Archeologische Dienst Hoorn toont vondsten

ingevoerd op 24-6-2006

Bij de archeologische dienst in Hoorn is tijdens de zomerse woensdagmarkten in de binnenstad een bescheiden expositie te zien over recent uitgevoerde opgravingen. De expositie is geopend op woensdag 28 juni; 5, 12, 19 en 26 juli; 2, 9 en 30 augustus van 13.30 uur tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Ingang via het dan openstaande poortje tussen Nieuwsteeg 40 en 42 (dus niet aanbellen bij de archeologische dienst!).

De expositieruimte is minder goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn, want er moeten 2 trappen beklommen worden.

Bij deze expositie ligt de nadruk op de vondsten van de opgraving die van oktober 2005 tot eind januari 2006 plaatsvond op het terrein van het middeleeuwse nonnenklooster Bethlehem aan de Bangert in Blokker. Hoewel het aan elkaar passen van de vele duizenden aardewerkfragmenten nog geruime tijd in beslag zal nemen, zijn de eerste resultaten al te zien. Speciale aandacht verdienen een ‘puntneusbaardman’-kruik uit circa 1500, een zeldzame voetschaal van sgrafitto-aardewerk met een afbeelding van het Habsburgse wapen en vele fragmenten van pijpaarden heiligenbeeldjes. Ook wordt een impressie gegeven hoe de keuken van het klooster er ongeveer moet hebben uitgezien.

Behalve de vondsten van dit recente onderzoek, is onder meer materiaal te zien van de tweede opgravingscampagne op het terrein van de voormalige Winston-bioscoop (2004), de opgraving van de oude Westerpoort (2003), het onderzoek op het terrein van de oude Parkschouwburg aan de Westerdijk (2005) en een klein onderzoekje naar bewoningsresten uit de 12 en 13e eeuw op het perceel Dorpsstraat 66 (2005). Een belangrijke plaats is ingeruimd voor de fraai gerestaureerde laat-16e-eeuwse vilten hoeden, die in 2001 gevonden zijn op een terrein aan de Karperkuil.

Enkele medewerkers van de archeologische dienst laten gedurende de expositiemiddagen iets zien van hun werk. Zij geven uitleg over de restauratie van aardewerk, het conserveren van metaalvondsten, het determineren van archeologisch leer en het onderzoek van botanische resten.
Omdat er plannen bestaan om de archeologische dienst te verhuizen naar het stadhuis, is het mogelijk de laatste keer dat de archeologische zomerexpositie in zijn huidige vorm te zien zal zijn.

Best een leuk idee om de zomerse woensdagmarkt te combineren met een bezoekje aan de zomerexpo van de archeologische dienst.