Nieuw te bouwen brug bij woonwagenlocatie Bobeldijkerweg blijft op de plek zoals eerder is vastgesteld (+ radio interview Janus Blouw)

Raadsvergadering 17 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Om de woonwagenlocatie beter bereikbaar te laten zijn voor nood- en hulpdiensten werd al eerder het plan opgevat om een brug aan te leggen. Ook om de uitbreiding van de woonwagenlocatie aan de Zomervaart mogelijk te maken is die verbinding nodig.

Voorafgaand aan de raadsvergadering zijn er vier bewoners als insprekers aangemeld. De dhr. Van der Kooij en na hem mw. Stadt en dhr. De Vries beklemtonen dat er niet of nauwelijks sprake is geweest van het betrekken van de bewoners van de woonwagenlocatie bij de plannen.

Er is tijdens werkzaamheden schade ontstaan aan een woning en de sprekers leggen uit dat trillingen tijdens bouwwerkzaamheden snel tot schade kan leiden. De laatste spreker dhr. Blouw vertelt namens andere bewoners dat er wel degelijk sprake was van participatie van de bewoners. Hij somt een aantal voorbeelden op sinds 2007 waarin bewoners betrokken werden bij uitbreidingsplannen en het aanleggen van een brug voor nood- en hulpdiensten.

Gesprek met woonwagenlocatiebewoner Janus Blouw over aanleg van de brug

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (6.51 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Janus Blaauw2023-10-17.mp3)

Wethouder Marjon van der Ven legt uit dat zij, om aan een heleboel onduidelijkheden een einde te maken, een aantal gesprekken heeft gevoerd met bewoners van de locatie. In een vorig college is er al een besluit genomen over het aanleggen van een brug. Loopbruggen zijn geen optie. De hulpdiensten als politie, ziekenvervoer en brandweer stellen een tweede ontsluiting van de locatie als voorwaarde. De Veiligheidsregio kan dus niet akkoord gaan met het weglaten van de brug. Er is een budget vrijgemaakt en het is aan de raad om dit vrij te geven. De uitbreiding van het aantal standplaatsen komt in het geding wanneer opnieuw over een plek van de brug gepraat gaat worden. De wethouder benadrukt dat er al een raadsbesluit hierover ligt en zij ziet graag dat dat dit nu wordt uitgevoerd.

De schade die is ontstaan zal natuurlijk worden vergoed en in de komende tijd zal er op gelet worden dat er geen nieuwe schade ontstaat. Toch is het feit dat 37 bewoners, die tweederde van het aantal bewoners vertegenwoordigen, in een petitie hebben aangegeven tegen het huidige plan te zijn.

Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) is niet snel tevreden te stellen met de antwoorden die zij van de wethouder krijgt. Na een schorsing waarin druk werd overlegd, besluit zij toch het ingediende amendement door te zetten. Veel fracties verwachten niet dat er veel instemming zal komen om de brug op een andere plek aan te leggen.

Alle fracties willen dat er zo vlot mogelijk werk wordt gemaakt van de uitbreiding van de locatie. Het amendement krijgt geen meerderheid van stemmen, maar het voorstel zelf verkrijgt een grote meerderheid.

Wethouder Marjon van der Ven__ Wethouder Marjon van der Ven__