Raad stemt in met uitbreiding woonwagencentrum, toegangsweg naar binnenstad en nieuwe woningen op locatie ‘Glasbak’

18-10-2023

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdag 17 oktober heeft de gemeenteraad meerdere besluiten unaniem genomen, waardoor een begin kan worden gemaakt met de uitbreiding van het woonwagencentrum. Daarnaast gaat de raad akkoord met nieuwe woningbouw bij ‘De Glasbak’, de aanstelling van een kinderburgemeester en kindergemeenteraad in 2024.

Ook heeft de raad unaniem bepaald dat het plan voor een nieuwe toegangsweg naar de stad verder uitgewerkt mag worden. Daarnaast zijn de tarieven voor de gemeentelijke belastingen vastgelegd.

Meer woonwagens en toegangsbrug in woonwagencentrum
In het woonwagencentrum aan de Bobeldijkerweg /-Zomervaart komen 13 standplaatsen extra. Hierdoor kunnen mensen die op de wachtlijst staan ook wonen op de woonwagenlocatie. Ook wordt er een toegangsbrug aangelegd waar uitsluitend nooddiensten gebruik van kunnen maken.

Poort van Hoorn: plan toegangsweg binnenstad aangewezen
Er is een nieuwe stap gezet in het project Poort van Hoorn. De raad heeft unaniem ingestemd met het voorstel om één scenario (optie P, Carbasius/Keern-tracé) voor een nieuwe toegangsweg naar de binnenstad verder uit te werken. Voor dit vervolgonderzoek is ook geld vrijgemaakt. De verwachting is dat de raad in het najaar van 2024 besluit hoe de nieuwe toegangsweg er daadwerkelijk uit komt te zien.

Nieuwe woningen op plek ‘De Glasbak’
Aan de Compagnie 1 stond voorheen een gevangenis (in de volksmond bekend als ‘De Glasbak’). De gevangenis is inmiddels gesloopt en de raad heeft ingestemd met het plan om op die plek 265 woningen te bouwen. 100 daarvan worden sociale huurwoningen. Ook heeft de raad unaniem een motie aangenomen waardoor het college de opdracht krijgt om in overleg te blijven met het Rijksvastgoedbedrijf (de eigenaar van de grond) en het signaal af te geven dat de raad vooral waarde hecht aan woningen in het goedkope en middeldure segment.

Hoorn krijgt kindergemeenteraad en kinderburgemeester
De Hoornse raad heeft unaniem besloten om een kindergemeenteraad en kinderburgemeester aan te stellen in 2024. Alle scholen binnen Blokker, Zwaag en Hoorn wordt gevraagd om een kandidaat uit groep 7 te leveren voor ofwel de kindergemeenteraad of de kinderburgemeester. Raadslid Renzo van Houten (Fractie Tonnaer): “Ik weet zeker dat kinderen met mooie ideeën komen voor onze gemeente.”

Tarieven gemeentelijke belastingen vastgesteld
De raad heeft officieel vastgesteld hoeveel belasting inwoners, ondernemers of bezoekers moeten betalen aan de gemeente. Er zijn verschillende soorten gemeentelijke belastingen, zoals bijvoorbeeld hondenbelasting, afvalstoffenheffing en de OZB. Er is ook een amendement aangenomen, waarmee de raad afdwingt dat het college duidelijk communiceert met ondernemers waarover precariobelasting wordt geheven en dat er vrijstelling geldt voor bankjes en stoelen die direct aan gevels staan.

Nieuwe gedragscode voor raadsleden
De oude gedragscode, waar regels instaan voor het gedrag van raads- en commissieleden, stamde nog uit 2014. Deze set regels miste inmiddels bepaalde belangrijke aandachtspunten zoals een stappenplan bij schendingen, aandacht voor ondermijning en des- of misinformatie. De code moest bovendien korter, duidelijker en meer gericht op de kern van gewenst en integer gedrag. De code is samen met en door raadsleden zelf vormgegeven en besproken en dus gisteren officieel vastgesteld.

Raadsvergadering gemist?
De raad heeft meer besluiten genomen. Deze kun je terugvinden op de website van de raad. Ook als je de vergadering wilt terugzien, kan dat via de website van de raad: Agenda Hoorn - Gemeenteraad dinsdag 17 oktober 2023 19.00 - 23.00 uur - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl).

BP tankstation Keern Hoorn BP tankstation Keern Hoorn
Woonwagencentrum uitbreiding 17 oktober 2023 Woonwagencentrum uitbreiding 17 oktober 2023