Ambitieus werkplan voor regionale leerwerktrajecten

ingevoerd op 26-6-2006

Onder het motto “Leren werkt, werk leert” ondertekenen verschillende spelers op de arbeidsmarkt vandaag een ambitieus werkplan om vóór oktober 2007 500 leerwerktrajecten te realiseren in diverse sectoren op mbo- en hbo-niveau. Dit is nodig omdat er anders snel een tekort dreigt te ontstaan aan goed middelbaar en hoger personeel in de Noordkop. Aangezien dit probleem ook in Hoorn en de regio speelt, doet de gemeente Hoorn actief mee aan het werkplan. Wethouder Jan de Boer: ‘Er is dringend behoefte aan goed opgeleide schoolverlaters. Daarom maakt het creëren van leer/werkplaatsen deel uit van het Hoornse collegeakkoord. Wij gaan daar geld en formatieplaatsen in stoppen.’
 
Uit onderzoek is gebleken dat er binnen afzienbare tijd substantiële tekorten aan goed middelbaar en hoger geschoold personeel in Noord-Holland Noord zullen zijn. De tekorten aan gekwalificeerd personeel zullen met name ontstaan in de sectoren Zorg, Metaal, Installatie, Elektrotechniek en  Bouw. Tegenover tekorten aan gekwalificeerd personeel zullen in 2010 in deze regio forse overschotten aan laag- en ongeschoold personeel staan. De regio kent nu al weinig laaggeschoold werk. Daaraan zal de komende jaren nog minder behoefte zijn. Laag- en ongeschoold personeel zal ook in toenemende mate moeten concurreren met goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. Hierdoor dreigt bij een ongewijzigd beleid in de regio een overschot te ontstaan aan (te) laag gekwalificeerd personeel.

Het Regionaal Platform Noord-Holland Noord is de initiatiefnemer voor het project waaraan onder meer werkgevers, onderwijsinstellingen, het CWI, de UWV en de regiogemeenten deelnemen. Het project, dat zich op werkenden en werkzoekenden vanaf 23 jaar richt, moet door een tijdige confrontatie van vraag en aanbod een deel van de huidige en toekomstige ‘mismatch’ in Noord-Holland Noord oplossen dan wel minimaliseren.

Doel is de werkgevers bewust te maken van de verwachte tekorten, zodat zij meer banen en leerwerkplekken creëren. Tegelijkertijd moeten onderwijsinstellingen flexibel inspelen op de scholingsvraag van werkgevers. En het CWI, de UWV en de regiogemeenten moeten werkzoekenden werven die aan de vraag van de werkgevers voldoen.
Om een blijvende infrastructuur in de regio te ontwikkelen, komt er een leerwerkloket waar alle partijen terecht kunnen voor vragen over onderwijs, competenties en leerwerkplaatsen. De Kamer van Koophandel en de 4 regionale CWI’s gaan dit loket opzetten.

Reacties
Reactie: (Piet)
29-6-2006, 11:43
Laurie

Je hebt gelijk

maar ja, wat kunnen wij als burgers eraan doen?


Er zit werk, werk en nog eens werk in zulke dure rapporten, daar komt geen laaggeschoolde aan te pas.

Te hopen valt dat ze een langdurig werkloze of een nog niet gekwalificeerde werkzoekende voor dat nieuwe loket kunnen bijscholen.
Daar is nog alle tijd voor.
Misschien werkt dat loket dan goed.

Maar vooralsnog zie ik het somber in.
Grote kans dat het rapport in een la verdwijnt en het nieuwe loket vroegtijdig wordt gesloten met een bordje erop.
"Volgend loket s.v.p"








te hopen is dat ze voor dat loket, alweer een loke, een laaggeschoolde kunnen

Reactie: (Laurie)
26-6-2006, 23:06
Daar zijn geen dure rapporten voor nodig om tot deze conslusie te komen: "Tegenover tekorten aan gekwalificeerd personeel zullen in 2010 in deze regio forse overschotten aan laag- en ongeschoold personeel staan. De regio kent nu al weinig laaggeschoold werk. Daaraan zal de komende jaren nog minder behoefte zijn. Laag- en ongeschoold personeel zal ook in toenemende mate moeten concurreren met goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. Hierdoor dreigt bij een ongewijzigd beleid in de regio een overschot te ontstaan aan (te) laag gekwalificeerd personeel."

Zie dit eerdere topic waarin ik dat, als eenvoudige dame, hetzelfde concludeer: http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=42956&newsPg=1

U vindt het toch niet erg dat ik een lachje nauwelijks kan onderdrukken? Als het allemaal niet zo treurig was...’t is eigenlijk om te huilen. By the way, de langdurig werklozen met iets minder scholing worden nu toch niet vergeten hé, zoals aangegeven in bovenstaande link.

En waarom nou toch wéér een loket! De topics op hoorngids.nl over nieuwe loketten zijn niet aan te slepen!

Ik vind het allemaal van een ongelooflijke arrogantie nu deze "noodkreet" naar buiten komt, hoe (te) mooi ook geformuleerd. Al jaren eerder had men dat aan moeten zien komen, de betreffende doelgroepen uit uw rapport klagen al veel langer maar u en de uwen, "spelers op de arbeidsmarkt", hadden daar geen ogen en oren voor.

Nou ja, tot volgende jaar oktober 2007 bent u en de uwen weer onder de pannen, organiseren, vergaderen, werkbezoeken (ook naar Brussel, de EU-geldberg), lobbyen, ach ze weten de weg wel.

Het wachten (zal wel ver in 2008 worden) is straks op het zoveelste rapport, dat zoveel procent naar leer/werkprojecten zijn ’begeleid’, zoveel procent gaat dat doen en een paar zijn te werk gesteld met behulp van subsidies.

Het wachten is tevens op wéér een nieuwsbericht op hoorngids.nl over wéér een nieuw arbeidsproject (inclusief nieuw loket), kan niet wachten...pffft.