Sluizen blijven open: geen noodzaak tot sluiten

20-10-2023

HOORNGIDS HOORN | Er is geen noodzaak tot het sluiten van de sluizen. Eerder werd er bij wethouder René Assendelft op aangedrongen de Grote Sluis in de Hoornse haven af te sluiten vanwege mogelijke opstuwing door zeer harde wind en regen, maar de weersomstandigheden zijn van dien aard dat dit risico vooralsnog kan worden uitgesloten.

Het sluiten van de sluis, dat overigens uitsluitend kan gebeuren door het Hoogheemraadschap zelf, zou ook uiteenlopende consequenties met zich meebrengen. Bij calamiteiten bijvoorbeeld kan niemand er meer in of uit. En dat gedurende een langere periode, afhankelijk van het waterpeil.

Maximaal windkracht 6
Havenmeester Henk Voorhans die wij vanmorgen spraken blijft alert en houdt zelf via verschillende kanalen het weer in de gaten en de daarbij behorende eventueel te treffen maatregelen. Henk Voorhans: ”De grote sluis bij de haven gaat alleen dicht in opdracht van het Hoogheemraadschap en dat gebeurt bij extreme weersomstandigheden met wind uit het zuiden / zuidwesten. Daar is nu geen sprake van. En als de grote sluis al moet worden afgesloten dan wordt dat gedaan door een eigen team van het Hoogheemraadschap. Maar met de weersvoorspellingen heb je nooit absolute zekerheid. Ondanks alle middelen die de weerdiensten tot hun beschikking hebben. Dat hebben we in juli nog gezien toen het waterpeil zeer snel steeg door veranderende windrichting tijdens een storm, waarbij binnen een half uur werd opgeschaald naar code rood.”
Vooralsnog hoeven er bij de sluizen geen maatregelen te worden getroffen. De te verwachten maximale windkracht is 6 en daarbij horen geen drastische ingrepen.

Grote sluis haven Hoorn Grote sluis haven Hoorn