Raad akkoord met voorstel toegangsweg tracé met tunnel naar binnenstad Hoorn

Raadsvergadering 17 oktober

HOORNGIDS POLITIEK - VERSLAG PETER URSEM | In de vergadering van de raadscommissie van 10 oktober jongstleden, bleek er een meerderheid te zijn voor de variant P in de planstudie ‘Ontvlechting Binnenstadstoegang Keern’. In de raadsvergadering kan besloten worden deze variant nader uit te werken tot op het niveau van Voorlopig Ontwerp. De raad maakt ook uit hoeveel geld wordt ingezet voor het voorbereidingskrediet en het aandeel dat Hoorn gaat betalen voor de realisatie van het plan.

Wethouder Axel Boomgaars legt uit dat de subsidie van 40 miljoen euro gekoppeld is aan woningbouw bij het aanleggen van een weg. Er moet nog volop worden gepland en daarom is nog niet helemaal duidelijk of eerst een parkeergarage wordt gebouwd en daarna een tunnel. Chris de Meij (Hart van Hoorn) wilde in een tweetal moties voor elkaar krijgen dat eerst gewerkt wordt aan de infrastructuur. Door de uitleg van de wethouder is hij bereid om de motie daarover in te trekken.

De PvdA wil het liefst tegen het voorstel stemmen om een toegangsvariant te kiezen met een tunnel, omdat dit de gemeente veel geld gaat kosten, ondanks de subsidie, en had het geld liever bestemd voor andere zaken waar in Hoorn grote behoefte aan is, maar zal uiteindelijk niet tegenstemmen. Uiteindelijk kreeg het voorstel unanieme instemming.

De motie van Hart van Hoorn om de tunnel door te trekken naar de aan te leggen parkeergarage aan de Noorderveemarkt werd alleen gesteund door de indienende fractie zelf, de motie werd verworpen.

Wethouder Boomgaars over toegangsweg naar centrum Hoorn Wethouder Boomgaars over toegangsweg naar centrum Hoorn