburg over slavernijverleden
Commissievergadering over rapport slavernijverleden Commissievergadering over rapport slavernijverleden
Ook TV ploeg was aanwezig Ook TV ploeg was aanwezig

Reacties
Reactie: (Paul Luiken)
21-9-2023, 14:33
Het is bekend waarom een handvol notabelen de inwoners met dit standbeeld in 1893 hebben opgezadeld. Nationalisme, een fenomeen waar we ook in Nederland nare herinneringen aan hebben. Coen was in zijn tijd al omstreden en ook het het beeld werd vanaf het allereerste begin sterk bekritiseerd. Dat zal tot in lengte der jaren zo blijven als er niets met het beeld gebeurt. In Hoorn wordt een genocidepleger vereerd. Mooier wordt het niet. Een hoop Horinezen vinden dat prima. Laat lekker staan dan, maar ga niet klagen over mensen die dat een beetje raar vinden.

Reactie: (Hans Bruynsma)
14-9-2023, 12:08
Dat beeld van Coen verwijderen? Wat een onzin! Naar de maker ervan is in Amsterdam zelfs een straat vernoemd.! En de oplossing is m.i. simpeler dan die van een mij totaal onbekende actiegroep! Die is: Gewoon een bord of QR-code eraan met uitleg. Mogelijk nog goedkoper dan een verplaatsing naar het museum. En verder: Kijk ook eens naar de periode en de reden waarom die plaatsing plaatsvond. Hebben die iets te maken met uitbuiting Moiukken e/o slavernij in de West? Onlangs noemde onze vriendelijke nationale brombeer Maarten van Rossem deze hele discussie over standbeelden gewoon ONZIN. En hij heeft denk ik gelijk: We kijken/denken veel te veel met de ogen en kennis van vandaag de dag.