Vragen van CDA Hoorn over (on)toegankelijkheid binnenstad, zetten aan tot actie

Toegankelijkheid en veiligheid van de openbare ruimte is een belangrijk speerpunt

HOORNGIDS HOORN | Op maandag 16 oktober is het ’Dag van de witte stok’. Hierbij wordt aandacht gevraagd door en voor visueel beperkte mensen, die afhankelijk zijn van hun witte taststok in de buitenruimte. Woensdag 12 juli gingen wethouder Bennis, fractieleden van CDA Hoorn en provinciale statenlid Dennis Heijnen van CDA Noord-Holland, op werkbezoek in de Hoornse binnenstad. Samen met Sandra van Leeuwen van Oogvereniging Noord-Holland en Michael Montijn van Rolstoelvriendelijk Hoorn, onderzocht het gezelschap de (on)toegankelijkheid van een deel van het stations-, winkel- en uitgaansgebied. 

Zij stuitten al snel op problemen: natuursteen gebruikt voor een gidslijn waar de punt van een blindenstok in kan blijven steken, een paal met toeristische informatie midden op een gidslijn, een reclamebord en terrasmeubilair op een gidslijn. Met de betreffende ondernemers is over de plaats van het reclamebord en terrasmeubilair een gesprek aangegaan. Zij waren zich er niet van bewust en hebben onmiddellijk de gidslijnen vrijgemaakt. Wethouder Bennis is meteen aan de slag gegaan, om de paal zo snel mogelijk te laten verplaatsen.

Voor rolstoelgebruikers zijn oneffenheden en natuursteen, zoals bijvoorbeeld gebruikt voor de bestrating van het Kerkplein, grote barrières om voort te kunnen bewegen. 

In augustus heeft CDA Hoorn schriftelijk aan het College van B & W gevraagd om de geleidelijnen en de schuifelroutes beter toegankelijk te houden. Inmiddels zijn de vragen uitvoerig beantwoord en zijn er al diverse acties ondernomen. De paal met toeristische informatie is verplaatst, zie foto’s voor en na.

De diverse obstakels op de geleidelijn, zoals terrasmeubilair zijn weggehaald en ondernemers hiervan bewust gemaakt. Het motto van ’Dag van de witte stok’ is immers: geef ons de ruimte. Het huidige natuursteen van de geleidelijnen, waartussen witte taststokken kunnen blijven steken, wordt aangepast bij groot onderhoud. 

Daarnaast heeft CDA Hoorn aandacht gevraagd voor de bestaande schuifelroutes, voor mensen die mogelijk wat minder makkelijk lopen een grotere kans op struikelen hebben. Bij de vijf bestaande schuifelroutes is een inspectie over de toegankelijkheid geweest. Bij verzorgingshuis Avondlicht wordt gekeken of een verlenging van de schuifelroute mogelijk is. Op het Kerkplein zijn de Portugese keien een fraai aanzicht, maar reden voor velen om het gedeelte van de binnenstad waar de keien liggen te mijden. Het is goed te vernemen dat er wordt gekeken of het comfort verbeterd kan worden.

CDA Hoorn benadrukt dat toegankelijkheid en veiligheid van de openbare ruimte voor hen een belangrijk speerpunt is. Daarom blijft de Hoornse fractie de vorderingen kritisch volgen onder het motto dat de termijn waarop de aanpassingen uitgevoerd worden liever gisteren dan vandaag mag zijn.

Verplaatste paal voor en na Verplaatste paal voor en na