Hart van Hoorn wil verzorgingshuis weer terug

18-10-2023

HOORNGIDS HOORN | Debbie Katers van de politieke partij Hart van Hoorn is er duidelijk over: ”Het verzorgingshuis (ook wel destijds het bejaardenhuis genoemd) moet terug in Hoorn.” Haar partij is van mening dat er een te groot gat zit tussen thuis en verpleeghuis.

Debbie Katers: ”Ouderen huisvesting bieden is net iets meer dan een woning zonder drempels met toegankelijke badkamer en stroeve vloer. Dit wordt, in verwoede pogingen om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten blijven, over het hoofd gezien. Eenzaamheid is namelijk een groeiend probleem in onze samenleving en het is hoog tijd dat we er serieus naar gaan kijken. Een van de oplossingen waar onze fractie voor pleit, is het herintroduceren van het verzorgingshuis. Wij geloven dat ze een effectieve manier kunnen zijn om de eenzaamheid onder ouderen aan te pakken.” 

Efficiënter
Hart van Hoorn pleit dan ook voor het herintroduceren van een tussenvoorziening tussen thuis en het verpleeghuis, een vorm van een verzorgingshuis. Debbie Katers: ”Met het verdwijnen van verzorgingshuizen destijds zien wij dat er een te groot gat is geslagen tussen thuis en het verpleeghuis. Daarnaast is langer thuis laten wonen ook geen optie meer omdat ouderen dan meer zorg nodig hebben naarmate ze ouder worden en personeel om ze te verzorgen is er niet. Vanuit een verzorgingshuis kan dat veel efficiënter ingericht worden.”

Eenzaamheid onder ouderen een groeiend probleem
Eenzaamheid is een probleem dat zich op vele manieren manifesteert en een diepgaande invloed heeft op het welzijn van individuen. Debbie Katers: ”Dit geldt voor alle leeftijden, maar zeker ook voor ouderen, die vaak geïsoleerd raken als gevolg van diverse factoren, waaronder het verlies van vrienden en dierbaren, beperkte mobiliteit en het wegvallen van sociale netwerken. Het is van groot belang dat we als samenleving actie ondernemen om deze eenzaamheid tegen te gaan.”

De bejaardenhuizen van vroeger
Debbie Katers: ”In het verleden waren bejaardenhuizen veelvoorkomend en boden ze een thuis aan ouderen die niet langer in staat waren om zelfstandig te wonen. Onder leiding van de VVD besloot het kabinet destijds om verzorgingshuizen te sluiten. Ouderen zouden langer thuis willen blijven wonen, zo was het idee. De afschaffing van deze woonzorgcentra was feitelijk een bezuiniging. Wij willen deze verzorgingshuizen terug om onze ouderen een plek te bieden waar ze zorg en gezelschap kunnen vinden.”

Terug naar de toekomst
Het idee om bejaardenhuizen nieuw leven in te blazen, maar met een moderne benadering, heeft volgens Hart van Hoorn een positieve impact op het leven van ouderen en somt enkele redenen op waarom dit een goed idee is:
”1. Sociale samenhang: verzorgingshuizen kunnen een gemeenschap creëren waar ouderen elkaar ontmoeten en ondersteunen. Ze bieden een kans om nieuwe vriendschappen te sluiten en een gevoel van betrokkenheid te herwinnen.
2. Zorg en ondersteuning: Moderne verzorgingshuizen kunnen hoogwaardige zorg en ondersteuning bieden aan ouderen met uiteenlopende behoeften, waardoor ze langer onafhankelijk en gezond kunnen blijven.
3. Voorkomen van eenzaamheid: Door ouderen te omringen met gelijkgestemde mensen en kansen te bieden voor activiteiten en recreatie, kan een bejaardenhuis helpen bij het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en isolatie.
4. Verlichting van de druk op familiezorg: Bejaardenhuizen kunnen de druk op familieleden verminderen, die vaak belast zijn met de zorg voor oudere familieleden. Dit stelt gezinnen in staat om beter voor hun ouderen te zorgen zonder hun eigen leven te laten ontsporen.
5. Doorstroming: een verzorgingshuis in een modern en persoonsgerichte benadering kan de doorstroming bevorderen. Want hoe kun je ouderen verwijten dat ze niet verhuizen als er geen alternatieven zijn. Als we doorstroming echt willen bevorderen, zullen we ons moeten richten op de gehele woonketen. Op een markt die ook collectieve woonvormen in de etalage heeft. Het verzorgingshuis is hierin de ontbrekende schakel.”

Persoonsgerichte benadering
Het herintroduceren van bejaardenhuizen met een moderne en persoonsgerichte benadering is volgens Hart van Hoorn een stap in de goede richting om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Debbie Katers: ”Door een veilige en ondersteunende omgeving te bieden, kunnen we ouderen in staat stellen een waardig en sociaal actief leven te leiden. Hart van Hoorn pleit dan ook voor de herwaardering van bejaardenhuizen als een positieve bijdrage aan onze gemeenschap en zullen bij de begrotingsbehandeling ook met een motie komen om als een van de eerste gemeenten een modern bejaardenhuis te gaan realiseren c.q. te laten realiseren.”

Westerhaven vanaf Visserseiland Westerhaven vanaf Visserseiland