Rugbyclub ziet gedwongen vertrek van Blauwe Berg alleen zitten onder voorwaarden

15-09-2023

Het zijn spannende tijden voor zowel Rugbyclub West-Friesland als voetbalvereniging HSV Sport 1889. De gemeente Hoorn stuurt aan op een vertrek van de rugbyclub van de huidige locatie aan de Blauwe Berg om vervolgens onderdak te vinden op het sportcomplex van HSV Sport 1889 in de Risdam.

In het Hoornse stadhuis hebben beide verenigingen gesprekken kunnen voeren met de wethouder Sport, Dick Bennis, alsmede gemeentelijke beleidsadviseurs. Daaruit kwam naar voren dat de gemeente Hoorn de rugbyclub wil verplichten te verhuizen naar Risdam-Noord, omdat men niet wil investeren in twee (te) kleine ASV-verenigingen op twee locaties. De locatie Blauwe Berg wil de gemeente vrijspelen voor andere ontwikkelingen om volop te investeren in sportpark De Kromme Elleboog in de Risdam met voldoende speelruimte voor beide clubs. De herinrichting van het sportpark kan al op korte termijn worden aangevangen, het wachten is op groen licht van de gemeenteraad, dat daarover op 26 september een besluit zal gaan nemen.

Reddingsboei
De rugbyclub ziet een vertrek met de geboden vooruitzichten slechts zitten als er een oplossing komt voor de financiële gevolgen en de eigen identiteit. De club telt slechts 90 leden en heeft daarnaast vrijwel geen vrijwilligers die nieuwe taken op zich kunnen nemen, waardoor de overgang naar de Risdam aanvoelt alsof er met de kennis van nu wordt ingescheept voor de Titanic. De rugbyclub ziet in deze oceaan van het ongewisse maar één reddingsboei en die zal moeten worden toegeworpen door de gemeenteraad: geld voor een eigen kantine, hetgeen al gauw neer zal komen op een bedrag tussen € 100.000 en €150.000. Een eenmalige tegemoetkoming voor een club die niet heeft gevraagd om deze verhuizing, maar wel wordt opgezadeld met de consequenties. De rugbyclub vraagt slechts om een duurzaam perspectief. Nanne de Vries, penningmeester van RCWF: ”We zien zelf ook wel in dat er uiteindelijk niets anders op zal zitten dan te verhuizen als de erfpachtovereenkomst en de huurovereenkomst over een maand worden opgezegd. Wat we hebben besproken is dat we een goed veld, een scrumveld en ruimere kleedkamers zullen gaan krijgen. Prima. Maar wat we missen in die nieuwe opzet is een eigen kantine met een bar en de daarbij behorende eigen inkomsten. Een eigen honk en of dat nou in het huidige gebouw van HSV Sport is, ernaast of elders op het complex, dat maakt voor ons geen verschil. Als we dat kunnen bewerkstelligen houdt niets een soepele samenwerking met HSV Sport nog tegen.”

HSV Sport 
HSV Sport heeft genoeg aan twee speelvelden en een trainingsveld, zodat het de velden C en D probleemloos kan afstaan. Eerder werd op het complex nog gespeeld en getraind door American football team West Frisian Outlawz, maar dat is sinds augustus van dit jaar overgestapt naar het complex van De Blokkers, waar zich een veld bevindt dat qua lengte en breedte ideaal is voor deze sport. Op het complex van HSV Sport is tevens een fitnessclub actief en biedt het onderdak aan een stichting die fietsen voor minima organiseert. HSV Sport, de huidige bespeler van het sportcomplex, ziet geen problemen met de samensmelting van de beide clubs. 
Voorzitter Joop Sijbrands van HSV Sport: ”We zijn al heel lang in gesprek met elkaar. Eerst zou er nieuwbouw komen, maar nadat bleek dat dit te duur werd is ingezet op renovatie van het huidige gebouw. Vonden we een goed idee. Maar in mei kregen we van de rugbyclub te horen dat het ’m niet ging worden: onvoldoende mensen en geld. In de nieuwe opzet hoeft RCWF alleen maar een vergoeding te betalen voor het gebruik van de kleedkamers, waar we ongetwijfeld uit gaan komen. Wij van HSV Sport willen nu graag knopen doorhakken. Het ligt al veel te lang stil. Ook met de aanleg van het kunstgrasveld had al lang begonnen moeten worden. Wij verlenen alle medewerking. De rugbyclub kan een deel van onze kantine gebruiken, maar dan zonder eigen keuken. Die is er tenslotte al en het wordt allemaal te veel van het goede als je in één kantine met twee keukens moet gaan werken. In de huidige kantine kan een groot raam worden gemaakt voor degenen die de verrichtingen van RCWF willen volgen.”
Als het eenmalige gebaar van gemeentezijde er komt dan heeft de gemeente Hoorn haar zin en kan het complex op de Blauwe Berg worden herbestemd en kunnen de beide sportverenigingen zich weer bezighouden met sportieve zaken op een geoptimaliseerd complex. 

Foto: de vrijliggende velden op het sportcomplex in Risdam-Noorn

HSV Sport vrijliggende velden HSV Sport vrijliggende velden