Rode Kruis gaat bijspringen in de zorg

De Zorgcirkel en het Rode Kruis bundelen de krachten, vrijwilligers ondersteunen in de ouderenzorg

HOORNGIDS REGIO | Het Rode Kruis gaat vrijwilligers opleiden die kunnen bijspringen in de zorg en het welzijn van de bewoners, als de nood hoog is. Door de crisis in de zorg komt het steeds vaker voor, dat er (acuut) te weinig personeel is. De algemene dagelijkse verzorging van bewoners, zoals hulp bij eten en drinken, zich verplaatsen etc. komt dan in het gedrang. Het Rode Kruis Nederland heeft de pilot Noodhulpverlening Ondersteuning Zorginstellingen ontwikkeld om professionele zorgteams maximaal 2 weken te ondersteunen met de inzet van vrijwilligers. Het doel is, dat de dagelijkse zorg aan bewoners doorgaat, als er tijdelijk te weinig personeel beschikbaar is. De vrijwilligers krijgen een korte digitale opleiding, aangevuld met een praktijktraining door De Zorgcirkel, voordat zij met hun vrijwilligerswerk beginnen. Zo maken zij kennis met de zorgpraktijk en leren ze hoe ze zorgprofessionals kunnen ondersteunen in de algemene dagelijkse zorg voor bewoners. 

Tijdens de coronapandemie hebben zorginstellingen als de Zorgcirkel ervaren dat in tijden van crisis alle hulp nodig is. Het Rode Kruis ondersteunde de zorg toen al op diverse fronten en was actief binnen verschillende Noord-Hollandse zorginstellingen. Zo boden vrijwilligers een luisterend oor aan bewoners en hielpen zij bijvoorbeeld bij het schenken van koffie of thee.  

Samenwerking
De afgelopen periode hebben het Rode Kruis en de Zorgcirkel gesproken over de wijze waarop het Rode Kruis kan ondersteunen nu de crisis in de zorg tot personeelstekort op de werkvloer leidt. Daaruit komt het werven en samen opleiden van vrijwillige zorgondersteuners voort. Het gaat hierbij om een pilot project voor ondersteuning op het gebied van ‘Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen’ (ADL). Denk hierbij aan het assisteren van zorgmedewerkers bij het wassen, aankleden en in en uit bed gaan van een bewoner. Maar ook een luisterend oor bieden of praatje maken met bewoners behoort tot de werkzaamheden. Uit de eerste evaluatie blijkt dat de inzet van vrijwillige zorgondersteuners de professionele medewerkers zodanig ontlast dat inperking van de zorg bij noodgevallen wordt voorkomen. 

Werving vrijwilligers in Alkmaar en Heiloo
De komende tijd werft het Rode Kruis Noord-Holland Noord vrijwillige zorgondersteuners in de omgeving van Alkmaar en Heiloo. Het Rode Kruis en De Zorgcirkel zorgen samen voor de opleiding van nieuwe vrijwilligers. Eenmaal opgeleid zullen de vrijwilligers 32 uur per jaar worden ingezet in ‘bekwaamheidsdiensten’ die nodig zijn om de vaardigheden op peil te houden. Daarnaast zijn de vrijwilligers oproepbaar in noodgevallen, bijvoorbeeld bij acuut personeelstekort of zodra de zorgcontinuïteit in het gedrang komt.  Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden. Wil je ook vrijwillige zorgondersteuner worden bij het Rode Kruis? Meld je dan vrijblijvend aan op rodekruis.nl/zorg (http://rodekruis.nl/zorg).

Zorgondersteuners Rode Kruis Zorgondersteuners Rode Kruis