Toekomst Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) aan zijden draadje

Fractie Tonnaer stelt vragen aan college van Hoorn

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Voor de Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) hangt de toekomst aan een zijden draadje door gebrek aan financiële middelen. ZZWW is een non-profit patiënten belangenorganisatie van vrijwilligers die zich inzet voor goede en toegankelijke zorg voor inwoners van West-Friesland. 

In 2017 ging de stichting van start en heeft zich in de afgelopen zes jaar in West-Friesland als burgerinitiatief een positie verworven bij de besluitvorming van onder andere zorgverzekeringsmaatschappijen, apothekersvereniging, huisartsenorganisatie en zorginstelling Omring. Zie de brochure https://anyflip.com/ckse/gyzl/ (https://anyflip.com/ckse/gyzl/).

ZZWW wil nu ook een bijdrage leveren aan het Pact van West-Friesland en vraagt aan de zeven West-Friese gemeenten financiële steun voor haar activiteiten. Verder wil de organisatie betrokken worden bij het samenstellen van een Regionaal Plan als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA). 
Het MADIVOSA (bestuurlijk overleg wethouders uit West-Friesland) zal echter geen financiële steun geven aan ZZWW, maar in een andere nog te definiëren vorm. 

Fractie Tonnaer wil weten in welke vorm het MADIVOSA de stichting dan wel zal steunen en vraagt in een brief aan het Hoornse college van burgemeester en wethouders of de Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil steun van het Hoornse college kan verwachten.

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: (financiële) steun voor Zorg Zoals de Westfries het Wil Hoorn,

2 oktober 2023

Geachte College,

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) is een belangenorganisatie van vrijwilligers die zich inzet voor goede en toegankelijke zorg voor inwoners uit West-Friesland. Door in gesprek te gaan met zorgaanbieders en zorgverzekeraars kan de stichting de belangen van de inwoners beter behartigen. ZZWW vraagt aandacht voor o.a. spoedzorg, toegankelijkheid van de zorg en het tekort aan huisartsen in de regio. Ook stimuleert zij nieuwe technische ontwikkelingen in de zorg.

Het werk van ZZWW werd de laatste jaren incidenteel financieel ondersteund door o.a. zorgorganisaties en zorgverzekeraars. ZZWW wil nu ook een bijdrage leveren aan het Pact van West-Friesland en vraagt aan de zeven West-Friese gemeenten financiële steun voor haar activiteiten. Verder wil de organisatie betrokken worden bij het samenstellen van een Regionaal Plan als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Aan het MADIVOSA (bestuurlijk overleg wethouders uit West-Friesland) is gevraagd om structurele financiële steun, zodat ZZWW in de komende jaren de cliëntenbelangen kan blijven behartigen. Helaas wil een meerderheid van het MADIVOSA deze steun niet verlenen. Er wordt aan een andere vorm van ondersteuning gedacht zonder een concreet voorstel daarvoor te doen. Feitelijk laat MADIVOSA daarmee ZZWW in onzekerheid en hangt zo de toekomst van de belangenorganisatie voor cliënten/patiënten aan een zijden draad.

Alvorens wij voorstellen doen voor steun aan het ZZWW, willen wij weten aan welke steun het MADIVOSA denkt en welke positie het Hoornse college van B&W inneemt om het werk van ZZWW de komende jaren te continueren. Onze fractie wil graag uiterlijk één week voor de behandeling van de gemeentelijke begroting 2024 weten welke (financiële) steun u overweegt aan ZZWW te geven.

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter/gemeenteraadslid

Zorg Zoals de Westfries Het Wil ZZWW Zorg Zoals de Westfries Het Wil ZZWW