Raad stemt over toegangsweg naar de binnenstad

Tevens: uitbreiding woonwagenlocatie, de komst van een kinderburgemeester en kindergemeenteraad, nieuwe woningen bij ‘De Glasbak’ en belastingtarieven

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdagavond 17 oktober vindt er een gemeenteraadsvergadering plaats in het stadhuis. De raad stemt onder andere over welk plan voor de nieuwe toegangsweg naar het stadscentrum moet worden uitgewerkt, of er woningbouw komt op de oude locatie van ‘De Glasbak’. Daarnaast het plan voor het aanstellen van een kinderburgermeester en een kindergemeenteraad. 

Poort van Hoorn: toegangsweg binnenstad
De raad neemt weer een stap in het project Poort van Hoorn. Het Keern, de ingang naar het centrum van de stad, gaat namelijk op de schop. Het college heeft meerdere scenario’s onderzocht en heeft een voorkeur (optie P, het Carbasius/Keern-tracé). De raad bepaalt of het college deze voorkeur verder mag uitwerken. Ook stelt de raad het uitvoeringsbudget voor dit plan vast.

Nieuwe woningen aan de Compagnie 1
Op de plek van de voormalige gevangenis, beter bekend als ‘De Glasbak’, wil de gemeente nieuwe woningen bouwen. Het college stelt voor dat er ongeveer 360 woningen komen, waarvan er 100 appartementen bedoeld zijn voor sociale huur. Er wordt ook ruimte gemaakt voor het huisvesten van vluchtelingen. De raad bepaalt of met dit plan wordt ingestemd.

Aanstelling kinderburgemeester en kindergemeenteraad
Raadsleden stellen voor om een kinderburgemeester en een kindergemeenteraad aan te wijzen. Dit plan wordt voorgelegd aan de hele raad. Een kinderburgemeester- en gemeenteraad maken voorstellen om de leefomgeving voor kinderen in Blokker, Zwaag en Hoorn te verbeteren. Het is ook een kans voor de gemeente om beter in te springen op de wensen en ideeën van de jeugd.

Vaststellen tarieven gemeentelijke belastingen
De raad moet officieel vastleggen hoeveel belasting inwoners, ondernemers of bezoekers moeten betalen aan de gemeente. Er zijn verschillende soorten belastingen, zoals bijvoorbeeld hondenbelasting, afvalstoffenheffing en de OZB.

Uitbreiding woonwagenlocatie Bobeldijk-Zomervaart
Het woonwagencentrum aan de Bobeldijk-Zomervaart wordt uitgebreid, zodat er meer bewoners kunnen wonen. De raad bepaalt of er akkoord wordt gegaan met een toevoeging van 13 standplaatsen. Daarnaast bepaalt de raad over de financiën voor een toegangsbrug op de door het college aangewezen plek.

Volg de raad
De raadsvergadering start om 19.00 uur en vindt plaats in de raadszaal van het stadhuis. Publiek is welkom. Je kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream vind je op de website van de gemeenteraad: www.hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl (http://www.hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl).

BP tankstation Keern Hoorn BP tankstation Keern Hoorn