Uitgangspunten woningbouw op terrein 'De Glasbak' vastgesteld

Raadsvergadering 17 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Op het terrein van de voormalige gevangenis op De Compagnie 1 zullen woningen worden gebouwd. Voordat dit mogelijk is, moeten eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd en een omgevingsplan worden vastgesteld. De gemeente wil graag wat versnellen om daar te kunnen bouwen. Enkele fracties hebben moties ingediend om ervoor te zorgen dat het deel te bouwen woningen voor het goedkope en middeldure segment te vergroten.

Veel fracties voelen voor de motie, die is ingediend door Hoorn Lokaal, PvdA, ChristenUnie, ÉénHoorn, GroenLinks en VVD, waarin wordt aangedrongen om in overleg te blijven met het Rijksvastgoedbedrijf en het belang van woningen uit het goedkope en middeldure segment in twee deelgebieden  tot het uiterste te verdedigen. Een motie van Fractie Tonnaer vraagt om een substantiële verhoging van het aantal woningen voor sociale huur en koop. Dat mag dan best tot 100% gaan.

In een amendement wil Hart van Hoorn dat bij toewijzing van de sociale huurwoningen meer het accent komt te liggen op de inwoners van Hoorn die al jaren op de wachtlijst staan. Dit vraagt de fractie omdat de vrees bestaat dat een groot deel van de woningen zullen worden toegewezen aan vluchtelingen en statushouders. Een tweede amendement van deze fractie gaat over het hanteren van een parkeernorm die recht doet aan de noodzaak om mantelzorgers en zorgmedewerkers te kunnen laten parkeren.

Wethouder Marjon van der Ven ontraadt de motie van Fractie Tonnaer, omdat de projectontwikkelaar daar geen verdienmodel in ziet. De amendementen van Hart van Hoorn worden massaal weggestemd. Het voorstel van het college blijft overeind. De motie van Fractie Tonnaer haalde het niet, maar de motie om het belang van woningen uit het goedkope en middeldure segment in twee deelgebieden  tot het uiterste te verdedigen, kreeg unanieme steun.

Foto: Google Streetview

Inmiddels afgebroken gevangenis 'De Glasbak' op terrein waar woningen zullen worden gebouwd Inmiddels afgebroken gevangenis 'De Glasbak' op terrein waar woningen zullen worden gebouwd