Hoornse ondernemers moeten betalen voor bankje voor hun bedrijf

Bankjesgate leidt tot politieke vragen

HOORNGIDS HOORN | Deze week brachten twee Hoornse bedrijven naar buiten dat ze klaarblijkelijk een sneaky bezoekje van een gemeentelijk ambtenaar niet hadden opgemerkt. Ze kregen in ieder geval een gemeentelijk schrijven binnen waarop stond vermeld dat er precariobelasting diende te worden betaald over een in de ogen van de gemeente onrechtmatig geplaatst bankje voor hun bedrijf.

De publicatie door de ondernemers van dit feit leidde tot heftige verontwaardiging op de sociale media. Mensen bleken het in grote mate te waarderen dat die bankjes er waren geplaats voor iedereen die dat wilde. Dus niet specifiek voor klanten, iedereen kon er plaats op nemen. En daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. ’s Avonds worden de bankjes weer naar binnen gehaald, om ’s morgens vroeg iedere vermoeide passant of andere gebruikers van dienst te kunnen zijn.

Maar daar bleek de gemeente dus anders over te denken. Er moest betaald worden voor het plaatsen van dat bankje. Fractie Tonnaer heeft terstond een brief verzonden naar de betreffende wethouder. Deze is hieronder te lezen.
  
Geachte wethouder,
Door bankjes te plaatsen voor de twee winkelpanden van Elton Herenmode en Botman Sound & Vision aan de Ged. Turfhaven moeten deze ondernemers ieder € 43,97 precariobelasting betalen. Zoals op de foto is te zien zijn het keurige bankjes zonder reclame-uitingen. Tijdens slecht weer en sluitingstijd van de winkels staan de bankjes binnen.
Het innen van precariobelasting voor deze twee bankjes is absurd en staat niet in verhouding tot grootte, functie en kwaliteit van de bankjes. Daarom vraag ik u te stoppen met het innen van precariobelasting voor de bankjes. Het innen van 2 x € 43,97 verhoudt zich ook niet tot wat zich in het recente verleden met de precariobelasting heeft afgespeeld.
Tussen 2016 en 2020 is door ambtenaren en wethouders ongeveer € 250.000 aan precariobelasting onrechtmatig kwijtgescholden of niet geïnd. Hoeveel van de misgelopen inkomsten aan precariobelasting heeft u achteraf alsnog ontvangen ? Lopen nog steeds invorderingsprocedures hierover ?

Vriendelijke groet, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid
 

Bankje bij Elton Herenmode Bankje bij Elton Herenmode
Bankje bij Botman Sound & Vision Bankje bij Botman Sound & Vision

Reacties
Reactie: (Marjon)
6-10-2023, 19:01
Er moeten veel meer bankjes komen in Hoorn. Moet je eens in Enkhuizen kijken hoeveel bankjes daar staan.