Resultaten voetbal weekend 7 en 8 oktober

Winst Hollandia bij Swift: Eerste minuut beslissend in Amsterdam

HOORNGIDS REGIO | Slechts 46 seconden had clubtopscorer Niels Koster nodig om Hollandia tegen Swift op voorsprong te brengen. Ruim een uur en driekwartier later bleek dat de winnende treffer te zijn in het enerverende duel op het Olympiaplein in Amsterdam.
Hollandia had zich van zijn beste kant laten zien met enorm veel strijdlust en bij vlagen goed voetbal. Het vergat alleen rekening te houden met de hartslag van de meegereisde bezoekers uit Hoorn. Twee gemiste penalty’s, twee ballen op de lat en negen honderd procent kansen, die om zeep werden geholpen door het team van Lars Keppel, hadden de spanning in de wedstrijd kunnen wegnemen.

Achteraf was de opluchting daarom groot. Niet alleen de drie punten, ook het feit dat een sterke tegenstander met al vier zeges op zak in de tweede helft nauwelijks een kans had kunnen creëren, zorgde dat het vertrouwen weer terug is na een seizoenstart met wisselend succes. De 0-1 domper tegen Huizen zat immers nog vers in het geheugen gegrift. Maar eigenlijk zoals ook in dat duel toonden Encho Margaritha en Enes Kar zich een betrouwbaar centrum. Al hadden ze het dit keer wat moeilijker omdat Swift met druk zetten hen vaak in een een-tegen-een-situatie bracht.

Op links trok Delano Woud de opgaande lijn van de laatste weken door. Dat hij desondanks halverwege de tweede helft werd gewisseld voor talent Mees Manshanden – dit keer geen basisspeler – zorgde voor wat onbegrip. Maar het is duidelijk dat Keppel al het hele seizoen zijn hele selectie zo veel mogelijk in actie wil laten komen. Romeo Fecunda kon in deze samenstelling op zijn vertrouwde rechtsbackplaats spelen. Zij werden in de rug gesteund door de betrouwbare sluitpost Dirk Bakker die in de tweede helft een cruciale redding verrichtte.
Hollandia heerste in de lucht. Enes Kar en aanvoerder Bart Spil verloren bijna geen enkel kopduel. Laatstgenoemde ging voorop in de strijd, wederom met een tomeloze inzet. Luke Abelskamp was na zijn hamstringblessure fit genoeg om in de basis te starten. Bij ontstentenis van de geblesseerde Daniël Meijers als spits. Daniël Meijers denkt dat hij binnen een paar weken weer inzetbaar kan zijn en dan wordt het een interessante strijd tussen die twee. Dennis Jansen fungeerde dit keer als linksbuiten, Niels Koster opereerde op rechts.
In die formatie kreeg Hollandia al in de eerste helft kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Dennis Jansen raakte de lat, Luke Abelskamp trapte de bal vrij voor doel over en kort voor rust stuitte hij ook nog eens op doelman Reno van der Meer. Het gaf een onbehaaglijk gevoel. Want is het immers geen wetmatigheid in het voetbal dat de tegenstander toeslaat als je zelf zo moeilijk het net vindt?
Het tegendeel bleek waar, al kon die conclusie pas bij het laatste fluitsignaal worden getrokken. Sem Biezen schoot op de lat en er waren nog wel wat kansen te noteren. In de slotfase brak Niels Koster door en werd binnen het zestienmetergebied hard onderuit gehaald. Een dermate zware overtreding zou eigenlijk met rood bestraft moeten worden, maar arbiter Besselsen koos volgens de regels voor geel en een strafschop.
De net ingevallen Stan Prins ging achter de bal staan en zag zijn inzet gestopt door de doelman. Van der Meer had echter te vroeg bewogen en de penalty mocht worden overgenomen. Vervolgens keerde hij ook de elfmetertrap van Dennis Jansen, maar dan wel volgens de regels. Onderling was deze volgorde van strafschopnemers zo afgesproken, maar na deze slapstick kunnen er weleens andere namen op het lijstje van Keppel komen te staan. En dan lijkt Niels Koster zeker een belangrijke kandidaat. In de slotfase voorkwam een verdediger van Swift zijn tweede treffer. Desondanks kon de voormalige Medemblik-speler zich matchwinner noemen.
Zondag (14.00 uur) komt hekkensluiter Alphense Boys naar het Julianapark. Een week later wordt eveneens op ons hoofdveld het inhaalduel met koploper Jos Watergraafsmeer afgewerkt en de dinsdag (20.00 uur) erna staat de bekerwedstrijd tegen ZOB op het programma. Dan zal duidelijk moeten zijn of er inderdaad vertrouwen is getankt uit deze moeizame, maar wel zeer verdiende overwinning.
Verslag: Peter van Lobberegt
===========================================================================
SEW – Always Forward 0–2

Always Forward heeft in de derde speelronde van de lopende competitie voor de derde maal een overwinning geboekt. Ook de uitslag waarmee dat gebeurde betrof de derde keer, want in Nibbixwoud toonde het scorebord op het complex van thuisploeg SEW bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Boelé de cijfers 0–2. Een “zakelijke overwinning”, zo kenschetste Forward ex-voorzitter Willem Kluft de zege en dat was waarschijnlijk de best mogelijke typering.

De beginopstelling van Always Forward verschilde op twee posities in vergelijking met die van de vorige week bij de wedstrijd in eigen huis tegen sv Enkhuizen. Clyde Limbach en Joost Ruttenberg waren beiden volledig inzetbaar en zij namen hun vertrouwde plekken resp. op links in de verdediging en op rechts in de aanvalslinie in. Jurgen Adamus en Remco Loos begonnen daardoor in de dug-out. Lucas Laan schoof op de rechterflank wat meer naar voren.

Forward domineerde vrijwel de gehele wedstrijd. Alleen in de openingsfase van de tweede helft en in de slotfase van de wedstrijd kwam de thuisploeg wat meer in de buurt van het Forward-doel. In de eerste helft kreeg SEW een behoorlijke kans, toen de bal uit een vrije trap van rechts bij de tweede paal terechtkwam bij een spits, die onder druk royaal te hoog mikte. In de 54e minuut kreeg doelman Niels Post een afstandsschot te verwerken en in de laatste tien minuten onderschepte hij een de bal uit een vrije trap en stopte hij een kopbal die indirect eveneens voortkwam uit een vrije trap. Daarmee was in aanvallend opzicht de koek voor de Nibbixwouders op.

Gegeven het overwicht van Forward slaagde de ploeg er opvallend genoeg echter evenmin in om de beide keepers die de thuisploeg noodgedwongen in het veld moest brengen een heel drukke middag te bezorgen. (De eerste doelman kwam na een kwartier spelen bij een krullende voorzet van Nick Bot bij de tweede paal in botsing met een van de mannen die zich daar ook bevonden en raakte aangeslagen. Na een langdurige oplapbeurt zette hij de wedstrijd voort, maar in de beginfase van de tweede helft moest hij zich alsnog laten vervangen.) De aanvallen van de bezoekers leverden weliswaar veel voorzetten en corners op, maar verreweg de meeste daarvan werden door de SEW-defensie weggewerkt en enkele gingen over alles en iedereen heen.

In de vierde minuut brak Joost Ruttenberg op rechts door. Zijn inzet ging langs het doel van de thuisploeg via het been van een tegenstander. Het eerste echt gevaarlijke moment bij het SEW-doel deed zich voor in de elfde minuut toen Terence Alberg op rechts gelanceerd door Gilles Duiveman McEwan. De voorzet leidde tot een schot van Floris Coffeng in de korte hoek, waar de SEW-doelman een knappe redding verrichtte ten koste van een corner. Tien minuten later volgde een counter op een vrije trap voor SEW, waarbij Terence Alberg en Joeri Kerkhoven aan Joost Ruttenberg de gelegenheid boden om uit te breken, maar helaas kwam diens eindpass niet goed uit de verf.
Cemil Zaal bereikte even later met een boogbal in het SEW-strafschopgebied het hoofd van Floris Coffeng, die zijn kopbal echter niet genoeg hoogte kon meegeven om de uitgelopen doelman te passeren. De volgende aanval ging over rechts via Joost Ruttenberg en Terence Alberg, die zijn voorzet langs Danilo v.d. Woude zag heengaan. Lucas Laan gaf de aanval een vervolg en na zijn voorzet stuitte een drietal schoten af op lichamen en ledematen van SEW-verdedigers. Even later werkte Lucas Laan zelf een vleugelschot over het doel.
Na een half uur spelen werd Danilo v.d. Woude bereikt na een combinatie tussen Joost Ruttenberg en Terence Alberg. Hij omspeelde de doelman en werkte de bal tegen het net, maar helaas werd de treffer wegens buitenspel geannuleerd. Acht minuten later werkte Danilo v.d. Woude de bal opnieuw langs de SEW-doelman, toen hij opspringend de bal uit een voorzet van Clyde Limbach met de buitenkant van zijn voet richting doel schoot. Achter de doelman slaagde een verdediger er echter nog in de bal weg te werken.

Tweede helft
In de eerste minuut van het tweede bedrijf kwam Floris Coffeng door over rechts. Hij kon met een sliding de bal langs de uitgelopen doelman voor het doel brengen, maar bereikte helaas geen medespeler. Enkele minuten daarna leverde een combinatie tussen Floris Coffeng en Joost Ruttenberg een voorzet op, waarbij de bal tegen het standbeen van Joeri Kerkhoven belandde en een goede mogelijkheid verloren ging. In de 55e minuut maakte Joeri Kerkhoven plaats voor Jeffrey de Moel, die kort na zijn entree door Danilo v.d. Woude werd bediend met een steekbal, waarop de SEW-doelman attent ingreep. Bij de volgende Forward-aanval, een combinatie tussen Cemil Zaal, Clyde Limbach en Lucas Laan, kwam de thuisploeg goed weg toen de voorzet van Lucas Laan via een verdediger toevallig in de handen van de doelman belandde.
In de 67e minuut werd Floris Coffeng op rechts in het SEW-strafschopgebied door middel van een overtreding gestuit. Joost Ruttenberg schoot de bal uit de toegekende strafschop nauwkeurig in de hoek en bracht daarmee zijn ploeg, zo langzamerhand tot opluchting van de Forward-aanhang op de tribune, aan de leiding (0–1). Floris Coffeng schoot even later naast uit een teruglegger van Danilo v.d. Woude en Joost Ruttenberg besloot een actie op links met een schot dat helaas niet giftig genoeg was om de SEW-doelman een groot probleem te bezorgen.
De voor Lucas Laan in het veld gekomen Hicham Uad werd door Floris Coffeng, die op rechts fraai bereikt werd met een verre pass van Niels Post, in het centrum aangespeeld, maar hij kwam niet tot een schot. Direct daarna leverde de volgende Forward-aanval opnieuw een voorzet van Floris Coffeng op en deze keer kon Danilo v.d. Woude van dichtbij binnen tikken (0–2). Enkele minuten later maakte hij plaats voor Remco Loos en kwamen Jurgen Adamus en Tom Hoeve in het veld voor resp. Terence Alberg en Joost Ruttenberg. De laatste gevaarlijk ogende Forward-actie betrof een snel uitgevoerde aanval over rechts, waarbij de eindpass Floris Coffeng in kansrijke positie bracht, maar die werd teruggefloten wegens buitenspel.
Behalve Always Forward boekten ook VVW en Den Helder hun derde achtereenvolgende overwinning. De Wervershovers deden dat thuis tegen Hollandia T met ruime cijfers (4–0), waardoor de ploeg op doelsaldo (+8) de koppositie op de ranglijst inneemt. Den Helder won aan de overkant van het Marsdiep bij Texel ’94 met 1–2 en dat bracht de ploeg op de derde plaats met een doelsaldo van +5, één minder dan de nu de tweede plaats bezettende Forward. VVS ’46 (thuis met 3–2 tegen sv Enkhuizen) en Kleine Sluis (thuis met 2–1 tegen DWOW) wonnen voor de tweede maal een wedstrijd en volgen op drie punten van het leidende trio. In de staart van de ranglijst bleven de degradanten SEW en sv Enkhuizen op nul punten staan en ook Hollandia T, dat één punt verzamelde, zal van een florissantere seizoensopening gedroomd hebben.

SEW – Always Forward 0–2 (0–0). 68, Ruttenberg (strafschop) 0–1; 79, v.d. Woude 0–2.
Always Forward: Niels Post, Terence Alberg (82, Jurgen Adamus), Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach, Nick Bot, Floris Coffeng, Joeri Kerkhoven (55, Jeffrey de Moel), Joost Ruttenberg (82, Tom Hoeve), Danilo v.d. Woude (82, Remco Loos) en Lucas Laan (74, Hicham Uad).
Verslag: Hans Smit

Alw. Forward (zat.) – OSV 4–3

Always Forward heeft zaterdag in de derde speelronde van de lopende competitie in de thuiswedstrijd tegen OSV zijn eerste zege in de wacht gesleept. Net als in de voorgaande twee wedstrijden moest de ploeg tot het uiterste gaan om het resultaat te bereiken, want na een kleine 20 minuten toonde het scorebord de cijfers 0–2 en nadat deze achterstand ongedaan was gemaakt, nam de ploeg met Oostzaan in zijn naam maar met zijn accommodatie op Amsterdams grondgebied op slag van rust opnieuw de leiding. Halverwege de tweede helft viel de tweede gelijkmaker en in de slotfase trok Forward, Met Maikel van der Werff als vervanger van coach Ivo Rottiné de overwinning toch nog naar zich toe.

In het eerste kwart van de wedstrijd gebeurde er niet heel veel noemenswaardigs, maar de beide malen dat de bezoekers tot een gevaarlijke aanval kwamen was het ook direct prijs. Het eerste gevaarlijke moment bij de doelen, in de derde minuut, kwam nog voor rekening van Forward, toen Nick de Wit uit een hoekschop de bal van voorbij de tweede paal met het hoofd over de lat werkte. Zeven minuten later sloegen de bezoekers voor de eerste keer toe: uit een aanval over rechts bereikte de voorzet een spits, die de bal uit een kluts opnieuw en in ideale positie voor zijn voeten kreeg en die hard in de linkerhoek tegen het net werkte (0–1). Acht minuten later verdubbelde OSV de marge, weer uit een aanval over rechts. Deze keer werd die besloten met een dreunend vleugelschot, waar doelman Brian van der Werff nog wel een hand tegen kreeg, maar helaas onvoldoende krachtig om de bal uit het doel te houden (0–2).
Geleidelijk kreeg Forward een overwicht. Joep Rive werd op rechts gelanceerd. Hij ging langs een OSV-verdediger, waarna Kevin van Gasteren de bal uit de voorzet bij de eerste paal naast kopte. Kort daarna mocht Kevin van Gasteren uit een vrije trap van zo’n 30 meter van het doel van de bezoekers aanleggen. De doelman stopte de dalende bal knap met een voet. Zijn volgende vrije trap, twee minuten later, werd een wat eenvoudiger prooi voor de keeper. In de 27e minuut slaagde een Forward-drietal erin een gevaarlijke OSV-aanval onschadelijk te maken en het uitverdedigen leverde een fraaie dieptepass van Jelle Huitema op, waarmee hij Kevin van Gasteren op maat bediende. De Forward-vleugelspits brak door en tikte de bal vervolgens langs de keeper in het doel (1–2). Het offensief van de thuisploeg hield aan en tien minuten later was het weer Kevin van Gasteren die de gelijkmaker op het scorebord  bracht. Dennis van Tricht gaf na een knappe actie op links vanaf de doellijn een voorzet waaruit Kevin van Gasteren de bal van dichtbij binnen werkte (2–2).
De slotfase van de eerste helft stond in het teken van een OSV-offensief. Brian van der Werff stopte een schot in de korte hoek uit een aanval over rechts en Jelle Huitema voorkwam met een goede verdedigende actie een schietkans voor en OSV-spits. In de blessuretijd namen de Oostzaners/Amsterdammers opnieuw de leiding. De rechterspits ving een voorzet van links rechts van en dicht bij het doel op en knalde hard binnen (2–3).

Het tweede bedrijf was nog maar net begonnen toen Dennis van Tricht de pech had dat zijn inzet, voorkomend uit een diepe pass, via de binnenkant van de paal weer het veld in spatte. Even later raakte Joep Rive aangeslagen. Na een oplapbeurt probeerde hij nog verder te spelen, maar moest al snel met een knieblessure uitvallen. Perry Vlasman kwam voor hem in het veld. Na de spelhervatting volgde een fase waarin OSV enkele goede kansen kreeg en Brian van der Werff zijn ploeg behoedde voor een grotere achterstand. De eerste van die kansen was voor de centrumspits van de bezoekers, die uit een voorzet van links kon afdrukken, maar Brian van der Werff de inzet met een knappe reflex zag pareren. Vervolgens leidde tot tweemaal toe balverlies in de opbouw bij Forward tot een gevaarlijke situatie. De eerste mondde uit in een schot waarop Brian van der Werff een prachtige redding verrichtte en bij de tweede loste hij door ver uit zijn doel te komen en de bal weg te werken het probleem op. Kort daarna werkte Darren Johnstone de bal knap weg bij een vrije trap voor OSV.
Na een uur spelen kwam Joey Papamelodias binnen de lijnen voor Milco Leijen. Perry Vlasman werd op rechts gelanceerd en zijn voorzet bereikte Dennis van Tricht die zijn schot iets te hoog richtte. Een goede ingreep van de ver uit zijn doel gekomen Brian van der Werff voorkwam een doorbraak, maar de bal kwam bij de middenlijn voor de voeten van een OSV-speler die direct een doelpoging waagde, maar het verlaten doel heel royaal miste. In de 68e minuut bood Joey Papamelodias met een fraaie dieptepass Lorenzo Ebecilio de gelegenheid door de breken. Een verdediger van de bezoekers probeerde hem bij de arm pakken, maar liet – wellicht de mogelijke gevolgen beseffend – weer los, waarna Lorenzo Ebecilio beheerst de gelijkmaker scoorde (3–3).
Dennis van Tricht kreeg binnen enkele seconden twee overtredingen te incasseren. Uit de bij de tweede toegekende vrije trap, op zo’n 20 meter van het OSV-doel, knalde Lorenzo Ebecilio de bal via een hoofd in de muur over het doel. Van iets grotere afstand, nu na een overtreding tegen Perry Vlasman, richtte even later ook Kevin van Gasteren zijn vrije trap wat te hoog.
Een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd werd Jouke Huitema gewisseld voor Mirko Boukens. Een aanval over links van de bezoekers leverde een voorzet op, waaruit de bal op een spits werd teruggelegd. Diens schot boog te ver naar links af om het doel te treffen. Dennis van Tricht besloot een mooie actie op rechts met een trekbal richting Yannick Kuijpers, die hij helaas net niet bereikte. Met een soortgelijke actie bereikte Lorenzo Ebecilio wel Dennis van Tricht, die zijn kopbal langs het doel zag verdwijnen.
Forwards fysiotherapeut Joost Gouweleeuw kreeg het even druk toen op twee ver van elkaar af gelegen plekken op het veld zowel Brian van der Werff als Dennis van Tricht een oplapbeurt behoefden. Brian van der Werff kon verder spelen, maar Dennis van Tricht moest, ondersteund door Jouke Huitema en Joost Gouweleeuw, het veld verlaten. Leon Machielse kwam hem vervangen.
Always Forward perste er een slotoffensief uit. Een verdediger van OSV had wat geluk toen hij bij zijn poging een voorzet van Lorenzo Ebecilio weg te werken de bal via Joey Papamelodias in de handen van zijn doelman zag belanden. Een langdurige Forward-aanval leidde uiteindelijk tot een schot van Lorenzo Ebecilio, uit een passje van Mirko Boukens, dat over het doel verdween. Bij de volgende, weer langdurige, aanval was het wel raak. Mirko Boukens scoorde uit de voorzet van Kevin van Gasteren met een kopbal de winnende treffer: 4-3. In de blessuretijd moest Brian van der Werff de status van die treffer nog wel veilig stellen door ver uit zijn doel gekomen een te korte terugspeelbal net iets eerder te bereiken dan een toesprintende OSV-spits.

Alw. Forward (zat.) – OSV 4–3 (2–3). 10, 0–1; 18, 0–2; 27, Van Gasteren 1–2; 37, Van Gasteren, 2–2; 45+3, 2–3; 68, Ebecilio 3–3; 90, Boukens 4–3.
Always Forward: Brian v.d. Werff, Joep Rive (51, Perry Vlasman), Nick de Wit, Darren Johnstone, Yannick Kuijpers, Jelle Huitema, Milco Leijen (60, Joey Papamelodias), Jouke Huitema (78, Mirko Boukens), Kevin van Gasteren, Dennis van Tricht (86, Leon Machielse) en Lorenzo Ebecilio.
Swift - Hollandia 0-1
SEW - Always Forward 0-2
Westfriezen - FC Medemblik 1-2
HSV Sport - ZDH 4-0
Spartanen - Grasshoppers 2-2
VVW - Hollandia T. 4-0
Hauwert’65 - Sint George 0-4