Slavernijverleden van Hoorn: hoe verder?

Raadsvergadering 26 september

HOORNGIDS POLITIEK - VERSLAG PETER URSEM | Het college geeft aan dat er vervolgstappen moeten komen door Hoorn, omdat uit onderzoek blijkt dat het stadsbestuur vroeger met betrekking tot slavernij een uiterst kwalijke rol heeft gespeeld. Burgemeester Jan Nieuwenburg legt uit hoe Hoorn geen punt, maar een komma hiervoor zet.

Vervolgstappen

De in een motie van GroenLinks, D66, ChristenUnie en Sociaal Hoorn, gevraagde stappen voor educatie en bewustwording en vervolgonderzoek, kan hij zien als vervolgstappen. Maar de motie van de PvdA waarin gevraagd wordt om excuses te maken, ondersteunt hij niet. Excuses aanbieden acht hij minder belangrijk dan het onderwerp goed onder de aandacht brengen bij de bevolking. Hij sluit niet uit dat dit in de toekomst wel als conclusie uit de discussies kan komen. Hij onderschrijft de noodzaak om een sessie voor te bereiden over de manier waarop de vervolgstappen kunnen worden gezet. Hij wil dat al in november of december laten gebeuren.

Herstel en verzoening in plaats van polariseren

Arnica Gortzak (PvdA) blijft bij het standpunt dat het maken van excuses het startpunt is van verdere stappen. Veel nazaten van slaafgemaakten hebben hier behoefte aan. De PvdA wordt door andere fracties gevraagd een en ander niet op het spits te drijven en gezamenlijk de noodzakelijke stappen te nemen om duidelijk te maken dat er een punt staat achter de instelling van vroeger en de stappen naar herstel en verzoening te nemen zonder te polariseren. De PvdA houdt de motie aan tot een later tijdstip, zodat de aandacht nu vooral uit kan gaan naar vervolgstappen.

De raad buigt zich over Hoorns slavernijverleden De raad buigt zich over Hoorns slavernijverleden

Reacties
Reactie: (Theo Rentenaar)
30-9-2023, 18:43
U nog de Fransen en Spanjaarden aanpakken.