Hoornse belastingen worden verhoogd en toezegging communicatie met ondernemers in de binnenstad te verbeteren

Raadsvergadering 17 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Elk jaar worden de belastingverordeningen van de gemeente vastgesteld. Voorgesteld wordt de belastingen te verhogen met 3,2%. De kosten voor de leges en retributies moeten kostendekkend zijn.

De belastingen waarover de verhoging zal gelden betreffen: de Verordening Begraafrechten; de Verordening Havengeld; de Verordening Hondenbelasting; de Verordening Leges; de Verordening Leges Fysieke Leefomgeving en Omgevingsvergunningen; de Verordening Onroerendezaakbelasting; de Verordening Parkeerbelastingen; de Verordening Precariobelasting; de Verordening Rioolheffing;  de Verordening Toeristenbelasting; de begrotingswijziging Algemene leges en begraafplaatsen.

D66 en Hart van Hoorn constateren dat de communicatie tussen de gemeente en de ondernemers niet ideaal is en dat de regeldruk als hoog wordt ervaren. De fracties ChristenUnie en ÉénHoorn sluiten zich hierbij aan. In een motie vragen zij om daar een verbetering in aan te brengen.

In een amendement wordt ingegaan op de verordening precariobelasting. Dit nadat gebleken is dat ondernemers belasting moeten betalen over het plaatsen van een bankje voor hun zaak. Dit zou niet bij precariobelasting dienen te worden gerekend. Hierop wordt aangedrongen door de fracties VVD, Fractie Tonnaer, ÉénHoorn, PvdA en ChristenUnie. Zie berichtgeving hierover link: bankje (https://www.hoornradio.nl/nw-7951-7-4308458/nieuws/hoornse_ondernemers_moeten_betalen_voor_bankje_voor_hun_bedrijf.html?page=0) 

Wethouder Axel Boomgaars had een discussie over het bankje liever niet gehad. In het college is afgesproken meer aandacht te schenken aan de communicatie met de binnenstadondernemers. Dan had hoogstwaarschijnlijk voor een andere oplossing worden gekozen. Hij stipt wel aan dat het moeilijk is hierover regels af te spreken. Het bedoelde bankje noemt hij een grensgeval.

De indieners van amendement en motie kunnen zich vinden in de toezegging van de wethouder. Ze komen beide toch in stemming. Het amendement werd aangenomen, evenals het raadsvoorstel. Ook de motie kreeg de meeste handen in de lucht.

Wethouder Axel Boomgaars over belastingverhoging en communicatioe met ondernemers in de binnenstad Wethouder Axel Boomgaars over belastingverhoging en communicatioe met ondernemers in de binnenstad
Bankje bij Botman Sound en Vision Bankje bij Botman Sound en Vision